5 tips på hur du får bättre betyg

Har du som mål att höja dina betyg under det här året? Här har vi samlat fem tips på hur du pluggar effektivare, orkar mer och höjer dina betyg. Spana in tipsen här!

1. Sov

Det tråkigaste rådet, vi vet men sömn är otroligt viktigt för att man ska kunna processa och ta in all information i skolan. Visste du att man som tonåring behöver 10 timmar sömn per natt? Så hopp i säng i tid ikväll.

2. Våga fråga

Kör du fast på nått svårt mattetal eller inte förstår vad läraren sa, FRÅGA! Ibland kan man känna sig dum när man ställer tusen frågor och det verkar som att alla andra fattar utom en själv (men det gör de oftast inte, de vågar bara inte fråga). Men våga fråga och be om hjälp om det är något du inte förstår eller är osäker på.

3. Schemalägg läxorna

När du går i skolan går du efter ett tydligt schema och bara för att skoldagen är slut betyder inte det att schemat behöver ta slut. Gör ditt eget schema där du lägger in dina fritidsaktiviteter och läxläsningen. Genom att göra det skapar du tydlighet och du ser hur mycket tid du har att lägga på läxorna varje vecka.

4. Läs på innan lektionen

Vet du att nästa samhällslektion ska handla om den svenska regeringen så passa på att läsa kapitlet om det redan innan lektionen. Då har du möjlighet att formulera frågor kring det du läst och inte förstått som du sen kan få svar på under lektionen. Då kan du använda lekttionstiden till att fördjupa och repetera dina kunskaper istället för att proppa in massa ny information.

5. Ofta istället för mycket

Att råplugga sista dagen inför ett prov kanske funkar ibland men för att verkligen lära sig något och hitta en hållbar pluggteknik så bör man plugga oftare och mindre varje gång. Repetition är den hemliga nyckeln. 

Lucella

Verksamhetsansvarig för Ungdomar.se

Skriv en kommentar

Your email address will not be published.