Festivalspecial: West Coast Riot

West Coast Riot är punkens mecka en gång om året, då Banapiren i Göteborg förvandlas till något olikt andra festivaler. Det är nischat, det är kul och det är löjligt trevligt. Förutsett att du har en förkärlek till legender som Bad Religion, The Specials och Dead Kennedys frontman Jello Biafra, alltså. Det är just det enkla som är ledordet för West Coast Riot, där ett par scener på Banapiren slås samman med en parkeringsplats för festande ungdomar och äldre rävar med samm...

West Coast Riot är punkens mecka en gång om året, då Banapiren i Göteborg förvandlas till något olikt andra festivaler. Det är nischat, det är kul och det är löjligt trevligt. Förutsett att du har en förkärlek till legender som Bad Religion, The Specials och Dead Kennedys frontman Jello Biafra, alltså.Det är just det enkla som är ledordet för West Coast Riot, där ett par scener på Banapiren slås samman med en parkeringsplats för festande ungdomar och äldre rävar med samma mentalitet som de yngre. Något mer erbjuds egentligen inte, utan det simpla och avskalade från punkens levnadssätt står i centrum. Det är du, dina nära vänner, några okända vänner och banden som tillsammans gör festivalen till en heldag av samma kaliber som Disney Land, fast lite, lite våldsammare. Och utan Musse Pigg. Han är så sjukt opunkig, Musse Pigg.

West Coast Riot har under tre års tid lyckats boka de allra främsta inom genren och lyckas varje år imponera med på förhand overkliga artistbokningar. Tidigare har det handlat om bland annat NOFX, The Gaslight Anthem och giganterna Social Distortion. I år, den 17 juni, kommer publiken peppas av inga mindre än Dropkick Murphys, Flogging Molly, Sista Sekunden, Rise Against och en hel hord av andra storheter. Dessutom har The Hives också bokats till 2010 års upplaga, något som skvallrar om ett breddande gällande artister i framtiden, att mer rock n' roll mycket möjligt kommer att vävas in. Inget tokigt med det, dock. Distade gitarrer är trots allt distade gitarrer.

The Hives.
The Hives.


Så om du är trött på snedluggar och sävliga popartister med kumbaya-lägersång på agendan, och istället suktar efter lite jävlar anamma och meterlängder av kedjor i jeansen, kika in West Coast Riot. En dag i Göteborg och solen (hittills, i alla fall) i sällskap med punkrockens finest är verkligen inte fy skam.

Runt 700 kronor går kalaset loss på, och för den summan får du under en heldag uppleva en värld där din slitna Ramones-tischa är mer aktuell än någonsin. Ja, till och med din nyköpa Ramones-tischa kommer att accepteras.

WEST COAST RIOT 2010
När: 17 juni
Var: Göteborg
Om festivalen: "West Coast Riot är en renodlad punk/hardcore-festival som under en junidag kommer avverka ett femtontal av genrens främsta band. För tredje året i tas Frihamnen i besittning, den 17 juni 2010 smäller det."
Artister: The Hives, Rise Against, Dropkick Murphys, Flogging Molly, Bad Religion, Dillinger Escape Plan, Jello Biafra and The Guantanamo School of Medicine, The Get Up Kids, Hot Water Music, A Day To Remember, Sista Sekunden, Invasionen, Bruket mfl.
Pris: 695:-
Hemsida: http://www.westcoastriot.se/