Festivalspecial: Peace & Love

År 1999 startades föreningen Peace & Love, i samband med den första festivalen med samma namn. Denna förening ville verka mot våld, rasism samt främlingsfientlighet genom det ständiga budskapet ”Mångfald, Gemenskap och Förståelse”. Sedan starten har festivalen växt så det spruckit i sömmarna och år 2009 blev Peace & Love Sveriges populäraste festival med över 40 000 sålda biljetter. Föreningen har som mål att vara lite mer än din ordinära rockfestival, detta ge...

År 1999 startades föreningen Peace & Love, i samband med den första festivalen med samma namn. Denna förening ville verka mot våld, rasism samt främlingsfientlighet genom det ständiga budskapet ”Mångfald, Gemenskap och Förståelse”. Sedan starten har festivalen växt så det spruckit i sömmarna och år 2009 blev Peace & Love Sveriges populäraste festival med över 40 000 sålda biljetter.Föreningen har som mål att vara lite mer än din ordinära rockfestival, detta genom att bland annat erbjuda workshops, föreläsningar, filmvisningar, debatter, musikuppträdanden och performance under samlingsnamnet ”Peace & Love Forum”. Detta äger rum i dagarna tre innan själva festivalen sedan börjar på torsdagen och du kan sedan dansa, leva och se helt tokigt bra band, kanske med lite mer vett i skallen än tidigare. Missa inte att 2010 års tema är något så härligt som FRIHET!

Nu vill jag dock inte att du ska tro att Peace & Love är en proggig hippie-festival. Eller för all del, tro det! Här finns faktiskt något för var och en att hämta, den här gången är det inte bara en klyscha. Tror du mig inte? I år medverkar exempelvis Europe, The Hives, Amanda Jenssen, Melissa Horn, Mastodon, Patti Smith, Rootvälta samt Jay-Z. En rätt salig blandning, med andra ord. Jag kan lova att när du rör dig runt festivalområdet kommer du upptäcka att mixen av människor är som en underbar liten fruktsallad med allt från välkända Royal Gala-äpplen till små obskyra cherimoya-frukter.

Jay-Z.
Jay-Z.


Till skillnad från exempelvis Hultsfred är Peace & Love en stadsfestival där de flesta scener finns belägna i småstadskulissen. Men du skitige, renodlade festivalare, misströsta ej, självklart finns även här en stor camping. I gröngräset. På en åker. Som det ska vara. Ett festivalpass kostar dig 1495:- och vill du festa järnet på campingen kostar det 150 spänn extra. Vill du INTE festa järnet på just själva campingen har du möjlighet att boka ”Lugn Camping”. Här är det lite renare, går lite lugnare till och du får möjlighet att sova ut så du orkar svira lite mer intensivt när du väl är vaken.

Peace & Love-festivalen har varit utsåld mellan åren 2003-2009, så det gäller att inte vela om du vill börja sommaren med en hejdundrande skön tillställning. Se till att redan nu ta ledigt från sommarjobbet, fynda ett tält i en lågprisbutik och boka tågbiljetten för den 28 juni till den 3 juli är det fett med fred, kärlek, och grymma lineups i Borlänge stad!

PEACE & LOVE 2010
När: 28 juni-3 juli
Var: Borlänge
Om festivalen: "Vår vision är att åstadkomma något mer än att arrangera en vanlig festival. Vi ser Peace & Love som något betydligt större och viktigare än så. Faktum är att Peace & Love aldrig hade funnits om vi bara hade varit intresserade av att göra ännu en rockfestival. Vi vill att Peace & Love – veckan, med forum och festival, ska finnas till som en årligen återkommande mötesplats för människor i alla åldrar och av alla kulturer och nationaliteter."
Artister: Jay-Z, Lily Allen, Patti Smith, The Kooks, Kent, Them Crooked Vultures, NOFX, John Fogerty, Alice in Chains, Mando Diao, the Hives, Vampire Weekend, Julian Casablancas, The Ark, Wolfmother, Robyn, Mika, Europé, Danko Jones, Mastodon, Kim Wilde mfl.
Pris: Festivalpass, 1495:-
Hemsida: http://www.peaceandlove.nu/festival/