​Lyckligare av mer pengar?

Har du någon gång tänkt att mer pengar skulle lösa alla problem och göra dig lyckligare? Du är inte ensam. Men stämmer det verkligen? Privatekonomen Jens Magnusson ger dig svaren. 

Vi frågade våra besökare på Ungdomar.se om de blir lyckligare av mer pengar och hela 74 procent svarade ja. Men stämmer verkligen det? Vi bad privatekonomen Jens Magnusson från SEB att dela med sig av sina tankar kring sambandet mellan lycka och pengar. 

– Det är inte överraskande att så många säger att de blir lyckligare av pengar. Inte för att det är pengarna i sig som gör människor lyckligare men motsatsen, d.v.s. brist på pengar eller till och med fattigdom, skapar en stor ekonomisk ekonomisk stress som påverkar många delar av livet och därmed lyckan. En större ekonomisk trygghet tar bort mycket av stressen och pressen och detta gör att många känner sig lyckligare, säger Jens Magnusson.

Samtidigt som mer pengar verkar innebära lycka enligt unga så är det bara en av tre som ser ljust på sin egen ekonomiska framtid. Många oroar sig för att samhället kommer att bli mer utmanande i framtiden och att detta kommer att påverka deras ekonomiska situation.

– Betydligt fler borde se ljust på sin ekonomiska framtid. En stor majoritet kommer att få jobb och löner som de kommer att klara sig bra på. Vi har ekonomisk tillväxt i landet, vilket lite förenklat kan sägas gör varje ny generation faktiskt får det bättre än den föregående. Med lite grundläggande ekonomiska kunskaper och parar ihop det med sunt förnuft kommer det att gå bra för de allra flesta, säger Jens Magnusson.

Fyra ekonomitips från Jens Magnusson

  • Satsa på din utbildning, du själv är din största tillgång!
  • Skaffa en buffert via månadssparande – det skapar en trygghet.
  • Var mycket skeptisk till köp på avbetalning och snabba smålån, t.ex. via sms.
  • Försök komma igång med ett långsiktigt målsparande t.ex. till första bostaden.

Vill du läsa mer om ungas tankar kring ekonomi? Här kan du läsa och ladda ner rapporten Tro, hopp och pengar som Ungdomar.se tagit fram i samarbete med SEB. 


Extra!

Nu svarar privatekonomen Jens Magnusson från SEB på dina frågor om ekonomi i Stöd & Svar. Skicka in din fråga här!

Lucella

Verksamhetsansvarig för Ungdomar.se

Skriv en kommentar

Your email address will not be published.