Hur väl känner du din vän?

“Hur väl känner du din vän?” Är en fråga du säkert har fått några gånger de senaste dagarna på Facebook. Den senaste trenden på en av Sveriges största sociala plattformar är att låta en tjänst scanna din profil och skapa ett kul test till dina vänner så de kan se hur mycket de vet om dig. Själv har jag sett den dyka upp ett tjugotal gånger i mitt flöde de senaste dagarna och många kan vittna om samma sak. Men vad är det här egentligen?

Testet är skapat av företaget HeroQuizz som skapar tester på Facebook där du kan testa hur bra du är på att förföra, vilket ditt lyckonummer är eller vilka dina sista ord kommer vara. Oavsett vilket test du tar kommer hemsidan be dig logga in på Facebook och godkänna att HeroQuizz får tillgång till information. Alla som har tagit eller svarat på vänskapstestet har tackat ja till detta. Användarna har en begränsad möjlighet att redigera vilka uppgifter de ger ut, men jag vågar gissa på att de absolut flesta inte utnyttjar den möjligheten.

Bara genom att ta ett vänskapstest ger upp dina kontaktuppgifter, dina profilbilder, din vänlista och hela din tidslinje till ett företag du inte vet något om. Här kan det finnas kontaktuppgifter du vill hålla hemliga, känslig information om dina vänner eller bilder som bara dina vänner ska få se. Vad gör HeroQuizz med den här informationen? På deras hemsida kan vi läsa följande:

The only other cases of use of your personal data are:

 • A request from the legal authorities.
 • The realization of advertising audits, just as the feedback from a group who has been the subject of an advertising campaign and/or a special offer.
 • The aggregation of statistical data within the framework of an advertising campaign that finances our services.

 • HeroQuizz är tydliga med att de kan ge eller sälja all information de fått tillgång till till andra företag för statistik eller marknadsföring. Det är så här företaget får pengar. Du kanske har hört uttrycket: “Om den digitala tjänsten du använder inte kostar något är inte du kunden, du är produkten”. I dagens digitala värld är personlig information och juridisk rätt att använda den både makt och pengar. Företag som samlar in den informationen kan sälja den till alla möjliga sorters organisationer och företag. Aftonbladet skriver att profilbilder kan användas för dejtingsidor eller bantningsmedel.

  Vi vet inte hur HeroQuizz hanterar din personliga information. Förhoppningsvis är den krypterad och bara tillgänglig genom särskilda system, men det är också en fråga vilka de säljer informationen till. Vi har ingen garanti att alla mellanhänder och köpare i marknaden om personlig information hanterar dina kontaktuppgifter, bilder och statusar säkert och respektfullt. Vi vet inte om något led kommer använda din profilbild för något du varken får pengar eller information för. Enorma mängder personlig information kan användas av nazister eller andra grupper som vill skada människor baserat på deras åsikter, hudfärg, kön, sexualitet eller något helt annat. Databaser kan läcka och kan hackas och vi vet aldrig när något kommer läcka till fel personer. Du kanske inte har något att dölja, men du vet inte vem som kommer avgöra det. På informationisbeautiful.net kan du se dussintals exempel på stora läckor av personlig information. Stora företag som Apple, Evernote, Facebook och Sony har varit offer för enorma attacker, så det finns ingen garanti att informationen som HeroQuizz har inte skulle kunna läcka.

  Du kanske inte bryr dig om din mailadress eller din facebookprofil används i statistik som ett företag köper för att förbättra sina produkter. Men insåg du risken när du tog testet? Tror du att dina vänner som tar testet inser risken? Har du dina vänners medgivande att delar av deras personliga information skickas till HeroQuizz för att de dykt upp på din profil?

  En av de farligaste och mest luriga aspekterna med tillgången du ger till HeroQuizz är att den inte är tidsbegränsad. Fram till du tar bort HeroQuizz från Facebook fortsätter de få allt nytt du laddar upp. För att ta bort HeroQuizz eller en annan app klickar du på “Applikationer” i spalten till vänster när du är inne på Facebook i en dator. Där ser du en lista på alla tredjepartsappar som du tillåter på Facebook. Vissa har tillgång till delar av din profil, andra kanske inte har det. Där kan du redigera vad du ger tillgång till eller rent av ta bort appar från din lista. De kommer förmodligen fortfarande kunna använda din information, men de får i alla fall ingen mer.

  För din och dina vänners skull. För er integritets, personliga informations och privatlivs skull, ta inte dessa test. Även om det är en kul grej är riskerna för dig och dina vänner för stora. I den nya digitala åldern betyder privatlivet allt mindre. Företag lurar till sig din personliga information och handlar i den utan att du vet något om det. Det är en vanlig företagsverksamhet som förstärker användarens roll som informationsvara och den borde bekämpas. Genom att bli mer kritisk till vilka tjänster du använder och vad de vill veta om dig i gengäld kan du se till att information om ditt liv bara är exakt där du vill ha den.

  Lucella

  Verksamhetsansvarig för Ungdomar.se

  1 Kommentarer

  Skriv en kommentar

  Your email address will not be published.