Näthat – Så här gör du om du blivit utsatt

Har du blivit utsatt för näthat? Här hittar du en kort lista på vad du kan göra om du blivit utsatt för trakasserier, hot eller förolämpningar på nätet. 

Så här gör du om du blivit utsatt: 

Anmäl inlägget i tjänsten du använder

Det första du ska göra är att anmäla inlägget i den tjänst du använder. De allra flesta tjänsterna och sociala medierna har en anmälningsfunktion idag. Och även om du vet att någon redan anmält inlägget är det alltid bra att anmäla ännu en gång, för ju fler som anmäler desto större uppmärksamhet får det förhoppningsvis från sajt- eller appägaren. Har näthatet skett här på Ungdomar.se kan du trycka på anmälningsknappen och sen får du fylla i ett enkelt och kort formulär kring vad som hänt. Denna information skickas då till våra moderatorer som hanterar det anmälda inlägget (tar bort och varnar den som skrivit det). 

Spara bevis

Ta en skärmdump på inlägget som du upplever som näthat. Den som skrivit det kanske ångrar sig och raderar inlägget, vilket iofs är bra för då har hen antagligen fattat att hen gjort något fel, men du som blivit utsatt känner dig antagligen fortfarande lika sårad. Genom att spara ner bevismaterial gör du det lättare vid en eventuell utredning. 

Polisanmäl om du misstänker brott

Kom ihåg att det inte är ditt ansvar att utreda och leka detektiv. Men om du misstänker att ett brott kan ha begåtts ska du alltid anmäla det till polisen. Genom att anmäla potentiella brott på nätet så ökar vi polisens kunskap och medvetenhet kring vad som händer och de får bättre möjlighet att fånga in de som näthatar. 

Prata med en trygg vuxen

Har du blivit utsatt för något rekommenderar vi alltid att ta kontakt med en vuxen person som du känner dig trygg med. Det kan vara din mamma, pappa, granne, lärare, fritidsledare eller fotbollstränare. Berätta om vad som hänt och hur du upplevde det. Det kan vara skönt att få stöd och hjälp i hur ni ska hantera situationen. Kom ihåg att det ALDRIG är den som blir utsatts fel och att du inte har något att skämmas över! 

Lucella

Verksamhetsansvarig för Ungdomar.se

Skriv en kommentar

Your email address will not be published.