17 år och arrangör av TEDxYouth Stockholm

För några veckor sedan arrangerade TEDxYouth Stockholm sitt första event på Fryshuset i Stockholm. Ungdomar.se var där och inspirerades av de unga föreläsarna och framförallt av Negin Azimi, världens yngsta TEDx arrangör.

Negin Azimi, 17 år, är inte bara världens yngsta TEDx arrangör, hon är även ambassadör för Fryshuset och Robert F Kennedy Center Sverige. Negin utsågs nyligen till en av världens främsta tjugo unga stjärnskott av tidningen Veckans affärer och hon har även fått utmärkelsen Sveriges Ungdomsentreprenör av Prins Carl Philip och Sofia Hellqvist.

Vad är TEDxYouth Stockholm?

– TEDxYouth Stockholm anordnar konferenser där unga talanger berättar om sina makalösa resor och hur de har lyckats försörja sig på sådant de brinner för. På våra events kombineras livetalare med TEDTalks-videor för att skapa djupa och givande diskussioner. Konceptet bygger på de kända TED-konferenserna, även om våra events är självständigt organisererade, säger Negin Azimi.

Hur kommer det sig att det är just du som fått äran att vara verksamhetsansvarig?

– Jag tvingade in mig själv på ett innovationsläger som jag egentligen var för ung för när jag var 14 år. På lägret som anordnades av Changemakers Sverige hade vi en mentor som heter Carl Bärstad som hade licensen för TEDxStockholm. Han var imponerad av mitt driv och envishet så han kopplade ihop mig med TED, som i sin tur ledde till TEDxYouth Stockholm.

Det första TEDxYouth Stockholm gick under temat Shaping the future, vad var tanken bakom det? 

– De allmänna målen med TEDxYouth Stockholms events är att inspirera unga att ta sina intressen till nästa nivå och samtidigt förändra Sverige och världen till det bättre, inom teman som rör innovation, entreprenörskap och unga. Syftet är också att inspirera makthavare, näringslivsprofiler och andra vuxna att ta vara på ungas potential och inse vikten av att lyssna till och investera mer resurser i unga. Unga talare berättar om sina erfarenheter och resor, hur de har gjort för att kunna försörja sig på det de älskar – även om det inte fallit inom ramen för samhällets normer.

Vad är det som enligt dig "formar framtiden”?

– Varje individ har ett personligt ansvar att göra sin vardag till det bättre, varje dag. Det som formar framtiden är alltså vi själva, både som enskilda individer och som samhälle. Det är även viktigt att både den offentliga och privata sektorn tar ett större ansvar till att skapa en mer hållbar framtid, bland annat i frågor som rör miljö, jämställdhet och individers rättigheter.

Vad tar du med dig för lärdomar från att roddat det här eventet?

– Jag har lärt mig otroligt mycket som projektledare och verksamhetsansvarig. Framförallt om ledarskap, hur man handskas med olika typer av människor och hur man går från idé till handling med något man drömmer om.


Bild: August Dellert

Vad är planen framöver?

– Planen nu är att fokusera på mina föreläsningar som handlar om unga, mångfald och entreprenörskap. Utöver föreläsningarna även lägga mer tid på skolan och njuta av livet. Det är otroligt kul att arrangera events men just nu vill jag ta en liten paus från det ett tag tills jag får mer inspiration.

Slutligen vad har du för tips till andra unga som vill göra samma sak som dig?

– Mitt tips till andra ungdomar är att tro på sig själva, nätverka med rätt personer och jobba hårt. Då tror jag att man har störst chans att lyckas med sina drömmar!


Vill du veta mer om TEDxYouth Stockholm? Kika in här

Vill du lära känna Negin Azimi bättre? Spana in hennes hemsida.

Lucella

Verksamhetsansvarig för Ungdomar.se

Skriv en kommentar

Your email address will not be published.