IKEA vill ha en positiv påverkan på människor och miljö

Kanske sover du i en IKEA-säng, kollar på TV i en IKEA-soffa eller käkar middag vid ett IKEA-bord. IKEA är ett av världens största företag och har många hållbarhetsutmaningar. De är också en av huvudpartnerna för we_change 2015 så vi passade på att ställa några frågor till Jonas Carlehed som är Hållbarhetschef för IKEA Sverige!

Varför engagerar ni er i we_change?
– Hållbarhet ingår i allt vi gör på IKEA – vi vill ha en positiv påverkan på människor och miljö. Det är därför väldigt inspirerande för oss att vara med i we_change för att förstå vilka frågor som är viktiga för ungdomar. Vi lär oss en massa bra saker i mötena med elever och lärare!

Det här är fjärde året i rad som ni är med i we_change. På vilket sätt har er medverkan påverkat och bidragit till er organisation?
– Vi får mycket fin input från eleverna om vilka saker IKEA gör bra och vad vi kan bli bättre på. Det skapar också ett starkt engagemang kring hållbarhet hos våra medarbetare eftersom vi vill att varuhusen skall delta lokalt på varje ort.

Vilka är IKEA:s största hållbarhetsutmaningar?
– Den stora utmaningen för IKEA och för samhället i stort är klimatförändringen och att världen börjar få ont om naturresurser. Samtidigt tar sig fler människor ur fattigdom och vill kunna få ett bättre liv. Vi är övertygade om att vi kan lösa denna utmaning genom att ta fram bra produkter till ett lågt pris som är tillverkade på ett hållbart sätt. Det låga priset är viktigt eftersom vi vill att alla ska ha råd att leva mer hållbart.

Ni har fått en del kritik de senaste åren för er skogsskövling och dåliga arbetsvillkor i U-länder. Hur kan jag veta att era produkter verkligen är schysta mot människor och natur?
– Vi vill ha en positiv påverkan på människor och miljö. Våra kunder skall vara trygga med att våra produkter är tillverkade på ett hållbart sätt. Alla våra leverantörer av heminredning uppfyller vår uppförandekod IWAY. Det betyder att vi säkrar en bra arbetsmiljö och bra arbetsvillkor för alla anställda. Vi säkrar även att produktionen tar hänsyn till miljön, exempelvis att allt vårt trä kommer från ansvarsfulla skogsbruk.

På vilka sätt involverar ni ungdomar i er organisation?
– På IKEA får medarbetare utmanande uppdrag tidigt i sin karriär. Vi vill ge alla våra medarbetare en möjlighet att växa och utvecklas, och detta reflekterar den tro som IKEA har på människor. IKEA är en arbetsplats där människor och affären växer tillsammans. Som student kan man också göra sin uppsats eller examensjobb på IKEA och vi ser detta som ett bra sätt att lära känna ungdomar redan under studietiden.


IKEA medverkar som huvudpartner under we_change 2015. De kommer att vara med oss på hela turnén, workshoppa med elever och sitta i en paneldebatt på varje ort.

Vill du veta mer om IKEA och deras hållbarhetsarbete? Kolla in deras hemsida och följ dem på Facebook och YouTube.


Klicka här för att läsa om övriga samarbetspartners för we_change 2015!


Skriv en kommentar

Your email address will not be published.