“Jag ville sätta upp porrteater”

INTERVJU Googlar du ordet “porn” så får du ungefär enmiljardtrehundraåttiomiljoner träffar. En som producerar och själv skådespelar i porrfilmer är Åslög Enochsson, som kallar sitt intresse för välgörenhetsarbete. 

När Åslög Enochsson var liten ville hon bli författare. Det var först när hon började på Teatergymnasiet som hon började intressera sig för porrens värld.
– Jag ville sätta upp porrteater, men fick inte med mig några klasskompisar på det. Så det blev tyvärr aldrig av, haha!

Senare i livet stötte Åslög ihop med en gammal kompis som precis hade startat en förening som gjorde rättvisemärkt porr. Hon gick med i föreningen och började senare även på filmskola för att utveckla sina kunskaper ytterligare. 

På 70- och 80-talet hade porrfilmerna stora budgetar. Det var samma sak att göra en porrfilm som att göra drama eller komedi. 

Varför är det inte så idag?
– I dagens samhälle med all tillgänglighet via internet och alla hemgjorda produktioner så har porren fått ett mycket lägre rykte, och det går sällan att livnära sig på att göra porrfilm. Jag jobbar för att återinföra porrfilmen som en genre, en konstform och kultur. Då tror jag även att folk skulle ha lättare att ta den till sig och inte tänka på den som fulkulturen nummer ett.

Åslög kallar sitt porrfilmsnätverk för ett litet mini-Facebook där man delar med sig av sina kontakter. De är alla aktivister som försöker jobba med olika sorters kroppar, för att visa att alla kan vara snygga. De spelar ofta in i olika hemmamiljöer.
– Nu bor ju jag i Berlin och här är folk mer öppna för att öppna upp sina hem för ett filmteam. I Stockholm var det lite mer kruxigt att säga “hej får vi spela in i ditt badrum?”

Tror du att unga kan kan få en felaktig syn på sex genom att titta på porr? 
– Jag tror problemet ligger i att vi har för dålig sexualundervisning i skolan. Hade den varit bättre så tror jag att det skulle vara lättare att förstå vad det är man tittar på när man ser på porr, och förstå var gränsen mellan verklighet och fantasi går. En porrfilm är ju inte en “så här ligger du”-film. Men om det är den enda bilden av hur man ska gå tillväga för att ha sex, då blir det nog inte så bra.


Skriv en kommentar

Your email address will not be published.