Fråga en författare – Peter Barlach

Känner du att du är "klar med John" nu?– Jag tror att jag aldrig kommer kunna skriva en värdigare avslutning för John än Fifteen Love, och då låter jag hellre bli. Om så en hel värld skrek efter en uppföljare och jag blev erbjuden 18 miljoner skulle jag tacka nej. Nej förresten, då skulle jag nog skriva del fyra… Varför skriver du ungdomsböcker och inte vuxenböcker?– Jag har på allvar fått frågan: När ska du skriva en riktig bok? Många har fortfarande ...

Peter Barlach. Foto: Jonas Tell
Vad handlar Fifteen Love om?
- John är femton år, går i nian, är skoltrött och har en inkapslad sorg efter sin mamma som han gör allt för att inte behöva ta i. Han har två saker som lever upp. Dels familjens polska städerska, Violetta som är "vackrare än alla Hollywoodstjärnor och fotomodeller tillsammans". Violetta, som är "nånstans mellan 20-40 år" har en syster som håller på att dö i cancer, och hon vet ju Johns historia, så därför vill hon prata om henne med honom. Döden är ju det sista han vill prata om men för att få umgås med Violetta måste han det. Han tror och hoppas att han ska få ligga med Violetta, men sanningen är väl att han går i terapi. John är också kompis med Gabriel, som är helt gränslös och börjar som en frisk fläkt i Johns liv men blir mer och mer en mörk orkan.

I den sista romanen om John, Fifteen Love, har huvudpersonen John blivit 15, en ålder du beskriver lika närvarande och igenkännande som de första när han är 12 respektive 13 år. Varför tror du att du har så starka minnen från den här perioden?
- Hela den här vidriga perioden har jag ganska diffusa minnesbilder ifrån. Men vissa ögonblick är kristallklara och då utgår jag från dom och fantiserar ihop resten. Samma sak med känslorna från tonåren. Minns man en gång hur det kändes att vara ensammast i världen, minns man alla. Minns man en gång hur det kändes att vara förälskad kan man ganska lätt sätta den känslan på en annan person, särskilt om han står mig så nära som John…

John tänker ju mycket på Violetta. Var det en utmaning att skriva om hans sexfantasier?
- Det är lika svårt att skriva om en 15-åring som ska städa hela sitt hus för första gången. Det handlar om inlevelseförmåga och trovärdighet, oavsett om han ska skura köksgolvet eller runka.

Känner du att du är "klar med John" nu?
- Jag tror att jag aldrig kommer kunna skriva en värdigare avslutning för John än Fifteen Love, och då låter jag hellre bli. Om så en hel värld skrek efter en uppföljare och jag blev erbjuden 18 miljoner skulle jag tacka nej. Nej förresten, då skulle jag nog skriva del fyra…

Varför skriver du ungdomsböcker och inte vuxenböcker?
- Jag har på allvar fått frågan: När ska du skriva en riktig bok? Många har fortfarande så låga tankar om ungdomsböcker. Jag älskar att skriva ungdomsböcker. Det är härligt och tacksamt att skriva om någon som är helt inne i den kaotiska puberteten där det inte finns några gråskalor. En tonåring som tror sig vara vuxen, men styrs av sina känslor utsätts ofta för komiska och dramatiska situationer. Det är tacksamt att skriva om människor där varje möte kan förändra livet för dem.

Hur vet du hur tonåringar funkar idag?
- Det vet jag inte. Jag litar blint på att det är samma hormoner som sprutar runt idag som på stenåldern. Mina böcker hade lika gärna kunnat utspela sig på åttiotalet. Dagsaktuella attribut som internet, mobil och dataspel är bara fernissa i berättelsen.

Tonårsspråket då, hur lyssnar du av det?
- Okej, jag får lite extra stora öron om jag hör tonåringar prata med varandra. Men jag är försiktig med att använda för moderna uttryck. Dels kan det skorra så in i helvete falskt om jag använder dem fel, dels har de inte alla så lång livslängd och då kan boken snart känna sig förlegad. Jag använder mig av vissa uttryck jag hör idag, men det är för att jag gillar dom och kanske till och med använder dom. Men sen vet jag att jag och mina kompisar uppfann egna uttryck, så det gör John också.

Vilka frågor vill du svara på här på Ungdomar.se?
- Allt som har med mina böcker att göra naturligtvis. Om hur det är att skriva böcker. Om alltifrån kärlek, sex till hur det är att förlora sin mamma i en bilolycka.

För att ställa en fråga till Peter kan du antingen droppa en kommentar här nedan eller slänga iväg ett mejl till andre.vifothaas@ungdomar.se.