KRAV vill att alla ungdomar ska få ekologisk skolmat

Du har säkert sett det gröna KRAV-märket i affären någon gång. Men vad betyder det och varför ska vi lägga några kronor extra för en produkt som pryds av märket? KRAV är en huvudpartnerna för we_change 2015 och vi passade på att ställa ett par frågor till dem!

Först och främst, varför engagerar ni er i we_change?
– Vi tycker att alla barn och ungdomar har rätt till ekologisk skolmat och att skoleleverna ska få kunskap om varför det är viktigt hur maten produceras.

Vilka är KRAV:s största hållbarhetsutmaningar?
– Att ständigt fortsätta utveckla och förbättra det regelverk som alla företag med KRAV-märkt produktion måste följa. Det är viktigt att vi tar jordens utmaningar på allvar och gör verklighet av att minska jordbrukets fossila beroende, för att exemplifiera med en utmaning som hela lantbruket står inför. Likaså arbetar KRAV för att företag ska ta ökat socialt ansvar, utöver att inte låta arbetarna hantera kemiska bekämpningsmedel.

Om jag googlar på KRAV så får jag fram en del kritiska artiklar om er märkning. Hur kan jag veta att en vara med KRAV-loggan verkligen är ekologiskt hållbar?
– När KRAV-märket sitter på förpackningen så har produktionen kontrollerats så att den följer KRAVs regler. Är det en mjölpåse som är KRAV-märkt kan du lita på att lantbrukaren som odlade spannmålet som blev till mjöl gjorde det utan kemiska bekämpningsmedel, konstgödsel och gmo. Är det KRAV-märkt sylt som du köper har bären plockats, sockret odlats och förädlingsprocessen kontrollerats enligt KRAVs regler. Konsumenternas förtroende för KRAV-märket är vi rädda om, det är det viktigaste vi har.

På er hemsida står det att vi konsumenter kan vara med och påverka era regler. Hur ofta händer det att något konsumentförslag går igenom?
– Det viktigaste när regler utvecklas är att det ger verklig miljönytta och att reglerna är genomförbara för producenterna. Balansgången görs alltid samtidigt som KRAVs uppdrag är tydligt: skapa en miljömässigt, ekonomisk och social hållbar livsmedelsproduktion. Att vara en spjutspets på ekomarknaden. Men vi vill alltid ha mer konsumentkontakt. Kom igen, hör av dig till KRAVs regelgrupp med synpunkter
 på regler@krav.se!

För många unga är priset det som avgör i affären. Varför ska jag betala några kronor extra för en KRAV-märkt vara?
– För att du får så mycket mer än bara maten när du köper KRAV-märkt. Vi skjuter inte kostnader för miljöförstöringar på framtiden. I ett oekologiskt lantbruk används kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel i jordbruket, det förorenar vår jord och vårt vatten. Istället för att dopa jordbruket med dessa medel odlar vi utan vilket kan innebära mindre skördar samtidigt som en hel del handarbete och kompetens går åt i KRAV-märkt jordbruk.


KRAV medverkar som huvudpartner under we_change 2015. De kommer att följa med oss på hela turnén, workshoppa med elever och sitta i en paneldebatt på varje ort. 

Är du intresserad av att veta mer om KRAV och deras hållbarhetsarbete? Kolla in deras hemsida och följ dem på FacebookTwitter och YouTube!


Klicka här för att läsa om övriga samarbetspartners för we_change 2015


Skriv en kommentar

Your email address will not be published.