Bloggare: Björn Fondén

Björn Fondén är 19-åringen som ägnar sina dagar åt att rädda världen. Tillsammans vill han diskutera hur vi kan skapa ett bättre, mer hållbart samhälle.

Han pluggar Samhällsvetenskapligt Miljövetarprogram på Handels i Göteborg, föreläser för gymnasieelever om konsten att ta hand om sina pengar och är engagerad ideellt i flertalet olika föreningar. Björn brinner för att göra skillnad och spenderar all sin vakna tid med att skapa ett bättre samhälle. Senast i december var han i Paris under det stora klimattoppmötet där han försökte påverka politikerna till att ta bättre beslut. Nu har han bestämt sig för att börja blogga och ni får den stora äran att följa hans resa här på Ungdomar.se!

Björn, vad ska du blogga om?
– Jag kommer blogga om det gigantiska vägval vi ungdomar nu står inför - om vi vill styra mot avgrunden eller mot en mer hållbar värld. Vi har idag en unik möjlighet att skapa den framtid vi vill ha och jag vill att vi ska ta den!

Varför vill du börja blogga på Ungdomar.se?
– Vi ungdomar står som sagt inför ett enormt vägval och med bloggandet vill jag diskutera med er läsare hur vi tillsammans kan gå mot en mer hållbar värld. Jag tror att det här är något vi måste göra tillsammans och jag hoppas därför att bloggen kan bli ett tillfälle för oss att prata om dessa viktiga frågor!

Vad är hållbarhet för dig?
– Hållbarhet betyder enligt mig väldigt många olika saker, beroende på vad man refererar till. Generellt tycker jag dock att hållbarhet helt enkelt handlar om hur lätt något går sönder. Det kan handla om relationer, livet eller samhället, men det handlar om samma sak; att skapa något som inte går sönder.
Idag pratar man ofta om att skapa en hållbar värld. I den här världen lever människor tillsammans i en lycklig och jämställd demokrati som tillfredsställer dagens behov, utan att äventyra kommande generationers möjligheter att tillfredsställa sina behov. Den senaste raden är så himla viktig och något som alldeles för många bortser ifrån. För mig är det jätteviktigt att förstå att vi inte kan göra vad som helst i våra liv, utan att vi även måste ta hänsyn till våra barn och kommande generationer.

Har du redan nu något tips på vad man som ung kan göra för att skapa en mer hållbar värld?
– Vi unga har makten och vi har alla möjligheter. Vill vi se en hållbar värld så skapar vi det. Det kräver hårt arbete, men resultatet kommer vara värt det! Börja med dig själv - vad är du bra på, vad är du intresserad av och vad betyder hållbarhet för dig inom det intresset? När du svarat på dessa frågor kan du bestämma dig för var just du vill engagera dig och vad du vill göra.
(och glöm inte heller att läsa den här bloggen, jag kommer leverera massa konkreta tips längre fram, så stay tuned!)

Skulle du helst slåss mot en anka i häststorlek eller hundra hästar i ankstorlek? Varför?
– Jag är ju inte mycket till en fighter, är väldigt fredlig av mig så hade nog försökt förhandla mig till en lösning istället. Skulle jag trots allt bli tvingad att slåss skulle jag ju helt klart göra det mot hundra hästar i ankstorlek, då är det ju bara att sparka bort dem!

Var i världen skulle du vilja befinna dig just nu?
– Jag får säga att jag trivs faktiskt otroligt bra just på den platsen jag är just nu, i Göteborg. I sommar planerar jag dock en resa till Indien vilken jag börjar bli väldigt taggad på!

Vilken är din favoritfilm, bok eller musik (välj en och motivera)?
– Inglourious bastards, ett av Tarantinos mästerverk. Behöver ingen närmare motivering - bara se den!

Om du fick äta middag med vem som helst i världen – vem skulle du välja och varför?
– Jag skulle nog välja att äta middag med min soulmate - vem det nu är. Om hen finns hade jag ju verkligen inte velat missa det liksom!

Om du skulle beskriva dig själv med en låt vilken skulle det vara?
– Personligen skulle jag nog beskriva mig med låten Ongoing thing av 20syl feat. Oddisee (MKBHD någon?), men efter en omröstning på Twitter visade det sig att den låt folk tycker beskriver mig bäst är Swag i skogen av De Vet Du. Vet inte hur jag ska tolka det resultatet.

Kan du inte få nog av Björn? Följ honom på twitter @bjornfonden

Lucella

Verksamhetsansvarig för Ungdomar.se

Skriv en kommentar

Your email address will not be published.