Krisberedskap

Snart dimper broschyren "Om krisen eller kriget kommer" ner i brevlådorna. Den får alla för att vi ska veta vad som behövs om det skulle uppstå en krissituation. Här får du mer info om varför broschyren kommer och vad du ska tänka på för att vara förberedd.

Den 28 maj till 1 juni är det något som kallas Krisberedskapsveckan. Det är en temavecka för att uppmärksamma att Sveriges befolkning behöver vara förberedda på att oväntade saker kan inträffa. Om det till exempel skulle hända något så det blev strömavbrott i stora områden under lång tid, så skulle det påverka allas vår vardag väldigt mycket. Det skulle till exempel inte gå att ladda telefonen, laga mat på spisen, värma de flesta lägenheterna och efter ett par dagar skulle det inte komma vatten ur kranen heller. Kortbetalning i affärerna skulle inte fungera och affärerna skulle också få slut på många av varorna snabbt om inte leveranserna fungerar som vanligt. Såklart jobbar Sveriges stat och regering hela tiden för att sånt inte ska hända, men om det skulle hända så skulle alla som bor i Sverige må mycket bättre om vi var förberedda. Genom att till exempel ha tänkt på att det kan hända och ha vissa saker hemma. Och om du är väl förberedd så bidrar du till att samhällets resurser räcker bättre till de som verkligen behöver hjälp.

Därför skickar Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) ut den här broschyren. Inte för att människor ska bli rädda, utan för att vi ska ha god kunskap och vara beredda att ta hand om oss själva och de vi tycker om.

Tänk på att du alltid behöver vatten, värme och mat.

Några snabba tips för att bli mer redo:

  • ha alltid ett förråd av mat som håller länge utanför kylskåpet hemma. Tex ris, pasta, konserver, linser, torkad frukt, nötter.
  • ha alltid varma kläder och filtar hemma så du kan hålla värmen.
  • ha reservvatten i en dunk i garderoben eller iaf en dunk att hämta vatten.
  • ha viktiga telefonnummer uppskrivna på en lapp så du kommer åt dem även om mobilen inte har batteri.
  • lär dig känna igen VMA "Viktigt meddelande till allmänheten" signalen och vilka informationskällor du kan lita på i en krissituation. Sveriges radio P4 och krisinformation.se kommer vara de säkraste källorna.
  • se till att du har hälsat på dina grannar så du vet vilka de är och vågar be om hjälp om något skulle inträffa.Här finns även en kort film om krisberedskap och hur du kan förbereda dig:


Vill du lära dig mer om krisberedskap och ledarskap? M-power är en verksamhet som tillsammans med Lottakåren arrangerar kostnadsfria utbildningar för unga. Här kan du läsa mer och anmäla ditt intresse. 

Du kan även lära dig mer genom att spela "Klarar du krisen", ett spel som Lottakåren tagit fram och som du kan beställa här

Här kan du läsa mer om krisberedskap.
Här kan du läsa mer om broschyren som kommer skickas ut.

Lucella

Verksamhetsansvarig för Ungdomar.se

Skriv en kommentar

Your email address will not be published.