En liten rapport från Pride 2019 i Stockholm

Pride är inte bara en folkfest utan också en manifestation. Det finns Pride på många ställen i världen, men det finns också ställen där det är förbjudet att visa sin kärlek öppet om man är homosexuell till exempel. 

Nu var det ett par veckor sen Pride här i Stockholm. Det som också är en folkfest är också en påminnelse om att HBTQ+ personer fortfarande inte har samma rättigheter i samhället. I Sverige är det kanske inte lika akut som i flera andra länder. I 70 länder världen över är det olagligt att ha sex med någon av samma kön. Och i 5 länder är det straffbart med döden.

Detta är en av anledningarna till att Pride är så viktigt. Att vi som bor i ett land där vi har rätt att demonstrera och där det är lagligt att visa sin kärlek öppet oavsett vilket kön en identifierar sig som, visar att det är en grundläggande mänsklig rättighet.

I år var det över 50 000 personer som deltog i paraden och runt en halv miljon åskådare. Det tycker iaf vi är fantastiskt! Under veckan finns också Pride park där det fanns mat, dryck, underhållning och en hel del företag, organisationer och politiska partier som vill visa sitt stöd.

Källor:

UNHCR FNs flyktingorgan
Svenska Dagbladet
SVT Nyheter

Skriv en kommentar

Your email address will not be published.