Flyktingkrisen – så här kan du hjälpa till

En bild på en treårig drunknad syrisk pojke väckte Europa. Nu är flyktingkrisen på allas läppar och väldigt många vill hjälpa till. Ungdomar.se har satt ihop en lista på saker du kan göra nu på en gång för att hjälpa till. Tillsammans kan vi skapa förändring och rädda liv.

Våga ta kontakt

Ibland krävs det inte mer för att göra skillnad än att bara våga ta den där första kontakten. Ett hej till en nyanländ flykting kan förändra den personens dag och antagligen även din. Så visa ditt stöd genom ett leende och ett hej nästa gång du möter en nyanländ. 

Skänk dina prylar

Det finns ett stort behov av kläder, filtar, skor och leksaker. Detta kan du skänka till bland annat Svenska kyrkan som delar ut detta direkt. Det har även startats många lokala insamlingar där sakerna skickas till bland annat Grekland, Ungern och Serbien. Hitta din lokala insamling på facebook.

Volontära

Har du ett korpenlag eller liknande? Snacka med ditt lokala stadskontor eller socialförvaltning och se om det går att bjuda in en eller flera nyanlända i laget. När du väl är där kan du kolla om de behöver volontärhjälp. 
Både Röda korset och Rädda barnen har stort behov av volontärarbetare på asylboenden runt om i landet. Att bara sitta ner och pyssla och leka med barnen betyder jättemycket. 

Starta en insamling

Starta en egen klädinsamling på din skola. Starta en tävling med grannskolan och se vem som kan samla ihop mest grejer. Avsluta med en stor fest i gympasalen där alla pengar ni köper läsk och chips för går till flyktingarna som korsar Medelhavet.

Demonstration/manifestation

Häng på en redan befintlig demonstration eller manifestation eller starta en egen.
Bor du i StockholmUppsala eller Göteborg kan du till exempel delta i Refugees welcome – manifestation för asylmottagande.  

Gå med i en gräsrotsorganisation

Engagera dig i en organisation som jobbar med de frågor just du brinner för.

Arrangera en välkomstfest

Arrangera en stor välkomstfest för de flyktingar som nu kommer till Sverige. Samla ihop alla dina vänner, gå till torget i din stad, ta med er ballonger och måla vackra Welcome refugees-skyltar. Visa att Sverige är ett land där alla ska känna sig välkomna och där vi möter alla med kärlek.

Skriv under namninsamlingar

Genom att skriva på namninsamlingar kan du göra din röst hörd i frågor som du tycker är viktiga.

Bjussa på middag

Bjud över en nyanländ familj på lite fredagsmys. Bjussa på tacos och baka en kladdkaka tillsammans.

Boende

Har du eller din familj ett rum ledigt? Behoven av husrum för ensamkommande flyktingbarn är stort. Kontakta migrationsverket och se hur du kan hjälpa till.

Skänk pengar

Är du under 18 år bör du kolla med dina föräldrar först innan du skänker pengar

Rädda Barnen
Har startat förberedelser för en insats i Grekland och tar emot bidrag via katastroffonden.
Ge 100 kr genom att sms:a Katastrof100 till 72911
Röda korset 
Har en insamling till arbetet att hjälpa människor på flykt. 
Sms:a MED till 72900 för att skäna 50 kr
Amnesty International 
Driver just nu en kampanj för att stärka rättigheterna för de människor som försöker resa till Europa.
Sms:a AMNESTY 50 till 72970 för att ge 50 kr.
UNHC
FN:s flyktingorgan ger skydd och stöd till barn och familjer som överlevt resan över Medelhavet.
Sms:a HAV100 till 72980 för att skänka 100 kr.
Radiotjänsten
Radiotjänsten har en insamling för människor på flykt.
Swisha valfri summa till 9019506, skriv FLYKT i meddelandet.
Vi gör vad vi kan
Pengarna som samlas in går till transport av saker som samlats in I Sverige och till att köpa sånt som bättre skaffas på plats, till exempel mat, vatten och välling.
Swisha valfri summa till 0702093303

Dela med dig av vad just du göra för att hjälpa till under #we_change. Din bild/tweet kan inspirera andra att göra skillnad!


Har du fler tips på vad man kan göra för att hjälpa till? Har du tips på organisationer, insamlingar eller manifestationer? Lämna en kommentar eller diskutera i den här tråden

Lucella

Verksamhetsansvarig för Ungdomar.se

Skriv en kommentar

Your email address will not be published.