Blogginlägg från Stockholm!

Tiden går fort, vi har nu avverkat halva turnén. Här kommer ett blogginlägg från vad som hände under vårt stopp i Stockholm!

I Stockholm tillbringade vi en dag på vår nyckelskola Globala gymnasiet, och en dag på Handelshögskolan. Hundratals elever slöt upp från hela 23 kommunala gymnasieskolor och friskolor runt om i Stockholm. På Handelshögskolan fick vi också finbesök av både Veckans Affärer som gjorde ett stort reportage, samt av Supermiljöbloggen, vilket var superkul.

Under showen levererade först Milad Mohammadi sin presentation om sin bakgrund och historia, och delade med sig av sina tankar och värderingar för att inspirera ungdomarna att våga följa sina drömmar och arbeta hårt för det de vill uppnå. Sofia Lindman får allt mer scenvana för varje turnéstopp och höll i Stockholm inte bara sin egen presentation om förebilder, utan tog även en aktiv del i panelsamtalet och lyfte frågor från publiken. Sofia fick också möjlighet att lyfta den lokala unga förebilden Felicia Margineanu live, som från scen berättade vad hon hade gjort konkret för att påverka samhället efter att Sverigedemokraterna kom in i riksdagen 2010.

Under den avslutande sessionen Frågor & Svar fick panelen med fem företagsrepresentanter stundtals utstå hård grillning av pålästa och engagerade elever. De ordinarie paneldeltagarna från Ikea, Returpack och Coca-Cola fick i Stockholm sällskap av hållbarhetscheferna  Emma Enebog, Myrorna och Ulf Wikström, Fortum Värme. Denna nya supertrupp gav upphov till andra sorters frågor.

Nedan finns lite bilder från dagarna:

Publiken på Globala Gymnasiet

Milad går ALLTID hem!

Sofia gör sin grej!

Panelen. Här beståendes av (från vänster) Coca-Cola, Fortum, Myrorna, Returpack och IKEA.


Vi haffade Yasmine Saffari från Blackebergsgymnasiet för att få höra hennes tankar om dagen.

Vad tyckte du om dagen?

- Jag tyckte dagen var jättebra, men ska inte ljuga - ibland är föreläsningar tråkiga men hela showen var väldigt inspirerande och Milad Mohammadi är fantastisk. Fick känslan att man kan förändra och att lägga mer fokus på det som är viktigt, inte bara gå till skolan utan tänka att varje dag är en chans för mig att förändra och bidra till att skapa en positiv utveckling och förändring.

Har du någonsin varit på något likande?

- Inte riktigt, den första showen jag är på. Jag har läst om hållbar utveckling i en tråkig bok i skolan - den här showen ger oss tankar och inspirerar oss till att känna att VI kan förändra.

Har du någon förebild?

- Min pappa och min moster. Min pappa har tagit hand om mig och min syster och min moster har gett mig motivation och självförtroende. Utan dem skulle jag inte fått samma hopp och känna mig uppmuntrad. Skolan är min nyckel till framgång men mina förebilder ger mig hopp, något som inte skolan har gett mig hittills.

Jobbar ni med hållbar utveckling i skolan idag?

- Nej jag gjorde ett arbete i nian på fysiken (teknik och hållbarutveckling), annars har jag bara läst om hållbar utveckling i tidningen, typ att man inte ska äta jätteräkor för att det är dåligt för miljön mm. Hållbar utveckling borde vara ett obligatoriskt ämne i skolan då man inte kan ta dessa frågor för givet och att de kommer lösa sig utan oss - Vi unga, framtidsgenerationen. På Blackebergs gymnasium har vi inget ämne inom hållbar utveckling, det borde vi ha.

Tävlingen We_Change_Challenge, är det något du kan tänka dig engagera dig med?

- Abslout, för vi behöver veta hur viktiga vi är. Annars brukar man ofta höra om företagen och de vuxna, när det egentligen borde vara fokus på oss och då kan tävlingen kanske hjälpa oss.

Skriv en kommentar

Your email address will not be published.