​Malik hjälper barn och unga att hitta rätt i studielivet

Läxhjälp kan vara väldigt dyrt och studievägledare finns oftast bara tillgängliga under skoltid. Men i Malmö kan alla barn och ungdomar få studiecoachning helt gratis på kvällar och helger – allt tack vare 23-åriga Malik Chaudhry och hans vänner i föreningen Reacta Malmö!

– Det är lätt att bara luta sig tillbaka och klaga på samhället och utvecklingen och inte göra något åt saken. Men när jag har möjligheten att påverka och förändra, varför inte göra det då?

Det är tidigt på morgonen och Malik Chaudhry har precis stigit upp. Hans röst är lite trött till en början men så fort vi kommer in på hans stora samhällsintresse blir den genast mycket piggare. Maliks samhällsengagemang väcktes för tre år sedan i samband med att han opererades för en maginfektion och blev sängliggandes i ett par veckor. Han tvingades ta studieupphåll och hade plötsligt hur mycket fritid som helst. För att fördriva tiden började han fundera över olika sätt att påverka samhället på och han bestämde sig för att gå med i ett politiskt ungdomsförbund.

Tillsammans med ett gäng vänner startade Malik snart också föreningen Reacta Malmö. De hade alla gått ut gymnasiet, en del hade börjat universitetet, och de kände att de ville ge tillbaka till samhället på något sätt. Deras sätt blev genom att erbjuda studiecoachning och idrottsaktiviteter till Malmös barn och ungdomar.
– Skoltiden är en väldigt viktigt del i livet, säger Malik Chaudhry. Man tar många avgörande beslut då och det det kan vara tufft att senare i livet ändra på den riktning man har tagit. Det finns ju studievägledare och möjlighet till läxhjälp i skolan, men utanför skoltid finns inget sådant stöd. De som har ekonomiska resurser kan förstås alltid köpa sig till extra hjälp men de som inte har det har helt andra förutsättningar i livet.

Viktigt med fler goda förebilder

Idag är de tio stycken som hjälper till med studiecoachningen i Reacta Malmö. Aktiviteterna har blivit väldigt uppskattade och vid varje tillfälle brukar det komma mellan 20-30 barn och ungdomar – alltifrån lågstadieelever till unga vuxna som pluggar på komvux.
– Vi hjälper dels till med läxorna men ibland behöver man kanske också ta en promenad och prata om stress, ekonomi, ångest och andra bekymmer, säger Malik Chaudhry. Vi försöker vägleda ungdomarna rätt, vara goda förebilder, stötta och visa på olika alternativ. Det var en kille som pysslade med en hel del kriminella saker som kom till oss för ett tag sedan. Han har nu valt att lägga av med dumheterna och börjat läsa upp sina betyg på Komvux och söka jobb i stället. Det är jättekul när sådant händer!

Malik hoppas att Reacta Malmö inom en snar framtid ska ha en egen permanent lokal att driva sin verksamhet i. På så sätt kan de marknadsföra sig mycket bättre och locka ännu fler ungdomar. De har också börjat föreläsa för skolelever, personal och kommunpolitiker om vikten av att vara en god förebild.
– Jag anser att vi har för få goda förebilder som lyfts fram i vårt samhälle idag, säger Malik. Det är mycket lättare att själv göra positiva saker när du har folk runt omkring dig som du ser upp till. Särskilt när du är ung. Därför är det väldigt viktigt att lyfta fram fler människor som gör bra saker i samhället.


Tidigare i år var Reacta Malmö med och arrangerade ett event med temat "Hur bygger vi ett inkluderande samhälle där ungdomar kan påverka sina livsvillkor?". Huvudgästen var den före detta fotbollsstjärnan Lilian Thuram, som bland annat vunnit fotbolls VM med Frankrike och spelat för Barcelona och Juventus. Malik och hans vänner i Reacta Malmö – Harris Cheema, Rizwan Elahi, Admir Useinovski, Bilal Iqbal, Ali Reza Yakhdani, Danyal Iqbal, Qasim Cheema, Zeeshan Lone och Mohammed Ibrahim – passade då på att överräcka en t-shirt som present.

Vad har du lärt dig genom ditt engagemang i föreningen?
– Jag har blivit mycket mer ansvarsfull och bättre på att samarbeta. Jag har alltid varit en sån som inte gillar att ta hjälp av andra utan som ska klara av allt själv. Men min mamma sa en väldigt klok sak till mig för något år sedan, hon frågade mig hur jag kunde förvänta mig att det goda i en människa ska kunna utvecklas om de inte får hjälpa till och får känna sig behövda. Vi måste få andra att känna sig behövda och inkluderade annars så kommer vi gå mot ett mer egocentriskt samhälle. Den utvecklingen gynnar ingen. Vill vi få till en förändring så är det genom gemenskap och kärlek.

Vill du komma kontakt med Reacta Malmö? Följ dem på Facebook eller maila Malik direkt på malik.chaudhry@reacta.se.


Om Reacta

Reacta är en riksorganisation som ger barn och ungdomar kunskap om hur vår livsstil påverkar vår fysiska och psykiska hälsa. Det sker genom ett antal lokalföreningar runt om i landet som ungdomarna själva driver. Förutom att driva sin förening är Malik Chaudhry också ordförande i Riksstyrelsen för Reacta.
– Poltikerna tänker ofta på vad samhället kan göra för ungdomar men ungdomarna själva är sällan med i debatten, säger Malik. Reactas tankesätt är istället “Vad kan ungdomar göra för sig själva?” och vi ger verktyg och vägledning så att man kan göra något för sig själv och för andra ungdomar.

Vill du också engagera dig inom Reacta för något du brinner för eller något som du tycker fattas där du bor? Kolla in deras hemsida Reacta.se – där finns info om hur du går tillväga!


Har du tips på andra unga som gör världen till en schystare plats? Eller är du rentav själv en eldsjäl? Maila oss på info@ungdomar.se!


Skriv en kommentar

Your email address will not be published.