”När jag kom hit fick jag höra om alla möjligheter som finns” – sök till Sommarakademin 2018!

Ansökan är nu öppen till Sommarakademin som äger rum dem 13–17 augusti. Där får unga diskutera de Globala målen och om vad världen och Sverige gör för att målen ska uppnås. Vi intervjuade några av förra årets deltagare för att ta reda på vad de tyckte om utbildningen.

Sommarakademin, som arrangeras av Föreningen för Utvecklingsfrågor och myndigheten Sida, är en mötesplats för dig som är 18–25 år och är intresserad av samhällsfrågor och utvecklingen i världen. Sommarakademin hålls på grundläggande nivå och riktar sig därför till dig som ännu inte är så insatt i detta – men vill lära dig! Anmälan är öppen fram till den 9 maj.


Hej Paulina! Vad har varit roligast på Sommarakademin?
Allt lärande och all kunskap som jag har fått härifrån. Det mesta var nytt för mig och innan jag kom hit var jag lite orolig över att jag inte kunde så mycket, men när jag kom hit insåg jag att jag inte behövde vara orolig för det. Jag har fått lära mig från grunden. Det är jag jätteglad över!

Varför sökte du?
Jag kände att det var en utmaning som jag ville ta. Jag läser just nu statsvetenskap och jag tänker mycket på vad jag ska jobba med i framtiden. Jag har alltid varit intresserad av politik och att hjälpa folk men jag har inte riktigt vetat exakt vad jag kan jobba med inom det. När jag kom hit fick jag höra om alla möjligheter som finns. Sommarakademin har hjälp mig sätta ord på vad jag vill och kan jobba med.

Vad tar du med dig?
All ny kunskap och också nya vänner. Men även ett bättre självförtroende. Det kändes stort att bli utvald bland så många sökanden och få komma och när jag kom hit tänkte jag ”Hör lilla jag hemma här?” vilket jag nu känner att jag verkligen gör. Att vara här har gett mig så mycket. Jag har verkligen utvecklats som person.


Hejsan Hillevi, vad har varit roligast på Sommarakademin?
Att träffa människor från olika platser, bakgrunder och upplevelser. Vissa av deltagarna är mer samhällsinriktade andra naturinriktade, det har varit givande att få de två perspektiven på frågorna. Det har varit roligt med föreläsarna men vi har också fått ut så mycket av varandra, det vi har fått från föreläsarna har vi haft med oss i diskussioner på kvällarna och genom det fått ut ännu mer av innehållet på nåt sätt. Vi har på det sättet byggt på varandras erfarenheter och kompetenser. Både under dagen men även utanför programmet där vi har kunnat dela med oss mer av oss själva och diskuterat fritt.

Varför sökte du?
Jag har länge varit intresserad av globala frågor och fått med mig det hemifrån. Jag har varit intresserad länge men ville hitta sätt att engagera mig mer. Jag ville bli inspirerad att engagera mig ännu mer och på fler sätt. När jag såg info om SA så väckte det mitt intresse, jag hade hört talas om Agenda 2030, men inte fördjupat mig i det och när jag läste om SA så kändes det som att det var okej att inte kunna så mycket innan utan att vi skulle lära oss här.

Vad tar du med dig?
Att det går att engagera sig på så många olika sätt. Det behöver inte vara ett stort projekt utan man kan engagera sig i en specifik sak eller ändra saker i sin vardag som ger effekt och i längden gör att vi uppnår de globala målen. Det spelar inte så stor roll vad man gör utan att man gör någonting.


Hallå där Andrea, vad har varit roligast på Sommarakademin?
Det roligaste var att få träffa andra ungdomar som delar samma tankar och känslor om hållbarhet. Ibland kan jag känna att jag är lite ensam med mina tankar om de här frågorna eftersom det inte finns så många andra i min närhet som tänker på det här. Här fick jag verkligen känna att jag var i en grupp med människor som hade samma tankar som jag. Vi kunde bli arga i grupp på hur världen ser ut!

Varför sökte du?
För att jag kände att nu får det vara nog! Jag har läst mycket om orättvisor och naturkatastrofer och jag ville få konkreta lösningar på vad jag kan göra. Jag har tänkt att måste jag verkligen åka till andra sidan jorden för att hjälpa till? Jag vill engagera mig på hemmaplan, men hur?

Vad tar du med dig?
Väldigt mycket, hela kursen har varit lärorik. Det som jag främst tar med mig är att jag kan engagera mig där jag är, lokalt i Sverige. Jag måste inte åka till exempelvis Sydamerika för att göra skillnad. Det finns mycket saker vi kan göra här lokalt som också är viktigt.


Så, vill du bidra till en hållbar värld? Sök till Sommarakademin innan den 9 maj!

Lucella

Verksamhetsansvarig för Ungdomar.se

Skriv en kommentar

Your email address will not be published.