Guide: Så skriver du poetiskt till din kärlek

Först, mina åtta hetaste tips, skrivna i en betydelselös ordning. Tips 1: Tänk metaforer istället för adjektiv. Skriv ”han känner sig som en novemberkväll” istället för ”han är trött”. Men ja, så klart kan adjektiv användas snyggt också, om man lyckas välja de bästa orden vid rätt tillfällen och i rätt mängd. Tips 2: Om du vill rimma välj inte hjärta – smärta, vind – kind eller kär – här. Det har vi hört förut. Tänk annorlunda, tänk stort, tän...

Först, mina åtta hetaste tips, skrivna i en betydelselös ordning.

Tips 1: Tänk metaforer istället för adjektiv. Skriv ”han känner sig som en novemberkväll” istället för ”han är trött”. Men ja, så klart kan adjektiv användas snyggt också, om man lyckas välja de bästa orden vid rätt tillfällen och i rätt mängd.

Tips 2: Om du vill rimma välj inte hjärta - smärta, vind – kind eller kär - här. Det har vi hört förut. Tänk annorlunda, tänk stort, tänk brett. Tänk personligt.

Tips 3: Släpp censuren! Ta det första som dyker upp i huvudet. Dyker osthyvel upp, ta det. Dyker vilddjur upp, ta det. Dyker ditt ex upp, censurera dig.

Tips 4: Var konkret. Skriv in ett minne eller något annat som du och den du skriver till, helst bara ni i hela världen, kan referera till och känner någonting starkt inför.Tips 5: Använd dig av kontraster och motsägelser. Det kan till exempel vara väldigt snyggt att skriva ”små ord om en stor kärlek”, ”din kyliga värme” eller ”uttorkade kaktusar”.

Tips 6: Rensa bort småorden. Undvik att använda dig för mycket av alla de där små onödiga orden som: med, för, här, just, alls …

Tips 7: Överdriv inte, använd istället det starkaste av sanningen.

Tips 8: Hjulet behöver inte uppfinnas två gånger. Man ska inte stjäla, men man bör sno de bästa formuleringarna. Låna lite, ta det bästa och gör det med måtta.

Och nu tre saker som kan vara värda att fundera över.

Fundering 1: Vilken skrivprocess har du? Är du den som funderar en vecka innan något ord når pappret eller är du den som spyr ur dig orden i ett enda andetag? Fundera över hur du brukar göra när du skriver och använd dig av det, eller testa att göra tvärtom.

Fundering 2: Vad vill du förmedla? Tänk igenom det och utgå från den känslan.

Fundering 3: Vilken form föredrar du? Har du lätt för att rimma eller känner du för att skapa rytm genom att fokusera på en särskild bokstav? Vill du använda samma inledande ord i varje vers eller avsluta varje del på samma sätt?Känner du dig fortfarande förvirrad? Börja då med att göra en egen dikt med hjälp av den färdigskrivna mallen här nedan. Följ instruktionerna genom att skriva det som anges vid varje siffra. Bläddra sedan ner och sätt in dina egna ord i dikten. Och vips så har du, förmodligen inte en underbar dikt, men säkerligen en hel del inspiration. Gör sedan en alldeles egen dikt. Avsluta med att vackert skriva ner orden på ditt finaste papper. Och nej, det är inte töntigt att göra prickarna över i:en till hjärtan eller spruta favoritparfymen på pappret.

Skriv ner:
1. Platsen ni träffades på
2. Ett klädesplagg som han eller hon hade på sig då
3. Personens ögonfärg
4. Din favoritdoft
5. Namnet på personen
6. En metafor eller en liknelse
7. Ett adjektiv
8. En kroppsdel
9. Något du drömmer om att göra tillsammans med henne eller honom
10. Ett resmål

Den där stunden på 1
sitter fatspikad i mitt huvud och
jag minns hur vacker din 2
blev i skenet av dina 3 ögon
Det minnet ger mig
samma känsla som doften av 4
och jag önskar att varje
sekund utan dig
var lika halv som jag
är utan dig

För det är du 5
som smugit dig in i min hjärna
och vi är som 6

Jag drömmer om din 7 8
och att 9
när jag längtar mig bort till 10
(Säg vill du följa med?)


Slutligen kan jag inte låta bli att nämna att det kan vara vansinnigt roligt att läsa upp poesin. Att vara med och påverka sitt verk ytterligare genom att lägga varje betoning på precis rätt ställe och välja att ha andningspauserna där det blir mest effektfullt borde vara minst lika naturligt och självklart underbart som att åka iväg för att se sitt favoritlag spela i final. Dessutom kan det uppstå vissa pinsamheter om man istället för att börja med en uppläsning låter någon på egen hand läsa det man skrivit. I alla fall om man använder sig av ord som kan betyda helt olika saker, som kön till exempel …