”Du kommer känna dig behövd dagligen”

Kräk, bajs och skrikande småglin. Kanske är det din bild av att jobba på förskola. Men så behöver det inte vara – här ger nyexade förskolelärarinnan Camilla Forsell sin bild av yrket!

Camilla Forsell är 24 år och nyutexaminerad förskollärare från Stockholms universitet. Idag jobbar hon på en förskola och tar hand om 1-3-åringar.

Hej Camilla! Varför valde du att läsa till förskollärare? 
– Av en stor slump började jag vikariera på en förskola efter att jag tagit studenten. Jag märkte snabbt hur kul jag tyckte att det var och att jag ville utbilda mig och veta mer om yrket.

Vad tyckte du om utbildningen?
– Jag tyckte att det var väldigt spännande och blev till en början ganska förvånad över hur det var. Innan trodde jag att utbildningen till större del skulle vara praktisk men jag märkte snabbt att det inte alls var så, det är en mycket filosofisk och teoretisk utbildning där man får läsa om många olika teorier och perspektiv.

Camilla berättar att hon efter utbildningen har fått en helt annan syn på barn, att hon ser på förskolans verksamhet på ett nytt sätt och tycker att yrket känns ännu viktigare nu. 
– Alla dessa olika teorier vi läst om hjälper mig dagligen i planerande och hantering av vissa situationer, säger Camilla.

Hur ser en vanlig dag på jobbet ut?

– Mina dagar består av att jag får umgås med 15 underbara barn, vi gör olika projekt och aktiviteter där vi hoppas att barnen på ett lekfullt och spännande sätt ska lära sig, uppleva och utforska nya saker. Jag som förskollärare är ansvarig för min avdelnings pedagogiska verksamhet. Jag planerar våra dagar, rutiner, aktiviteter och projekt med barnen – givetvis tillsammans med mina kollegor men jag har det stora ansvaret. 

Känner du att du kan applicera det du lärde dig i skolan i ditt arbete nu? 
– Min utbildning hjälper mig mycket i mitt dagliga arbete, särskilt i mitt planerandet och den har fått mig att försöka tänka utifrån barnens perspektiv. Utbildningen har fått mig att vilja driva en verksamhet där barnen får känna delaktighet i planerandet och ha inflytande över sin vardag. 

Varför ska andra bli förskollärare?
– För att det behövs, och du kommer känna dig behövd dagligen. Det är en stor brist på förskollärare idag och jag kan nog till och med garantera att alla som utbildar sig kommer få jobb direkt efter examen. Dessutom kommer barnen visa dig uppskattning och kärlek för ditt jobb varje dag. Jag ser det som ett väldigt viktigt jobb där vi faktiskt tar hand om och börjar forma samhällets framtid.

Har du några visdomsord till de som funderar på att bli förskollärare?
– Många ser förskolläraryrket som ett lågstatusyrke med dålig lön och dåliga arbetsvillkor. Jag vill passa på att lyfta här att så är inte fallet. Lönen ökar hela tiden och jag vill uppmuntra alla som går utbildningen att ta kontakt med Lärarförbundet innan ni löneförhandlar och fråga vilken lön du ska ha som nyexaminerad i din stad. Arbetsvillkoren kan du, tack vare bristen på förskollärare, förhandla dig till. Ställ krav på din blivande chef redan under arbetsintervjun och byt jobb om dina krav inte uppfylls. Jag vet att du kan få ett riktigt drömjobb om du står på dig.


Här hittar du de skolor som erbjuder förskollärarprogrammet.

Nyfiken på att veta mer om läraryrket? Spana in Lärarkandidaterna!


time

Hej på er! Alexandra heter jag och är admin på Ungdomar.se. Här har jag hängt sedan 2007. Har ni frågor om modereringen kan ni vända er till mig på support@ungdomar.se. För frågor om marknadsföring, enkäter och dylikt hänvisar jag till mina kollegor på info@ungdomar.se. 

Skriv en kommentar

Your email address will not be published.