För dig som inte kan få nog med val!

Internet och andra medier svämmar över med valsajter och det kan vara svårt att navigera bland alla artiklar och program. Men lugn, vi har samlat det viktigaste materialet åt dig!

Valkompasser

SVT
Vilka partier och kandidater matchar du bäst i riksdagsvalet? I SVT:s valkompass kan du ta reda på det. Kompassen tar cirka 10-15 minuter att genomföra. 

P3 – Vilket politiskt djur är du?
Vad tycker du om somliga politiska sakfrågor? Hur är egentligen dina värderingar? P3 tror att de vet det! Svara på deras frågor och se hur många delar av dig som är exempelvis en M-häst, en MP-säl eller en S-hund.

Dagens Nyheters valkompass
Vet du inte hur du ska rösta i riksdagsvalet eller vill du bara kolla att dina åsikter fortfarande stämmer överens med det parti du tänker rösta på? Då kan DN:s valkompass vara dig till hjälp.


Bloggar

Makt och politik
För er som vill nörda ner er lite extra finns en trevlig blogg som drivs av forskare inom Statsvetenskap, som syftar till att bidra med politiska analyser och kommentarer ur ett vetenskapligt perspektiv. Detta kan vara något för er som är vana vid och insatta i politik, men som är trötta på att politiska analyser och debatter ofta domineras av människor som inte har vetenskaplig grund och inte aktivt studerar de fenomen som diskuteras. Exempel på inlägg: “Vilka använder sig av Rut-avdraget?” och “Har inkomstklyftorna i Sverige ökat?”.


TV-program

Anders tar parti – SVT
“Valprogram där Anders Jansson reser Sverige runt och synar kommunalpolitiken. Vi får följa Anders när han besöker de orter där de olika riksdagspartierna var som störst i förra valet. Kan man se skillnad på städer med olika politiska inriktning och hur går det egenligen till när valfläsket ska omsättas i praktiken? I åtta program bekantar vi oss med lokala politiker, profiler och invånare.”

Aftonbladets partiledardebatt
I år skapade Aftonbladet historia med Sveriges första partiledardebatt i webb-tv. Missade du debatten är det bara att klicka på länken ovan för att se den igen!

Valfeber – SVT
“Twistad valbevakning med William Spetz, Clara Henry I Just Want To Be Cool och Keyyo. Detta nyhetsteam låter inte någon slippa undan granskning och rapportering vare sig det är politiker, ungdomar eller helt vanliga samhällsmedborgare. Ingen går fri från denna udda men mycket hängivna skara.”

Valspecial – TV4
“När valtemperaturen är som högst bjuder TV4 sina tittare på såväl nya valprogram, som klassiska format.Tre veckor före valet startar det nya kvällsmagasinet Valspecial som varje kväll mån-tors lyfter det viktigaste inom politiken. TV4 sänder även partiledareutfrågning, debatt och den viktiga slutduellen "Din nästa statsminister”, där tittarna får se Fredrik Reinfeldt och Stefan Löfven göra upp i en sista debatt inför valdagen.”


Radio

SR:s valsajt
Det går lätt att tillbringa ett par timmar på Sveriges Radios valsajt. Där hittar du nämligtvis massvis med intressanta partiledarutfrågningar och debatter!

Kvalet – P3 podcast
Kvalet är en podd som tar upp små och stora frågor som på olika sätt rör unga inför riksdagsvalet 2014. Ett nytt avsnitt varje lördagmorgon, på sverigesradio.se eller i appen Sveriges Radio Play. Med Robin Olin och Henrik Torehammar. 


Chattar

DN:s chatt om förstagångsväljare
Den 3 september hade DN en chatt om förstagångsväljare där det gick att ställa frågor till statsvetarna Erik Amnå och Ali Abdelzadeh från Örebro universitet. Hela chatten går att läsa i efterhand på länken ovan! 

Vi passade själva på att ställa två frågor:


Vi har säkerligen missat en massa intressant material. Hojta gärna i kommentarerna så fyller vi kanske på listan med just ditt tips! Och missa inte att diskutera allt om Riksdagsvalet i vår stora forumtråd!


Skriv en kommentar

Your email address will not be published.