​På uppdrag: Wilderness festival i England

Som medlem i hållbarhetsnätverket Futureperfect blev Ungdomar.se medbjudna till den engelska festivalen Wilderness Festival för att bland annat berätta om we_change. Här kommer en kort festivalrapport!

Vi var ett team på sju personer som rätt slitna efter en lång resnatt skumpade mot den förestående festivalen, från universitetsstaden Oxford, längs vägen med det lovande namnet Woodstock road.

Som medlem i hållbarhetsnätverket Futureperfect hade Ungdomar.se bjudits med till den engelska festivalen Wilderness festival. På plats möttes vi mycket riktigt av regelrätt festivalanda.

Dreamteamet från Future Perfect!vi har just lyssnat på hållbarhetsexperten George Monbiot som snackat hopp i stället för rädsla och hur vi skapar visionen om en ny värld tillsammans.

Kryddmixen bestod av satsigt stylade festivalbesökare med glitter och girlander, mat i mängder, musik, dans i solsken, dans månljus och dans i strålkastarljus. Vi dansade till flammorna av ett gigantiskt hus som brändes ned som en del av festivalen (hjälp!) och beskådade trapetskonstnärer lära ut sina våghalsiga talanger till entusiastiska barn tio meter upp i luften (hjälp igen!)

Vi fick också åtnjuta den andra givna sidan av det engelska festivalmyntet med vattenfyllda stövlar, lera, sovtält täckta av spindlar och regn i mängder. Som tur var kunde vi ändå sova skönt, utrustade med våra vattentäta Ungdomar.se-jackor, där vi låg tre personer i vårt fuktiga tvåmannatält med dropparna smattrandes mot tältduken.

En höjdare på festivalen var hippiehyddorna vi hängde i på dagarna – med obligatorisk brasa inomhus, diverse truminstrument att spela på och puffar där festivalbesökarna raklånga radade upp sig på golvet för att återhämta sig mellan hårda nätter.

Föga förvånande blev detta ett av mina och Sofias favorithäng, för möten och mindre produktiva sysslor. Det gick till och med så långt att en av ägarna bryskt kom fram till mig och anmärkte: bor du här eller? När jag ensam slumrat till med tårna mot den öppna elden.

Utöver att halvsova i hippietält och dansa i regnet presenterade vi såklart we_change: inför hundratals festivalbesökare och fick spontana applåder. Vi hjälpte som del i teamet från Futureperfect till att facilitera under talarnas anföranden och ställde frågor om allt från psykisk hälsa och jämställdhet till krigsrapportering från Mellanöstern.

Evangelina och Sofia förbereder presentationen av we_change.

Evangelina har precis presenterat we_change framför hundratals människor och fått spontana applåder!

Några av talarna var Martha Fray som simmat Engelska kanalen och pratade om kraften i att säga ja till sina rädslor. Några andra var författaren George Monbiot som pratade om slutet för kapitalismen och att det en gång gått elefanter i Oxford (!) samt journalisten Paul Mason som just flugit in från Gaza med vittnesmål från ockupationen.

Paul Mason (korrespondent i Gaza) på scen inför fullsatt publik. Hur kan vi som unga bidra och hjälpa till på bästa sätt?

I kontrasten mellan mysiga mattbeklädda tält och seriösa diskussioner om globalt pressande ämnen rymdes även många intressanta samtal och möten. Det mest inspirerande var med en kvinna från fredsorkestern West-Eastern Divan Orchestra där musiker från Israel spelar tillsammans med musiker från Palestina och andra arabiska länder. Hon berättade att de inte får spela i Israel eftersom medborgare från arabiska länder inte släpps in i landet och konserterna, som sänds över hela världen, syns inte i de israeliska TV-rutorna.

Kvinnan hade även startat upp ett ekologiskt matinitiativ i London och tillsammans pratade vi om fredsarbete, antirasism, jämställdhet och att använda mat och musik som förändringsverktyg.

I efterhand kan vi konstatera att Wilderness festival bara var startskottet för we_change:s internationella närvaro och att kombinationen festival, jobb och hållbar utveckling på många sätt är ett ypperligt koncept.

Lite suddiga efter hela festivalandet. Vilka fantastiska tre dagar vi har fått uppleva! Men framförallt alla möten vi har fått vara delaktiga i. Människor i alla åldrar från hela världen med samma vision och positiva inställning till vår världs utmaningar, som jobbar aktivt med att förändra världen till det bättre, Vi är redan många och vi blir bara fler och fler!


Skriv en kommentar

Your email address will not be published.