Nu kodar vi in respekt!

Ungdomar.se ska dra igång ett projekt för att skapa ett schysstare och tryggare klimat på sajten. Läs mer om projektet här.

Varannan ung person har upplevt hot eller kränkningar online.* Det vill Ungdomar.se förändra. Därför har vi dragit igång ett projekt med finansiering från Internetfonden där vi vill främja ett tryggt internetklimat genom att utveckla våra användarvillkor och integrera dem tydligare på sajten.

Vad betyder det egentligen?

Vi ser en problematik där användare idag knappt känner till sina rättigheter online men ännu mindre sina skyldigheter. Gränserna mellan rätt och fel är luddiga och många känner att man kan gömma sig bakom sin skärm och skriva vad som helst. Här känner vi att vi som en stor digital aktör har både ett ansvar och en möjlighet att faktiskt skapa förändring och motverka näthat.

Vad vill vi göra?

Vi vill aktivera våra användrarvillkor genom att tillämpa gamification. Istället för en tråkig text om vad du får och inte får göra och hur dina uppgifter kommer att användas så kommer vi att skapa något roligt spelliknande. Vi vill ju att våra användare ska veta vad de ger sig in och att de har full koll på vad man som användare har för rättigheter och skyldigheter.

Så vad kommer hända på Ungdomar.se?

Under hösten kommer ni som användare nog inte märka av detta så mycket. Men några av er kanske svarade på enkäten om näthat som låg uppe på sajten under sommaren? Den var ett första steg i det här projektet och resultatet kommer att presenteras här inom kort! Först vid årsskiftet kommer en del nya funktioner att finnas tillgängliga i forumet.

*Siffror från MUCFs “Nätkränkningar” (2014)


Vill du vara med och engagera dig i projektet?
Du kan vara med och stötta projektet på flera sätt. Du kan ingå i vår fokusgrupp där vi kollar av vad ni tror kommer att funka och vad som behövs, är du grym på grafiska grejer kan du hjälpa till och designa våra funktioner. Skicka ett mail till info@ungdomar.se om du är intresserad av att engagera dig och berätta lite om vad du kan bidra med.

Lucella

Verksamhetsansvarig för Ungdomar.se

1 Kommentarer

  1. Vår plan är att folkbilda kring de här frågorna och uppmuntra ett gott beteende. Vi kan inte tvinga någon till något men vi tror och hoppas att vi kan knuffa fram en härlig stämning Hjärta

Skriv en kommentar

Your email address will not be published.