"Hur får jag större sexlust?"

FRÅGA: Jag har jättesvårt att komma när jag har sex. När jag runkar är det inga problem alls, men när jag har sex med min tjej så går det helt enkelt inte. Har du några tips på vad jag kan göra för att komma lättare? SVAR: Det är en övningsfråga! Att du har svårt att komma med din tjej beror på att du inte är tillräckligt avslappnad, vilket i sin tur beror på att du inte är tillräckligt trygg (det brukar bli bättre när man blir mer erfaren). Så mitt bästa tips är att...

FRÅGA: Jag har jättesvårt att komma när jag har sex. När jag runkar är det inga problem alls, men när jag har sex med min tjej så går det helt enkelt inte. Har du några tips på vad jag kan göra för att komma lättare?

SVAR: Det är en övningsfråga! Att du har svårt att komma med din tjej beror på att du inte är tillräckligt avslappnad, vilket i sin tur beror på att du inte är tillräckligt trygg (det brukar bli bättre när man blir mer erfaren). Så mitt bästa tips är att du övar vidare, det vill säga fortsätter ha sex med din tjej vilket kommer att göra dig mer säker och trygg.

Katerina Janouch är författare, journalist, föreläsare, aktiv bloggare och en av Sveriges främsta och mest anlitade sexrådgivare.

FRÅGA: Jag har inget behov av sex. Jag får inte ut särskilt mycket av sex även om jag har en pojkvän som jag försöker med. Jag tänker att jag kanske kommer på det snart men vi har varit ihop i två år eller mer och inte så mycket har hänt. Jag tror att han har tappat allt hopp om att kunna tillfredsställa mig. Jag är nästan aldrig kåt, skulle jag vara det så skulle det inte vara mycket och fort gå över. Jag onanerar aldrig. Jag har aldrig lust med det. Jag har en dildo som bara ligger för jag känner aldrig för att använda den. Jag har aldrig fått orgasm. Så här har det varit i flera år. Så att jag helt enkelt inte har någon lust.

Jag har köpt böcker, letat mig galen på Internet, jag tror jag har försökt allt. Jag förstår bara inte hur jag kan vara så lustlös men ändå intresserad, medan andra människor missbrukar sex. Det var bättre när jag var yngre typ ända tills 17 år ungefär. Men jag försökte då ofta ta bort min lust och ville absolut inte onanera för att jag tyckte det var fult. Jag så på en hemsk film när jag var liten (kanske 7 år) och en liten flicka blev våldtagen, då lovade jag mig själv att aldrig ta del av sex eftersom att sex kunde göra så hemska saker. Sexrelaterade känslor fick och får mig kanske att känna skam. Läser jag tidningen blir jag extra berörd av sexualbrott och känner mig verkligen hatisk eller illamående. Jag har försökt att skilja på sex där två personer vill och ett övergrepp, det är inte samma sak. Men det hjälper inte det heller. eftersom jag verkligen studerat hur jag kan göra det bättre för mig och även försökt att inte tänka på det alls, utan att det har funkat, så börjar jag tro att problemet sitter i huvudet.

Finns det någon sexolog eller liknande man kan söka sig till som inte kostar så himla mycket att gå till?

SVAR: Du kanske borde prata med en kurator, jag tror de är dina splittrade känslor gentemot sex som ställer till det för dig. Jag tänker också att du kanske inte är särskilt kär i eller tänd på din kille, och därför inte har lust. Ni har varit ihop i två år men kanske är du bara uttråkad. Sexlust kommer inte på beställning bara för att man är ihop. Med rätt person kommer du troligen känna annorlunda. Och det är inget du kan läsa till dig i böcker. Du är fortfarande väldigt ung och utvecklas fortfarande. Jag skulle föreslå att du lämnar ditt förhållande och är singel ett tag så får du se vad som händer.


FRÅGA: Hur vanligt är det egentligen med analsex? Min kille vill ha det men jag tycker det är lite sjukt. Jag vet att en del av mina tjejkompisar har testat men jag vet inte om jag vill. Är det farligt?

SVAR: Vanligt och vanligt, jag tycker att du som ung tjej kan hoppa över detta om du inte är sugen. Vill du inte så säg nej. Jag tycker att detta är en sexform man kan testa om man själv är nyfiken och när man skaffat sig mer sexuell erfarenhet. Unga killar har ofta inte den erfarenhet det krävs för att analsexet ska bli bra för tjejen, de är inte tillräckligt lyhörda. Det är inte farligt men man kan få skador och sprickor på ändtarmen vilket är lite onödigt tycker jag. Så jag är ingen anhängare av att alla tonårstjejer till varje pris måste ha analsex. Säg nej om du absolut inte är sugen!

FRÅGA: Jag har en pojkvän sedan snart tre månader tillbaka. Vi har träffats i fyra månader. Det började som ett one night-stand (trodde vi) som sedan övergick i ett kk-förhållande som snabbt övergick till ett riktigt förhållande!

I början funkade sexet jättebra och det var jätteskönt - trots att jag oftast brukar ha problem med att jag är ganska trång och inte blir jättefuktig. Men nu har de problemen blivit värre och värre och nu gör det jätteont när han använder fingrarna bara på grund av att jag är så torr och det går i princip inte att köra utan glidmedel.

Jag har använt samma p-piller (Neovletta) sedan två år tillbaka. Vad kan problemet vara?

SVAR: Det låter som om du inte är tillräckligt upphetsad, och därför inte blir våt. Du skriver inte hur långa förspel ni har men kanske behöver du längre tid av smek för att komma gång. Bra med glidmedel, det är inget fel i det. P-piller kan ibland leda till att man inte får samma fuktmängd, men tror inte det är problemet för dig. Mitt tips, mer smek och mer tid och koncentrera er mer på att smeka klitoris.

Här kan du läsa fler av Katerinas svar!