DVD: This Is England

Det har just ringt ut till sommarlov och 12-årige Shaun är på väg hem från skolan där han blev mobbad för sina omoderna kläder. Han traskar genom den lilla staden där husen pryds av vulgär graffiti och gatorna är strödda med tonåringar i tajta jeans, Dr. Martens-kängor och Ben Sherman-skjortor. De tillhör den första generationen skinheads, innan subkulturen kapades av vit makt-grupper. Som av en slump finner Shaun en ny familj bland en grupp sådana här skinheads, ledd av lätto...

Det har just ringt ut till sommarlov och 12-årige Shaun är på väg hem från skolan där han blev mobbad för sina omoderna kläder. Han traskar genom den lilla staden där husen pryds av vulgär graffiti och gatorna är strödda med tonåringar i tajta jeans, Dr. Martens-kängor och Ben Sherman-skjortor. De tillhör den första generationen skinheads, innan subkulturen kapades av vit makt-grupper.Som av en slump finner Shaun en ny familj bland en grupp sådana här skinheads, ledd av lättomtyckta Woody. Han får äntligen uppleva hur det är att vara accepterad men lyckan tar snabbt slut när Woodys vän Combo kommer ut ur fängelset och återtar kontrollen över gruppen. De äldre medlemmarna känner hans intentioner och tar avstånd, men Combo är en övertygande ledare som Shauns unga sinne inte kan stå emot.

Vad som följer är en eskalerande uppriktighet i främlingsfientliga åsikter och Shaun dras med i regelrätta lagbrott. Combo blir en fadersfigur som växlar mellan karismatiskt lekfull och någon man verkligen inte vill säga emot. Våld hänger alltid i luften när han är i närheten, även om situationen är ytligt trevlig, och man måste tycka synd om Shaun för att han hamnat så fruktansvärt fel.Två rollprestationer står ut. Först och främst Thomas Turgoose, som gör sin filmdebut, och vars råa energi och attityd gör honom perfekt för Shaun. Man är verkligen helt övertygad om att han är på riktigt, och det blir aldrig konstigt på det sätt som det ibland blir med barnskådespelare. Nästan lika starkt är Stephen Grahams porträtt av den charmiga och explosiva Combo. Graham fångar de två kritiska aspekterna av karaktären perfekt, då han har en mystisk dragningskraft och älskvärdhet, men är samtidigt hatisk och alltid nära till våld.

Slutets plötslighet är det enda man kan klaga på i detta mästerverk. Håll utkik efter nya projekt från Shane Meadows.

Filmen släpps på dvd den 12:e september.