”Det viktiga är att du gör det när du själv vill”

INTERVJU Vad skulle du vilja Fråga Olle? Vi ställde ett par frågor, som du kanske någon gång själv har funderat på, till Sveriges kändaste sexualupplysare!

Hur mycket sexuell drift har vi med oss från födseln?
– Vi har med oss tre stycken funktioner från födseln; erektionsförmåga, lubrikationsförmåga och orgasmförmåga. Så det finns redan inprogrammerat i mänskligheten så att säga. 

När är det läge att ha sex för första gången?
– När det handlar om första samlaget så ligger det mest förekommande runt 16, 17 år för ungefär 60 procent. Det intressanta är att det faktiskt ser ut så i hela världen. Men det viktiga är ju att man gör det när man själv vill, och att man kan lita till magkänslan när man känner att det skulle kunna vara lite läge. 

Hur långt har vi kommit med acceptansen av sexuella läggningar?
– På samhällsnivå har vi kommit jättelångt. Men på gruppnivå så har vi fortfarande ett problem, och det är att vi utgår från att alla människor är heterosexuella tills det att de säger nånting annat. Om en tjej inte har någon kille så utgår vi ifrån att “jaha, du har ingen kille, då är du singel alltså”. Där får vi vara lite smarta och förstå att tillvaron är lite mer komplex än att det bara är heteronormen som gäller. 

Hur lärde man sig om sex förr när det inte fanns sexualundervisning eller internet?
– Då lärde man ju sig saker samtidigt som man gjorde dom. Idag är det ett stort glapp mellan vad människor kan och vet rent teoretiskt och vad de faktiskt har gjort eller erfarit. Så även om jag vet massa saker, och skulle kunna nämna alla möjliga speciella fetischer eller andra sexuella uttrycksformer, så kanske jag ändå när jag ska ha mina första sexuella erfarenheter, är precis så blyg, vilsen och orolig som farmors farmor var.

Det är en hel värld där ute av lust, hormoner, könsorgan, porrfilmer, sexställningar och fetischer – men om man bara ska fokusera på en sak, vad är det då?
– Att tänka på att kondomen faktiskt skyddar mot tre saker: mot sexuellt överförda infektioner, mot oönskad graviditet, och mot ångest! 

Men vilken kondom är bäst då?
– Den som åker på!


Foto: Melker Dahlstrand

Skriv en kommentar

Your email address will not be published.