Få koll på svåra ekonomiska begrepp

Privatekonomi är inte alltid så lätt. Det kan finnas många svåra ord och begrepp som känns lite läskiga och som är krångliga att förstå. Men var lugn! Här reder vi tillsammans med UC ut 13 vanliga begrepp om privatekonomi.

 

1. Avbetalning

Att handla på avbetalning innebär att du inte betalar hela beloppet på samma gång. I stället delar du upp det i flera delbetalningar som du betalar under en viss tidsperiod. Vid avbetalning tillkommer ofta ränta och andra avgifter, vilket gör att det kan bli dyrare än att betala allt direkt.

2. Amortering

Amortering är en summa som du ska betala av på ditt lån. Om du amorterar på ditt lån blir ditt lån mindre eftersom du betalar tillbaka en liten del av det du lånat. Du får även lite mindre räntekostnad när du amorterar eftersom kostnaden för räntan är baserad på hur stort lån du har. Att amortera på lånet är vanligt när man exempelvis köper en bostad.

3.Betalningsanmärkning

En betalningsanmärkning är en anteckning om att man inte har betalat sina skulder i tid. Anmärkningen ligger kvar i 3 år och gör det mycket svårare för dig att betala via faktura, hyra lägenhet eller skaffa ett mobilabonnemang.

4.Blancolån

Blancolån är ett lån utan säkerhet, till exempel ett lån på allt från ett smycke till en renovering. Eftersom banken inte har någon säkerhet för lånet kan det ofta innebära att räntan är mycket högre än för lån där banken har någon form av säkerhet, som en kontantinsats vid ett bostadsköp.

5. Budget

En budget är de pengar du får in, de utgifter som du har och vad du sedan har kvar i slutet av månaden. Om du gör en budget kan du se vad du lägger dina pengar på och hur du kan minska dina utgifter. Genom att göra en budget, exempelvis varje månad eller för hela året, kan du få bättre koll på din ekonomi. Sparar du till något särskilt blir det också lättare att nå målet om du följer din budget.

6. Faktura

En faktura är detsamma som en räkning. Det är ett skriftligt krav på betalning från ett företag för något som du har köpt från dem. Du kan antingen få fakturan i pappersformat hem i brevlådan eller digitalt via din mejl. På fakturan ska det stå när sista datumet är för betalning.

7. Inkasso

Skulle det vara så att du inte betalar en räkning i tid kan den som ska ta emot betalningen, exempelvis ett företag eller banken, ta till åtgärder för att du ska betala. De kan då använda sig av ett så kallat inkassoföretag som får i uppgift att driva in skulden. En påminnelseavgift från ett inkassoföretag kostar 180 kronor.

8. Kreditvärdighet

Ett personligt mått på hur din betalningsförmåga ser ut och hur stor risken är att du inte kan betala tillbaka dina lån eller andra skulder. En hög kreditvärdighet innebär låg risk att du inte kan betala av dina skulder, medan en låg kreditvärdighet innebär en hög risk att du kommer ha svårigheter att betala av dina skulder. Kreditvärdigheten baseras bland annat på inkomst, lån och eventuella betalningsanmärkningar.

9. Kreditupplysning

Ett sätt för företag att ta reda på om du kan betala eller inte är att göra en kreditupplysning via ett kreditupplysningsföretag. Kreditupplysningen innehåller information om din ekonomi – exempelvis om du har några lån, eller betalningsanmärkningar och har du ett jobb står det hur mycket du tjänar.

10. Kreditupplysningsföretag

Kreditupplysningsföretag har information om vilka som sköter sina betalningar. De hämtar information från en myndighet som heter Kronofogden och om de ser att du har en obetald skuld hos dem får du en betalningsanmärkning. Det finns cirka 10 kreditupplysningsföretag i Sverige och UC är ett av dem.

11. Påminnelseavgift

Om du inte betalar din räkning i tid får du en påminnelseavgift. Den avgiften får du eftersom företaget vill ha en avgift för det extra arbete som det innebär för företaget att skicka en påminnelse till dig.

12. Ränta

Det finns olika typer av ränta. Utlåningsränta är en slags kostnad för att låna pengar. Det är alltså priset du får betala för att låna pengar exempelvis hos en bank och räntan är baserad på hur mycket du lånar. Inlåningsränta är den ränta du kan få om du istället sparar pengar hos banken, till exempel på ett sparkonto. Du får då en viss avkastning eftersom du har lånat ut dina pengar till banken.

13. SMS- lån

Det betyder att du sms.ar till en långivare som du vill låna pengar ifrån. Vill du till exempel låna 5000 kronor sms:ar du och kan få pengar inom en timme. Detta är ett lån utan säkerhet vilket betyder att lånet har väldigt hög ränta. Lånar du 5000 kronor kan det sluta med att du får betala tillbaka 6000 kronor och du har då betalat 1000 kronor i ränta. Därför är det bättre att bara använda pengar som du redan har om du ska spendera pengar.


Artikeln är framtagen i samarbete med UC:

UC är ett företag som bland annat verkar för att hjälpa privatpersoner att inte hamna i en skuldfälla. Det gör vi genom att samla information om vilka lån du som privatperson tar. Informationen används i sin tur av banker och andra långivare när du ansöker om att ta ett lån hos dem. Vi tycker att det är viktigt att alla får kunskap tidigt i livet om hur man tar hand om sina egna pengar och sin ekonomi på ett klokt sätt. Därför utbildar vi ungdomar som dig inom privatekonomi, genom ett koncept som vi kallar The Bill.

Vi vet nämligen att det här ämnet ibland kan kännas lite svårt och krångligt så här besvarar vi vanliga frågor om privatekonomi, reder ut knepiga begrepp och lär dig hur man kan undvika att hamna i ekonomiska fallgropar. Så att du kan skapa så bra förutsättningar som möjligt för din egen framtid!

Lucella

Verksamhetsansvarig för Ungdomar.se

Skriv en kommentar

Your email address will not be published.