Gjort slut? Så här går du vidare!

Det gör så jädrans ont när den man är kär i väljer att göra slut. Hur gör man egentligen för att hantera den smärtan och kommer den någonsin att gå över?

Trodde du att du hade träffat den rätta? Din ständiga vapendragare, partner in crime, bästa kompis och stora kärlek men så visade det sig att hen inte kände samma sak? Kvar står man ensam, med ett brustet hjärta och känner sig ensammast i hela världen och som att man aldrig kommer hitta någon lika bra som hen igen. Men det går faktiskt över. 


Det gör ont när någon gör slut och de känslor man upplever kan liknas vid sorg. Kom ihåg att du får vara ledsen, gråta, stanna hemma och känna att allt suger. Du behöver inte vara stark och säga den klassiska "det är hens förlust, inte min". Men kom ihåg att det blir bättre, det kommer till och med gå över! Det känns definitivt inte så när man är mitt i det men genom att ta en dag i taget så läker man sakta men säkert. 

Det är viktigt att under den där första tiden när allt känns hopplöst, meningslöst och piss att man faktiskt försöker ta hand om sig själv och inte agerar destruktivt. Ät mat även om det inte känns som du behöver det, unna dig massa godis och glass, gör sånt som du tycker är kul och isolera dig inte, berätta för dina vänner och familj hur du mår och känner. Och kom ihåg att det är okej att vara glad även om man är ledsen. Bara för att man är ledsen behöver man inte vara det hela tiden, det går upp och ner och njut av de glada stunderna. Till slut kommer de vara fler än de ledsamma. 

Forskning visar att det tar cirka tre månader att komma igenom den där jobbiga första fasen efter ett breakup. Det låter som låååååång tid men snart är du igenom det! Du fixar det! Passa på att vara egoistisk och bara tänka på dig själv och njut av att få kolla på de serier DU vill se. 


5 tips för att gå vidare

1. Lyssna på Laleh - Aldrig bli som förr

Laleh har så himla rätt! Det kommer aldrig bli som förr, det kommer bara bli bättre. Var glad för allt det fina ni haft tillsammans och värdesätt det men kom ihåg att det bara kommer att bli bättre.

2. Umgås med kompisar

Det kanske känns jobbigt att höra av sig till vissa kompisar nu när ni gjort slut. Kanske har du inte haft lika mycket tid för dem under tiden du var i en relation. Men de kommer bli glada av att du hör av dig! Dela med dig av hur du mår och hitta på massa roliga saker tillsammans. Bjud över dem på glassfest hemma hos dig, gå på bio, spela paintball eller kör gocart. Ha kul och kom ihåg att tacka dem för att de finns där för dig. 

3. Skriv av dig

Skriv ner allt du känner, det är ett jättebra sätt att få utlopp för alla sina känslor. Efteråt känns det ofta bättre. Testa! OBS skriv inte om allt som kunnat vara mellan er. Er relation är över och er historia är redan färdigskriven. Skriv istället om dina känslor nu, vad du drömmer om och hur du ska nå det.  

4. Påminn dig om allt det dåliga i relationen

När man gjort slut är det lätt att försköna relationen och bara minnas allt som var fint och bra. Men försök påminna dig om allt som var kefft. Hen kanske var oskön när hen var med sina kompisar, hen kanske inte gav dig så mycket kärlek som du ville ha, hen kanske inte var så bra på att kyssas. Påminn dig om de dåliga sakerna (men bli inte bitter)och tänk att du kan levla upp och bli ännu lyckligare. Det kommer bara bli bättre!

5. Prata!

Snacka med kompisar och familj, dela med dig av dina tankar och känslor. Känns det extra tungt eller om du tycker det är läskigt att prata med kompisarna så kan du alltid vända dig till skolkuratorn/ungdomsmottagningen/vårdcentralen. 


Har du fler tips på vad man kan göra för att hantera ett brustet hjärta? Lämna dina bästa tips i kommentarsfältet här nedanför!

Lucella

Verksamhetsansvarig för Ungdomar.se

Skriv en kommentar

Your email address will not be published.