När hjärnan vet sämst – om beteende, ekonomi och uråldriga vanor

Det finns massa olika anledningar till att det ibland är svårt att genomföra vad vi planerat - det är för mycket bra på Netflix, du vill hellre snappa än göra läxorna och det är så skönt att dra sig i sängen bara liiiite längre…. Som om inte det var nog spelar hjärnan också en stor roll i spelet. Läs mer om varför det är dåliga nyheter för dig, och vad du kan göra åt det!


Artikeln presenteras i samarbete med Dreams


Oavsett vad dina föräldrar kanske tror så har du oftast full koll vad du borde göra. Plugga i tid till provet, inte gå och lägga dig för sent när skolan börjar tidigt och göra den där grejen mamma tjatat om i flera veckor innan hon blir helt tokig. Du vet säkert vad jag pratar om, och du är verkligen inte ensam om att ha svårt att komma loss och göra det du egentligen vet att du borde. Ändå sitter man där sista kvällen och försöker panikartat banka in formler och fransk grammatik. Varför, varför, varför gjorde jag inte det här tidigare, frågar man sig. Och ja, varför gjorde man inte det?

Din hjärna är ungefär 40000 år gammal. Det betyder tyvärr inte att den besitter 40000 års samlad kunskap och smarthet eller att den på något sätt är fullärd. Tvärtom, nästan. En hel del bra saker har den förstås snappat upp genom åren (ät inte mat som luktar äckligt, se upp för ormar och försök att inte köpa för små skor). Men trots att den haft tusentals år på sig att öva fattar den fortfarande inte riktigt det här med framtiden. Att det kommer en tid sen, som vi kan börja förbereda för nu.

Även om du kanske är ung är hjärnan alltså inte det. Faktum är att den knappt utvecklats alls under de senaste 40000 åren och i stort sett fungerar precis som den gjorde under stenåldern. Det betyder att era prioriteringar ser lite olika ut, du kanske tycker att det är en jättebra idé att spara till Beyoncé-konserten nästa år eller lägga undan pengar till en insats för en lägenhet. Din hjärna däremot har svårt att fatta varför den ska satsa på något okänt långt fram i tiden, när det finns massor av härliga saker framför näsan.

På stenåldern var det inte särskilt viktigt att tänka på det som kanske skulle hända nästa månad, eller år, eftersom livet framförallt handlade om att överleva dagen. Begrepp som spara, långsiktighet och framförhållning är sådant som underlättar för oss idag, men som var helt meningslösa då. För att överleva på stenåldern behövde man inte vara bäst på att planera för framtiden - typ skaffa bra betyg, tänka på pensionen eller att undvika solen för att slippa hudcancer. När som helst kunde det ju komma en sabeltandad tiger och göra processen kort. Trots att vi har haft tusentals år på oss att anpassa oss har vi fortfarande inte blivit så mycket bättre på att tänka långsiktigt. Om sparkontot ekar tomt ska du alltså inte vara för hård mot dig själv. Det är svårt för oss att spara. Det är därför vi kan behöva ta hjälp av olika knep.

Allt vi vet om hjärnan säger att hypotetiska scenarion som ”det vore kanske schysst att dra någonstans med polarna i vinter” är dödsdömda redan på förhand. I livets övergripande viktighetsskala rangordnas den typen av obestämda önskemål väldigt långt ner. Att köpa nya skor tillexempel, upplevs som mycket viktigare eftersom hjärnan har identifierat ett snabbt och enkelt sätt att tillfredsställa ett behov.

Har vi inte ett tydligt mål och en någorlunda utstakad väg sjunker sannolikheten för att vi ska komma dit drastiskt. Ger du istället hjärnan ett tydligt mål och en plan gör du det enkelt för den att flytta upp dina mål i prioriteringshierarkin. Nya skor känns kanske inte lika viktigt när du vet att du kan investera pengarna i en superhärlig resa istället, eller nåt annat du drömmer om att kunna göra.

Det är lätt att tro att sparande handlar om vad du har, men egentligen är det vad du gör som påverkar mest. För även om det såklart är enklare att spara mer när man har mer pengar, är det faktiskt din livsstil som gör störst skillnad. Det är också den som du har störst möjlighet att själv styra över.


Dreams är en spar-app som funkar lite som en träningsapp, fast för ekonomi. Appen ger dig full kontroll över ditt sparande och dina pengar, och är ett roligt och lätt sätt att spara till sånt du drömmer om. Dreams är helt gratis att använda och du kan när som helst ta ut pengarna du har sparat. Vårt samarbete med Ålandsbanken betyder att dina pengar skyddas av den statliga insättningsgarantin, och att appen är helt trygg och säker att använda. För att kunna ladda ner Dreams måste du vara arton år. Dreams finns både på iOS och Android. Läs mer om Dreams här. 

Lucella

Verksamhetsansvarig för Ungdomar.se

Skriv en kommentar

Your email address will not be published.