Så här stolta var vi över att vi bodde på Scandic Lugnet i Falun, riktigt bra och miljövänligt!
Unga förebilder på scen var Kalle Syri och Alice Thorsell. Kalle Syri är initiativtagare till Jantefestivalen. Med festivalen vill han uppmärksamma jantelagen genom musik, dans, teater, spoken word, stand up, workshops och olika diskussionsforum. Alice Thorsell kom från Musikkonservatoriets miljögrupp, och under Earth hour arrangerade hon ett miljö- och hållbarhetskafé.
Unga förebilderna till vänster och paneldeltagarna till höger under kvällsseminariet
Kvällsseminariet genomfördes på ett lite annorlunda sätt och det blev mer av ett djupare samtal mellan panelisterna, de unga förebilderna och deltagarna som var där. Detta uppskattades väldigt mycket då det blev ett bra utbyte av tankar och intressanta diskussioner uppstod. Med under kvällsseminariet var också den unga förebilden Oscar Sjökvist, från Borlänges Ungdomsråd som jobbar med att få unga att rösta i EU-valet, en person som gjorde stort intryck på oss.
Vi tog ett snack med ett gäng deltagare från dagens show, Lina Frank, Marie Johansson och Maria Bjerned från Lugnetgymnasiet.
Vad tyckte ni om dagen?
Lina: Väldigt inspirerande! Hur kan jag bli medlem i we_change och hjälpa till att starta förändring här i Falun? Hur kan vi engagera oss och bli ambassadörer?
(Marie springer och hämtar Magnus)
Projektledare Magnus Åkerlind tipsar om att hjälpa oss att fylla we_change appen under lokalguide med tips, gröna sommarjobb i Falun kommun och hur man kan ta we_change i mindre skala och applicera det lokalt. Vi tipsar även dem om att Falun kommun ännu inte är FairTrade City-märkta.
Maria: Jag tyckte att Milad var mycket inspirerande, känner att jag vågar ta tag i saker lite mer. Jag engagerar mig i miljögruppen och har nu fått inspiration att göra ännu mer. Vi kommer snart lansera en idétävling kring hållbar utveckling med den miljögruppen jag är engagerad i på min skola.
Marie: Dagenvar väldigt inspirerande, inte bara miljöfrågan men även det ni berättade kring social hållbarhet och Milads budskap om att våga tro på sig själv, det berörde mig.
Lina: Säger som de andra. Mycket inspirerande och framförallt budskapet om att vi alla ska tro på oss själva.
Vad behöver ni för hjälp för att kunna föverkliga era drömmar och jobba med hållbar utveckling?
Maria: Man behöver känna att man har stöd att så att man inte bara får känslan att det är antingen eller att rädda världen kan kännas som en alldeles för stor uppgift, men om vi unga kan få stöd i det ansvaret vågar man satsa mer.
Marie: Ja precis, man blir rädd för att misslyckas - pressen från skolan (betygpress och liknande) gör att man inte alltid vågar engagera sig i saker som man egentligen tycker är viktiga. Med stöd i det ansvaret blir det mindre läskigt.
Marie: Thomas från kommunen har kommit och pratat på vår miljö och energikunskap i skolan. Jag gav förslag och hjälp till miljöprogrammet som kommunen har tagit fram för att det ska passa ungdomar bättre.
Har ni några förebilder ni inspireras av?
Lina: Rent allmänt kan jag känna att unga tjejer man kan relatera till inspirerar mig.
Marie: Har många! Min farmor tex, för modiga saker hon har gjort. Min farmor flyttade från Norsele (en liten by) till Malmö för att plugga och hon var den första som vågade flytta. Det inspirerar mig.
Maria: Min kompis som är duktig på det mesta men hon är väldigt ödmjuk- hon uppskattar och ser alla människor, sen är hon smart och duktig på musik..
(Lina fliker in - hon låter som du!)
Alla skrattar - Ja men kanske är det så, säger Maria. Att när vi blir inspirerade och är runt våra förebilder och så smittar det sig vidare på oss att bli lite mer som dem.
Snart kommer ett blogginlägg från Gävle, hörs snart vänner!