18 timmar Jason Voorhees – Del 2

Pizzan sinar… *SPOILERVARNING* Friday the 13th: A New Beginning (1985) Jason lever! Tredje och sista filmen med Tommy Jarvis och en av de bästa Jason-filmerna. Den riktiga Jason är tillbaka och ligger nergrävd. (Jarvis har ändrat utseende och ser yngre ut än i förra filmen.) Han vill vara säker på att Mr. Voorhees är död och gräver upp honom, tyvärr resulterar det i en blixt som återupplivar mördarmaskinen, slakten kan återigen börja. ”Whoops ett helt läger med barn. Jas...*SPOILERVARNING*

Friday the 13th: A New Beginning (1985)

"Vem är jag?"

Tommy Jarvis har växt upp, han är fortfarande störd och ser Jason överallt. Han ska bo på ett mysigt litet hem i skogen med andra ”förvirrade ungdomar”.

Jag har lite svårt för del fem måste jag erkänna, trots de coola bröderna Reckless och Demon. Det blir överdrivet på ett dåligt sätt, en mamma och hennes son känns inavel och bor i närheten av hemmet. De bara skriker och är korkade och smutsiga och äckliga. Jason är Jason, fast ändå inte. Det visar sig att det är en copy-cat, och konstigt nog behärskar han både Jasons dörrsprängningar och kroppsplaceringar.

Värt att nämnas är Jarvis oväntade skicklighet i ”fist and feet-combat”! Häcksax-mordet där ”Jason” sticker saxen genom ögonen på en naken tjej och klipper sönder näsbenet får en också att höja på ögonbrynen, och le. Och förstås höjdpunkten i filmen när Demon sitter på utedasset och sjunger med sin flickvän som står utanför: ”Ooo baby. Hey baby. Ooo baby.”

Body count: 17

Bästa Mordet: Trots ”Spjutet i toan”, ”Decapitation on bike” samt ”Häcksaxen” vinner ändå ”Spännremsklämmen på pannan” – Uppfinningsrike ”Jason” fånger in en man med en läderrem, han spänner honom mot ett träd och vrider med hjälp av en pinne så att remmen spänns och mosar offrets panna.

Jason Lives: Friday the 13th Part VI (1986)

Jason lever!
Jason lever!

Tredje och sista filmen med Tommy Jarvis och en av de bästa Jason-filmerna. Den riktiga Jason är tillbaka och ligger nergrävd. (Jarvis har ändrat utseende och ser yngre ut än i förra filmen.) Han vill vara säker på att Mr. Voorhees är död och gräver upp honom, tyvärr resulterar det i en blixt som återupplivar mördarmaskinen, slakten kan återigen börja.

”Whoops ett helt läger med barn. Jason du kan väl inte döda barn!?” Nej såklart inte ... Suck.

I Jason Lives börjar Jason ta ny form. Han rör sig inte längre gubbigt utan går mer med tunga bestämda mördarinstinktssteg vilket känns helt rätt. Humorn har också hittat hem och numera känns Jason som hjälten snarare än skurken. Bara se introt där han ”gör en bond”! Man hejar på honom och önskar han kunde döda mer, mer, MER! Och det gör han, han är oerhört effektiv, tar både dubbla och trippla mord i ett hugg. Han viker en stackare och gör ett ”faceprint” av en annan. Jason har även fått sig ett verktygsbälte.

Jason och Tommy kämpar i en ring av eld.
Jason och Tommy kämpar i en ring av eld.

Han kastar ruskigt bra i sexan och får till och med en sprillans ny machete. Dock finns det några frågetecken, vad har han gjort i rummet som är totalt fyllt med blod? Fantasin flödar. Och i slutet när Jarvis skvätter lite bensin på två sidor av båten, hur kommer det sig att det blir en perfekt cirkel av eld när han tänder på? Och vart är brösten? Del sex i serien om Jason är den enda som inte innehåller minst ett par nakna kvinnobröst, vilket gör den unik.

Body count: 18

Bästa Mordet: Det måste ju bli de tre painballfjantarna som står på rad. Chop! Tre huvuden på ett slag. Det är stil, det är humor, det är Jason.

Obs: Jason Lives innehåller även den absolut bästa eftertextlåten. Alice Coopers "He's Back (The Man Behind The Mask)" gör mig ordfattig.Friday the 13th Part VII: The New Blood (1988)

Den mystiska sjunde delen med den telekinetiska Tina. Det har gått åtta år sedan den första filmen kom och självklart ska det vara ett mäktigt intro med narrativ samt ihopklipp från de tidigare filmerna om hur mäktig och osårbar Jason är.

Tina kan mycket väl vara det tuffaste motståndet Jason mött. Hon kan använda allting mot honom: bensin, spikar, kablar, rötter. Allt med hjälp av sin tankekraft. Han får otroligt mycket stryk och det är nästan så man blir förbannad. Men det är klart, Tinas krafter är väl inte mer än rätt med tanke på Jasons. Han är ju inte direkt en vanlig kille. Mer och mer börjar han likna ett monster, men zombielooken passar och Kane Hodder gestalterar i och med The New Blood Jason för första gången av många. Kane Hodder har Kill intatuerat på sin underläpp, Kane Hodder är Jason Voorhees.

Jason klämmer.
Jason klämmer.

Någonting att notera är att Jason, förutom hans skickliga kills, (till exempel: köra in handen genom magen och samtidigt vrida nacken av en kille) är att han återanvänder kroppar för att nå den maximala skrämseleffekten hos ungdomarna som fortfarande lever. På ett lik har han till och med torkat bort blodet från munnnen innan han hängt upp det.

Jason sovsäck-däckar.
Jason sovsäck-däckar.

Men vad händer i slutet? Tina lyckas med hjälp av sina mentala krafter få upp sin pappa som drunknade för kanske femton tjugo år sedan ur sjön, han har kedjor runt sig och ser hur fräsch ut som helst. Han krashar genom bryggan och drar med sig Jason ner till botten. Allt är över.

Body count: 15

Jason skämtar.
Jason skämtar.

Bästa Mordet: Svårt val. Det blir oavgjort, för vem kan välja mellan “Sovsäcken” och “Födelsedagstutan”. En födelsedagstuta inkörd i ögat med medföljande tut-ljud eller en tjej i en sovsäck som blir insvingad i ett träd. Välj själv.

Ögonen börjar se mord överallt. Chipsen och pizzan tryter men kaffe finns det gott om. Äter lite glasstårta och peppar mig för Manhattan!