Pirater och upphovsrättsinnehavare förtjänar varandra

De båda lägren förtjänar varandra rätt väl och äter väl upp varandra när biffen är slut. På ena sidan boxningsringen har vi den rigide, småkorrupte musik-, film-, eller spelproducenten som inte hängt med i svängarna de senaste decennierna och inte känner till något annat sätt att tjäna pengar på än att efterlysa lagar mot fildelare. Och på andra sidan har vi piraterna, som älskar ordet ’kultur’ (som ett slags ursäkt), men inte tycks ladda ned mycket annat än d...

De båda lägren förtjänar varandra rätt väl och äter väl upp varandra när biffen är slut. På ena sidan boxningsringen har vi den rigide, småkorrupte musik-, film-, eller spelproducenten som inte hängt med i svängarna de senaste decennierna och inte känner till något annat sätt att tjäna pengar på än att efterlysa lagar mot fildelare. Och på andra sidan har vi piraterna, som älskar ordet 'kultur' (som ett slags ursäkt), men inte tycks ladda ned mycket annat än dåliga tv-serier och Britney Spears senaste."Fildelning måste stoppas!", hojtar någon. "Tänk på konstnärerna!" Ja, tänk på konstnärerna. Men är det vettigt att bussa polisen på folk bara för att någon som skrivit en låt åt, säg, Britney Spears, vill leva loppan och tjäna miljoner på minimal prestation? "Kulturen skall vara fri!", säger en annan. "Jag skall ha rätt att ladda ned saker för min kulturella bildning." Jaha, vad utbildar man sig med då? "Tja, vi har ju till exempel den här fantastiska filmen Saw V, den allra senaste tortyrporren!"

Som jag gnäller. Och gnäller man tillhör det god sed att bidra med alternativ till det man klagar över. "Kultur är faktiskt viktigt! Var skall vi få tag på den annars när industrin sätter sådana ockerpriser?" Jo, det finns en plats där man bland annat har samlat det bästa av människans kulturella bedrifter i form av cd-skivor, böcker och en och annan film. Jag talar förstås om allas våra kära bibliotek. Visst, bibliotek är i och för sig inte helt gratis för den som lånar med tanke på de skattepengar som går åt till hela schabraket, men här går inte pengarna till några enstaka utsugare högt uppe i en hierarki som man undrar hur den kom till över huvud taget. Som vi kanske minns är bibliotek tänkta att tjäna allmänheten – och det gör de över lag riktigt bra. Man får just det bästa (och förvisso en hel del dynga också) staplat i alfabetisk ordning i prydliga bokhyllor. Det är inte perfekt, men när jag själv går omkring i bibliotekslokaler känner jag att det är djäklar i mig inte långt ifrån.

Så jag skulle personligen inte ha något som helst emot om de girigaste av världens underhållningsproducenter ersattes med fler bibliotekarier, befolkningen i övrigt uppmuntrades till fler biblioteksbesök (det är som att gå i kyrkan) och någon mycket handgripligen gjorde slut på Britney Spears lidande när man ändå är i farten.