Glöm inte drömmen – om varför du ska spara till det du verkligen vill göra

Vad är väl ett sparande? Urtrist, dödstråkigt och alldeles….underbart. Eller nej, kanske inte underbart, men rätt så himla viktigt. Läs mer om hur du redan nu kan börja skapa vanorna som gör det möjligt att leva ditt liv som du vill ha det.


Artikeln presenteras i samarbete med Dreams


Om du är en av dem som har svårt att gå utanför dörren utan att hala fram plånboken, eller som måste stänga av wifi-uppkopplingen för att inte nätshoppa ”bara en liiiten sak”. Då känns kanske ett regelbundet sparande lika ouppnåeligt som att bestiga Mount Everest. Eller att ge sig in i en diskussion om astrofysik. Det är inte så konstigt. I en värld som i stor utsträckning verkar handla om att göra av med pengar är det svårt att inte själv hoppa på tåget. Speciellt när annonspelare, reklammeddelanden och instagramkonton ständigt skriker ut saker som de tycker att vi saknar. Sa någon grön juice, nya sneakers eller säsongens nagellacksfärg? Att vi inte alltid fattar de bästa besluten är alltså förståeligt. Oddsen är helt klart emot oss. Men är sparande astrofysik? Nej, det är det inte. Det är däremot nästan lika viktigt, eller viktigare. Åtminstone för dig.

Frihet, jämlikhet och drömmar

För låt oss få en sak ur världen. På Dreams är vi övertygade om att sparande är en grundläggande del av livet. Någonting som alla borde göra i den utsträckning de kan. Inte för att vi menar att det viktigaste som finns är att ha mycket pengar på banken. Eller för att det är bra att ha en buffert, vilket det förstås är, så missförstå oss rätt. Men för att ett sparkapital betyder frihet. Frihet att slippa vara rädd för kontoutdraget. Frihet att självständigt kunna fatta sina beslut och säga fuck off till de och det du inte vill gå med på. Och frihet att ha råd och möjlighet att göra de sakerna som livet till sist handlar om.

Väldigt få av minnena du har att se tillbaks på när du är gammal kommer innehålla hämtmat, chokladkakor eller tidningsprenumerationer. Lika lite kommer historierna du berättar för dina barnbarn handla om reashopping eller takeaway-kaffe. Vad du däremot har att glädjas åt är upplevelserna du har haft. Tiden du spenderat med vänner och familj. Äventyren du varit med om och platserna du besökt som fortsätter att leva inom dig.

Roadtrips med blandband och rastplatsstopp. Soluppgången från toppen av trappan vid Sacre Coeur; en nice dryck i ena handen och en ny bekantskap i den andra. Staden vid dina fötter. De sakerna kommer bli stommen i berättelsen om just ditt liv. Är det någonting som förtjänar att investeras i är det det. Inte köphetsen som företagens marknadsavdelningar kränger.

Det hänger inte på inkomsten, utan på utgifterna

När man tittar på sin egen ekonomi och försöker avgöra hur och till vad man skulle kunna spara några kronor är det lätt att tappa hoppet om man inte redan har det ganska gott ställt. Har man inte mycket pengar är det förstås svårt att spara mycket och kan man inte det… vad är det då för mening att spara alls? Ett tankesätt som varken är ovanligt eller oförståeligt. Men föreställ dig att vi skulle resonera på samma sätt när det kommer till att ta körkort, eller börja ett nytt jobb. Att ingenting vore värt att starta med om vi inte genast kunde göra det perfekt, eller hade de allra bästa förutsättningarna redan från början.

Förmodligen brukar du inte lägga dig på rygg inför första uppförsbacke på andra områden i livet. Istället stretar du på tills du så småningom upptäcker att med lite övning blir allt lättare. Så varför ge upp när det kommer till pengar? Bankkontot är bara en av många olika fingervisningar om hur, och hur mycket, du skulle kunna lägga undan. Lika viktigt som din lön är nämligen dina vanor. Och vet du, det är nu i början av vuxenlivet som du har som störst möjlighet att skapa bra vanor för framtiden.

Det kan verka litet, men får du en tia i växel, lägg den på drömmen istället för att köpa ett paket tuggummi. Hittar du en femtiolapp i byxfickan? Se den som ett oväntat drömtillskott och spara den istället för att köpa något du kanske inte ens vill ha. Om du har möjlighet så gör stående sparöverföringar när du får pengar. Kan du inte det kanske du kan stoppa undan en tia om dagen.

På ett år hinner ett sparande som kanske knappt märks i din vardag bli 3600 kronor. Det är tillräckligt för en resa till Berlin, eller en ny kamera. Kan du öka det beloppet till en tjuga, eller trettio kronor om dagen sparar du 11000 på ett år. Om du dessutom börjar ifrågasätta några av de sakerna du i dagsläget lägger dina pengar på, har du plötsligt öppnat en helt ny dimension av ditt sparande.

Skippa skiten

En så liten förändring som att utesluta en eller två koppar kaffe i veckan blir 3000 kronor i slutet av året. Men tyvärr är det ju inte bara så att många små sparade summor till slut blir stora, det omvända är också sant. Många små utgifter blir snabbt ganska stora kostnader. Hur ofta händer det att du skakar ut några skrynkliga tjugor ur plånboken och försöker kartlägga vart femhundringen du tog ut häromdagen tagit vägen? Det som först bara var en påse godis och sedan en flaska vatten på väg till bussen blir en fika och så vidare. Hepp, så var hundralapparna borta. Utan att du vet riktigt vart de tog vägen. Om du drog in på några av slentrianutgifterna och istället sparade de pengar som annars spenderats på lösgodis och kaffe. Då skulle du helt plötsligt kunna spara ganska mycket pengar. Pengar som kan gå till något du skulle minnas för livet.


Dreams är en spar-app som funkar lite som en träningsapp, fast för ekonomi. Appen ger dig full kontroll över ditt sparande och dina pengar, och är ett roligt och lätt sätt att spara till sånt du drömmer om. Dreams är helt gratis att använda och du kan när som helst ta ut pengarna du har sparat. Vårt samarbete med Ålandsbanken betyder att dina pengar skyddas av den statliga insättningsgarantin, och att appen är helt trygg och säker att använda. För att kunna ladda ner Dreams måste du vara arton år. Dreams finns både på iOS och Android. Läs mer om Dreams här.

Lucella

Verksamhetsansvarig för Ungdomar.se

Skriv en kommentar

Your email address will not be published.