Esen på UC svarar på frågor om ekonomi

Vi frågade er på Ungdomar.se vad ni vill ha mer kunskap kring och ekonomi var ett av de ämnen som ni ville veta mer om. Därför har vi kontaktar UC som hjälper oss att svara på några av era frågor kopplat till privatekonomi. 

Hej Esen! Du jobbar ju för UC kan du berätta lite kort om vad ni gör?

UC är ett så kallat kreditupplysningsföretag. Där UC tillhandahåller kreditupplysningar, kreditbevakning och beslutsunderlag för kreditbedömningar i Sverige. UC levererar tjänster inom affärsinformation både för konsument- och företagsmarknaderna.

Då måste jag fråga, vad betyder kreditupplysning?

Kreditupplysning, är en form av register där vi samlar information om dig och din privatekonomi. Här finns uppgifter som eventuella betalningsanmärkningar, skulder, årsinkomst, eventuella krediter, tidigare lån och så vidare. Det används som ett underlag för banker och företag så att de kan se att du är kreditvärdig. Det är från oss på UC som du får ett brev om du exempelvis ansöker om en kredit, då får du hem upplysningskopian i brevlådan. Detta är för att ett företag ska kunna veta om du kan betala tillbaka lånet som du ansökt.

Okej där var det ännu fler ord och begrepp som vi kanske behöver förklara närmare som till exempel betalningsanmärkning och kreditvärdig. Vi gör det i en egen artikel med begrepp som du som vill veta mer kan läshär.

Men vad gör just du på UC?

Jag jobbar med privatpersoner och kunder som även har enskild firma, där kunder kan ringa in till oss. Ett exempel från en privatperson kan vara att en kund ringer in och frågar om sin kreditupplysning, när en anmärkning försvinner eller när ens årsinkomst uppdateras.

Sen ringer även kunder som har enskild firma där hen har fått en betalningsanmärkning och inte förstår hur den påverkar ens företag. Som enskild firma (näringsidkare) där ens företag står på ens personnummer och hen fick en anmärkning på grund av att man missat betala in en skuld- som till exempel CSN. Ja, det som händer i detta fall är att statliga skulder blir en anmärkning direkt på grund av att man är näringsidkare. Hade kunden varit privatperson så hade man fått en betalningstid på cirka 14 dagar för att betala in skulden.

Men hur påverkar det ens företag?

Jo, när du till exempel vill låna pengar från banken eller köpa något på avbetalning så kommer banken/företaget att ta en kreditupplysning på dig och där kommer det stå att du har en betalningsanmärkning. Där har man tappat förtroendet till banken då ditt företag anses som högrisk att du inte kommer betala tillbaka pengarna och banken kommer då inte våga låna ut pengar till dig för att du inte har skött dig.

Om man som ung vill få en bra start på sin privatekonomi, vad ska man tänka på för att lägga en bra grund?

1. Att man varje månad sparar en summa pengar på ett sparkonto eller i en fond.

2. Skriva ner varje månad hur mycket pengar man lägger på mat, kläder etc och därifrån se om man kan minska ner något, Man kan också använda matkort (t.ex ICA-kort) där man lägger in pengar som ska räcka till mat varje månad för att ha mer koll på sin ekonomi.

3. Vill man till exempel köpa något så är det bra om man betalar direkt och inte tar det på avbetalning eller tar sms-lån! Då är det bättre att spara tills man har råd att köpa.

Om man som ung fått sin första lön utbetald. Hur tycker du att man ska tänka? Ska man spara en viss del?

Om du har möjlighet att spara bör du definitivt göra det så att du har en buffert som du kan använda som säkerhet, till exempel om något skulle hända. Oavsett hur mycket du får av din lön så rekommenderas det att man sparar 10% av lönen man har fått.

 

Det har blivit väldigt lätt att ta snabba lån. Hur ska man tänka kring lån? När ska man låna och när ska man låta bli? Är det något lån man aldrig borde ta?

Ett sms- lån eller snabblån är en kortsiktig lösning som kan bli väldigt dyr. Det är ett lån utan säkerhet. Du betalar både en avgift när du tar lånet och hög ränta på lånet.

Du riskerar att fastna i en nedåtgående spiral. Låna aldrig pengar som du inte kommer att kunna betala tillbaka.

Vad är det okej att låna till?

Vid köp av en bostad eller en bil, är mitt tips. Det är sådana lån man inte kan betala hela beloppet. När du står inför att låna pengar, till exempel för en bostad eller till en bil, är det en god idé att göra en ordentlig ekonomisk kalkyl. Det är ett bra sätt att få överblick över sin egen ekonomi och få en uppfattning om hur mycket man kan och behöver låna, och det viktigaste är att man kommer klara av att betala tillbaka lånet.

När jag har lånat pengar så betalar jag ränta på den summa jag lånat. Vad betyder det? Och är räntan något jag borde tänka på när jag tar ett lån?

Räntan är den prislapp som långivaren sätter för att låna ut pengar till dig. Räntan ska täcka kostnaden för inflationen, den risk långivaren tar när den lånar ut pengar och lånet inte kan återbetalas. I vissa fall kan ett lån vara helt räntefritt om du betalar tillbaka det inom en avsatt tid. Men har du inte återbetalat lånet får du betala en ränta som ofta är väldigt hög.

UC har en tjänst som heter Kreditkollen, vad är det?

Kreditkollen är en tjänst som vi bland annat erbjuder gratis till alla mellan 18-21 år. Det är ett verktyg för den som vill se hur kreditvärdigheten utvecklas, få obegränsad tillgång till sin upplysning och där man även kan se sina lån och krediter, årsinkomst och eventuella betalningsanmärkningar och när de försvinner. Man kan även se sin riskprognos/UC Score. UC-Score är en spegling av din kreditvärdighet och du kan se hur det utvecklas över tid.

Tack för att vi fick ställa några frågor till dig Esen! 

Har du som läst det här några frågor om privatekonomi? Skriv här i kommentarsfältet så kanske vi skriver en ny artikel om just det du undrar över!

Skriv en kommentar

Your email address will not be published.