Fifa 08

Dock led det av ett flertal brister och buggar som tog överhanden och var direkt störande i det långa loppet. Spelare som sprang ihop med varandra studsade till och stannade upp, passningarna kändes ibland väldigt oprecisa samtidigt som man bara hade fem ligor och ett fåtal spellägen att välja på. Nu har det gått ett år, EA har blivit lite varma i kläderna och levererar ett Fifa 08 som är ett mycket bättre spel, på många plan. För det första har en smartare AI implementerats so...

Dock led det av ett flertal brister och buggar som tog överhanden och var direkt störande i det långa loppet. Spelare som sprang ihop med varandra studsade till och stannade upp, passningarna kändes ibland väldigt oprecisa samtidigt som man bara hade fem ligor och ett fåtal spellägen att välja på.

Nu har det gått ett år, EA har blivit lite varma i kläderna och levererar ett Fifa 08 som är ett mycket bättre spel, på många plan. För det första har en smartare AI implementerats som gör dina med- och motspelare mycket bättre. Dom springer i luckor, täcker upp för varandra och beter sig för det mesta som man förväntar sig att dom ska göra. Spelarna har fler och mjukare animationer, kastar sig fram för att hinna nicka innan motståndaren, passar mycket bättre och har fått ett mindre grottmänniskoaktigt utseende. Tyvärr har ditt motståndarlag även berikats med övernaturliga krafter som ibland gör dom näst intill ostoppbara - en spelare kan lätt hålla bort både en, två och tre av dina försvarare och avancera framåt på planen med bollen i säkert förvar. Detta är extra tydligt på de lite högre svårighetsgraderna och framkallar en bitter frustration. Att ta sig an Världsklass i Fifa 07 var svårt men fortfarande helt acceptabelt, i Fifa 08 är det ett under om du faktiskt får iväg ett skott på mål under en match. Det finns dessutom ytterligare en svårighetsgrad för de superhjältarna där ute som tycker att Världsklass är för enkelt.Det mesta har faktiskt blivit mycket svårare, kanske en naturlig effekt av den verklighetstrogna känsla EA eftersträvar. Dock inte sagt att det är dåligt på något sätt, snarare tvärt om, det leder till ett djupare och mer hållbart spel. Försvarare pressar hårdare och tvingar en att passa mer frekvent - "Högst två tillslag på bollen gubbar!" ekar i mitt huvud och påminner mig om fotbollstränarens manande på träningarna i mina tonår. Fotbollen klistrar sig inte längre på spelarnas fötter utan har fått sitt ett eget liv, så för att få iväg ett bra skott måste din spelare vara i balans, ha fri sikt och bollen måste ligga rätt, annars seglar den högt över eller rullar retsamt lätt in i målvakens famn. Kort sagt gäller det att hela tiden vara koncentrerad och noggrann i sitt taktiska tänkande och planerande. Något som i början är väldigt ovant, om man inte är väldigt bekant med Pro Evolution Soccer-serien, men som sakta men säkert börjar kännas mer naturligt och framför allt skänker en större glädje när man väl lyckas.

En av de största nyheterna i Fifa 08 är möjligheten att finta livet ur dina motståndare. Ett lätt tryck på vänster trigger samtidigt som du rycker lite i den högra analoga styrspaken får din spelares fötter att utföra diverse olika trick och finter. Ju bättre spelare desto mer avancerade finter, dessutom har spelets bästa spelare, typ Ronaldinho, Ronaldo och Zlatan en personlig fint. Tyvärr är det sällan man faktiskt hinner använda sig av detta under en match eftersom motståndarna ligger på som iglar och tvingar dig till att släppa bollen istället för att driva med den själv.

En annan nyhet, kanske den största, är spelläget Be a Pro - du väljer en spelare i ditt lag som du ska styra under en hel match. Väljer du att till exempel spela som back gäller det att hålla din markering, pressa upp backlinjen, hålla djup och vara spelbar bakåt. Markörer visar om du är ur position och visar var du ska befinna dig och en mätare i bildens nederkant visar hur bra du sköter dig. Det märks dock väldigt tydligt att detta än så länge befinner sig i sin linda. Det går till exempel inte att starta en karriär i Be a Pro-läget utan det är träningsmatcher som gäller för hela slanten. Dessutom är det svårt att hänga med i svängarna när man måste ha koll på allt som händer. När bollen är långt bort från din spelare zoomar kameran ut för att du ska kunna se din spelare samtidigt som spelet på andra sidan planen. Det gör att man tvingas flacka fram och tillbaka med ögonen vilket leder till ett okoncentrerat spel och en missad markering. Men så länge spelet är i närheten av din spelare är det ett kul och annorlunda sätt att spela fotboll på. EAs ambitioner är ju att man ska kunna spela fem mot fem online och lyckas dom göra det bra kan det ta onlinefotboll till helt nya höjder.På det stora hela är Fifa 08 ett grymt fotbollsspel och det finns inga som helst anledningar till att inte kasta ut Fifa 07 och ersätta det med årets, långt bättre, upplaga. Till och med Henrik och Glenn är bättre, även om dom fortfarande är ruskigt dåliga.

Betyg: 8

Texten kommer från Gameplayer.se - din dagliga dos av tv-spel.