Frida från Power Shift 2019 berättar

Frida är en av alla de unga människor som valt att lägga tid och energi på förändring. Hon är 29 år och jobbar idag som ekologisk strateg på kommunen i Kalmar. Detta är hennes berättelse om hur hon när hon var 25 år började kämpa för klimatet på allvar och om varför hon är engagerad i Power Shift 2019. 

Jag minns varken första gången jag hörde talas om klimatförändringar eller att det påverkade mina första 15 år, men därefter ändrades det. Klimatet och en oundviklig känsla av maktlöshet blev vardag. Hur tacklar man undergång när man har hela livet framför sig? Vad gör man som individ när man hör om smältande glaciärer, historiskt hög utdöendehastighet av arter, topp-temperaturer, översvämningar, förhöjda havsnivåer, döende korallrev, skövlad regnskog, fjäll i förändring och urskog som försvinner? Man låtsas som att man inte berörs av de återkommande varningsrapporterna, undantaget ett eller två bittra skämt om meningslösheten med att pensionsspara. Men år 2015 vände det för mig. En vän till mig ville till Paris och gå på COP21 (mer information om vad det är finns i faktastycket längre ner), och lyckades övertala mig om värdet att åka buss 24 timmar enkel väg för att få se en politisk förhandling. Men COP21 var så mycket mer än en politiks förhandling, och det var minst lika mycket politik som pågick utanför konferensen. För mig var COP21 en demonstration förklädd till folkfest - med brandtal, dans under Eiffeltornet, gemensamhet över nationaliteter, djupgående workshops, klimatclowner och rytmisk samba till höga slagord! All klimatångest försvann. Att vara en individ var inte längre ett skäl för hopplöshet, för nu var jag en klimatkämpe bland tusentals som rörde sig på gatorna i Paris, en klimatkämpe bland alla miljontals som finns i världen. Inget kunde stoppa oss.

Min historia är inte unik. Att engagera sig ger hopp och energi att möta framtiden, och jag fick ett smakprov av det. Så istället för att vara ute och njuta av sommarkvällarna sitter jag framför min dator och bara längtar till hösten. För till hösten kommer det som jag och mina vänner från PUSH Sverige nu sitter och planerar - Power Shift. Power Shift är en helg dedikerad för hållbarhet, där man får chansen till att djupdyka i intressanta workshops, möta kämpar-organisationer, bli inspirerad, vara kreativ, utveckla sina projekt, mingla med företag och träffa hållbarhetsintresserad ungdomar från hela Sverige. Vi vill att Power Shift ska bli en konferens där blandningen av inspiration, allvar, glädje och energi ska kanaliseras till handling. I år kommer Power Shift att handla om ekosystem och klimatförändringar, med föreläsningar och workshops där vi får lära oss förstå mer om hur klimatförändringar påverkar ekosystem (och tvärtom) och vad vi kan göra.

Jag längtar efter Power Shift eftersom jag vill vara en del av den smittsamma energi som engagerade människor sprider. Jag längtar till Power Shift för att få vara en del av de som hittar lösningar. Jag längtar efter Power Shift eftersom det ger EMPOWERMENT, där jag blir återigen en klimatkämpe bland miljoner.

Frida Gustafsson, Power Shift 2019

Power Shift är Sveriges största hållbarhetskonferens för unga, som i år sker den 4 - 6 oktober på Väddö folkhögskola.

www.powershift.se
www.pushsverige.se

COP21

I december 2015 hölls klimattoppmötet som kallades COP21, där världens länder kom överens om ett nytt globalt klimatavtal – Parisavtalet. Mer information om vad avtalet innehåller finns i en egen artikel om Parisavtalet.

Det har hållits 3 till sådana här möten och det hålls ytterligare ett i vinter. Det är COP25 och kommer hållas i Chile. Du har säkert hört talas om att Greta Thunberg ska vara med och kommer resa dit i en segelbåt för att lämna så litet klimatavtryck som möjligt. 

1 Kommentarer

  1. Ja! Klart vi ska ha nått från Power Big Meet! Ska bara hitta nån som kan rapporterar därifrån. Känner du nån? 

Skriv en kommentar

Your email address will not be published.