En monsterkväll med Lady Gaga

Gaga ooh la la! Enligt Times-magazine är hon den mest inflytesrika personen i musikvärlden. De talar självklart om Stefani Joanne Angelina Germanotta, mer känd under sitt artistnamn Lady Gaga. När jag klev in i Globen strax efter 19.30 i fredags så visste jag att en galen show väntade mig. Förväntingarna var skyhöga och spänningen som låg i luften kändes ända in i hjärat. Ungefär en timme senare kliver hon upp på scenen och plötsligt befinner man sig i början på en resa. Dest...

Gaga ooh la la! Enligt Times-magazine är hon den mest inflytesrika personen i musikvärlden. De talar självklart om Stefani Joanne Angelina Germanotta, mer känd under sitt artistnamn Lady Gaga.

När jag klev in i Globen strax efter 19.30 i fredags så visste jag att en galen show väntade mig. Förväntingarna var skyhöga och spänningen som låg i luften kändes ända in i hjärat. Ungefär en timme senare kliver hon upp på scenen och plötsligt befinner man sig i början på en resa. Destinationen är "the Monster Ball" där Gaga lovar att bjuda på världens bästa fest. Det spelar ingen roll att du köpt en förstaklass-biljett. Du blir ändå helt fängslad av scenshowen och det tunga beatet att det känns mer som att bli överkörd och släpad till mållinjen.Trots att superstjärnan bara har ett (och ett halvt) album i bagaget så känns det aldrig som någon låt finns med bara för att fylla ut. Vi bjuds på hit efter hit och när introt till "Just dance" ekar mellan väggarna står hela publiken på fötter. Alla viftar de med sina händer i lutften, formade till den monsterklo som blivit en symbol för Lagy Gaga och hennes stora fanskara."I love you, my little monsters" upprepar stjärnan mellan låtarna och kärleken är ömsesidig.

Det budskap som genomsyrar hela showen är att man kan vara vem man vill och att man ska våga komma som man är, något som stjärnan själv praktiserar i allra högsta grad. Under konsertens gång byter Gaga om ett tiotal gånger och vi får se henne som bland annat en halvnaken nunna, en gigantisk lampskärm med fransar och en genomskinlig påfågel.Det är svårt att låta bli att dra paralleler mellan Lady Gaga och Madonna. Inte bara deras italiensk-katolska påbrå utan också självförtroendet, sexualiteten och förmågan att ligga ett stort provocerande steg före när det gäller både musik och klädval. Det spelar dock ingen roll hur höga klackar hon tar på sig, Lady Gaga kommer utan tvekan klampa rakt in i musikhistorien som tvåtusentalets Madonna, gone wild.

När hon slutligen tar sig fram till "the Monster ball" och "världens bästa fest" talar hon om för publiken hur glad hon är att de äntligen hittat fram. Sen brakar det loss med tre monsterhits i rad. Låtarna Poker face, Paparazzi och Bad romance är allt som krävs för att övertyga mig och resten av publiken att vi inte flyttat oss från start till mål. Vi har varit där hela tiden.

5