Jam Sessions

Utförandet är relativt enkelt. Genom att dra med stylus-pennan över den tryckkänsliga skärmen spelar då på en sträng. Om man samtidigt håller in styrkorset (för högerhänta) eller någon av ABXY-knapparna (för vänsterhänta) spelar man olika ackord som man tilldelat de olika riktningarna eller knapparna. På detta sätt kan man spela efter en typ av tabulatur eller helt fritt med hjälp av sin Nintendo DS som substitut till en riktig gitarr. Och det fungerar bra att just spela låta...

Utförandet är relativt enkelt. Genom att dra med stylus-pennan över den tryckkänsliga skärmen spelar då på en sträng. Om man samtidigt håller in styrkorset (för högerhänta) eller någon av ABXY-knapparna (för vänsterhänta) spelar man olika ackord som man tilldelat de olika riktningarna eller knapparna. På detta sätt kan man spela efter en typ av tabulatur eller helt fritt med hjälp av sin Nintendo DS som substitut till en riktig gitarr. Och det fungerar bra att just spela låtar och om man dessutom lägger lite tid på att modifiera ljudet och använder vettiga högtalare (eller helst en gitarrförstärkare) så låter det dessutom nästan som en riktig elgitarr.

Problemet ligger dock inte i grundutförandet, utan avsaknaden på mer än det grundläggande konceptet. Det finns inga renodlade spellägen i Jam Sessions över huvud taget. Hade man valt att vidareutveckla konceptet så att man likt det japanska musikspelet Daigasso Band Brothers (också till DS) spelar efter en viss takt, och måste sätta ackorden utefter en tidslinje, så hade man haft grunden till ett riktigt bra musikspel. Tillsammans med någon typ av karriärsläge, fullfjädrade låtar med resterande av bandet och sång förinspelat och lagom avvägd freestyle-inslag skulle Jam Sessions på allvar kunna konkurrera på den bärbara musikspelsmarknaden och inte minst som substitut mot den kommande DS-versionen av Guitar Hero.

Men mer troligt, och kanske mer intressant, skulle vara om man vidareutvecklade idén med att ha en gitarrsimulator. Ett verktyg för att lära sig grunderna för gitarr, förstå musik och träna upp gehör, samtidigt som man faktiskt kan spela hela låtar utan att för den delen äga något riktigt instrument. Som Jam Sessisons ser ut idag får man spela låtarna utan något ackompanjemang från övriga instrument eller sång. Det blir ganska exakt som att sitta och spela gitarr själv, fast på Nintendo DS istället. Det går dessutom enbart få förhandslyssningar på ett fåtal av låtarna vars tabulatur finns i spelet och känner man inte redan till de övriga låtarna är det dessutom riktigt svårt att förstå hur de ska spelas. Även träningsläget, som dock är riktigt nyttigt för de som vill få lite mer förståelse om musik, är ganska avskalat och hade man lagt mer krut här med fler övningar, större utmaningar och riktiga test för att se om man lyckats lära sig något skulle det kunna bli något riktigt intressant.

Jam Sessions som det säljs i butik idag är ett småroligt experiment framförallt för de som är sugna på gitarrspelande men inte äger en gitarr själva och dessutom vill få lite bättre förståelse för musik. Problemet är att i dess avskalade form är det i princip bara redan befintliga musiker som kommer uppskatta det fullt ut, och kan man redan spela gitarr är det ganska stor chans att man faktiskt även äger en riktig sådan. Men för musikintresserade spelare som vill kunna spela lite musik och sjunga under de längre toalettbesöken passar Jam Sessions bra. Nu är det bara att hoppas på att en eventuell uppföljare blir ordentligt vidareutvecklad.

Betyg: 5

Texten kommer från Gameplayer.se - din dagliga dos av tv-spel.