​Felicia vill ändra bilden av förorten

Med sitt företag OhSnap! Sweden vill 21-åriga Felicia Margineanu stärka unga tjejer och ge dem mer plats i samhället. Hon ligger även bakom kampanjen #förortenimedia som ska förändra medias bild av förorten!

För ett år sedan startade Felicia Margineanu från Stockholm företaget OhSnap! Sweden, som är en fotoverksamhet för tjejer mellan 7-21 år. Under tre månader får tjejerna helt gratis lära sig grunderna i fotografi, låna fotoutrustning, lära sig retuschering och i slutet av projektet får de ställa ut sina bilder utifrån ett eget tema. Målet är att utbildningen ska ge tjejerna verktyg för att själva påverka och förändra skönhetsindustrin och den mansdominerade fotobranschen.

Varför startade du företaget?
– Jag har fotograferat i nio år. Dock försvann min kreativitet efter flera års hårt arbete som frilansfotograf och min nya passion för samhällsförändring tog över. Det var förra året som jag förstod att jag inte behövde utesluta det ena från det andra, och så föddes OhSnap! Sweden. Grunden är att jag vill ge tillbaka makten till unga tjejer att själva våga betrakta och vara nyfikna på sin omvärld, att skapa och också finna sig själva, men också att bli så pass starka i sig själva att de vågar ta mer plats och bli mer medvetna hur samhället fungerar.

Ni ligger bland annat bakom kampanjen #förortenimedia, tillsammans med tankesmedjan A Million Minds. Vad är syftet med den?
– Att ändra mediabilden av förorten. Googlar du på förorten idag kommer det upp bilbränder, betongbyggnader, poliser, våld... Jag är själv uppväxt i en förort i Stockholm och kunde inte alls känna igen mig i de bilderna. Vi tänkte att om man gav makten till förortsborna själva att porträttera sin förort och skapa en digital kampanj så skulle vi kunna ändra bilden tillsammans. Vi tog också med bilder från förorten till Almedalen i somras där vi lobbade för en mer realistisk och mer representativ bild av förorten i media.

Några bilder från kampanjen #förortenimedia (foto: OhSnap! Sweden):

Vad har du för tips till andra unga som vill starta egna projekt men inte vet hur de ska komma igång?
– Mitt tips är att våga kontakta människor som är i den bransch eller marknad du vill komma in på eller starta upp något på. Be om att få träffa en inspirerande person på lunch, berätta vem du är och om din idé, be om att få tips och inputs. Våga ta plats och visa att du finns, även fast du inte har något klart. Våga be om hjälp. Det har hjälpt mig extremt mycket under min resa – för att bli bäst vill jag lära mig av de bästa. De har förmodligen redan gjort tusen felsteg och de flesta är mer än villiga att hjälpa till!

Vill du veta mer om OhSnap! Sweden? Spana in OhSnapSweden.com, gilla deras Facebooksida och följ dem på Instagram. Du kan också maila direkt till Felicia på Felicia.Margineanu@OhSnapSweden.com.


Har du tips på andra unga som gör världen till en schystare plats? Eller är du rentav själv en eldsjäl? Maila oss på info@ungdomar.se!


Skriv en kommentar

Your email address will not be published.