"Kärlek vid första tangentslaget" – Intervju med UM-par

Linda och Emil – XminGrönaLampaÄrDödX och Mario Ida och Alexander Det var sommaren 2008 och UM-träff i Göteborg. Bland många UM:are fanns Ida och Alexander. På UM-träffen lade de knappt märke till varandra, de hälsade bara på varande. Efter ett tag började de chatta med varandra på MSN och vid slutet av sommaren bestämde de att de skulle träffas på tu man hand. Alexander åkte till Kristianstad för att få en ”guidad tur med kramar” av Ida. Dagen gick bra att det blev till...

Linda och Emil – XminGrönaLampaÄrDödX och Mario

Emil och Linda
Det var en kall vinterkväll och Linda loggade in på UM-chatten där hon såg att användaren Mario var inloggad. De började chatta med varandra och det resulterade i att de chattade med varandra i tre, fyra månader. I april 2008 blev det dags för en UM-träff i Göteborg och då fick Linda en impuls att erbjuda Emil och två andra forummedlemmar, som ingick i deras ”gäng”, sängplats över helgen. Dagen med stort D anlände och Linda åkte till Centralstationen och mötte upp Emil som kom från Stockholm. Linda stod på perrongen, hon och Emil hade sms:at under hela hans resa och båda var nervösa. Linda ställde sig på en sten så att hon skulle se honom i folkmassan som vällde ur tåget. Och då såg hon honom, ”lång, gänglig och ståtligare än vad jag tidigare trott.”

Det var inte kärlek vid första ögonkastet, det var kärlek vid första tangentslaget. Men den ”riktiga” kärleken kom andra dagen då Emil bodde hos Linda. Under slutet av UM-träffen, efter en lång och nervös dag med många tankar och oro, hamnade de i varandras famn. ”Det kändes så rätt och tryggt. Hans famn var som gjord för mig, våra händer passade ihop som pusselbitar.”

Vilka egenskaper tycker ni bäst om hos er partner?
Linda: Emil är trygg och förstående. Han är den snällaste och ärligaste man kan tänka sig, både mot mig och mot alla andra han möter. Jag är extremt stolt över att han har ett sådant civilkurage och klara principer som han står fast vid alla lägen, även när det hade gynnat honom att strunta i principerna.

Emil: Linda är fin och söt. Hon är så omtänksam och vill alltid vara alla till lags, det är himla trevligt att umgås med henne. Det är skönt att hon tänker efter innan hon gör något så att hon alltid är förberedd och har kommit på vad som kan gå snett. Det gör att hon oftast har bättre koll på tillvaron än vad jag har. Hon vet vad som ska med om vi ska någonstans, vad vi måste göra och sådär.

Emil och Linda har nästan varit tillsammans i tre år och de har bott tillsammans i ett och ett halvt år. För Linda var flytten jättebra, hon har lärt sig att verkligen kunna slappna av och vara sig själv på riktigt. Tidigare tyckte hon att det fanns en viss press att allting skulle vara perfekt och underbart hela tiden, att hon skulle vara perfekt med fint hår, fina kläder och rakade ben jämt och ständigt. Men nu kan hon ”bara vara”, det är okej om håret står åt alla håll och om benen är stubbiga. ”Det är ju inte mina kläder eller min frisyr han älskar, det är ju mig. Oavsett hur jag ser ut.”

På deras treårsdag ska de ta in på hotell, ha det mysigt, äta gott och bara vara för dem själva. Det ser båda fram emot. ”Tre år känns ändå som något att fira. Tidigare har vi dock inte firat årsdagar, någon av oss har lagt märke till datumet och fnissat och pussats lite extra, men inget flashigt.” Emil och Linda har gjort en hel del tillsammans. De har varit i Riga och satt hänglås med deras namn på kärleksbron där, de har varit i Alghero, Italien och haft det trevligt. Så sent som i somras var de i Eskilstuna på 80-talsfestivalen ”Forever Young”.

Linda tycker att de stora sakerna, som resor, är roligt och fint, men det hon tycker är mest speciellt är att utvecklas tillsammans. Linda har social fobi och autismliknande tillstånd, hon bär mycket ångest i sig och har varit deprimerad i perioder och Emil har Asperger syndrom. Det är viktigt för dem att prata och förstå varandra, att de känner varandras gränser och ser på varandra när det är för mycket, även om den andre inte kan säga det rakt ut. ”Emil hjälper mig enormt mycket med alla mina svårigheter och jag försöker vara ett stöd för honom när han tycker att det är jobbigt.”

Har ni några framtidsplaner?
Linda och Emil: Ja, planen är väl att det ska bli en framtid! Vi vill ju vara tillsammans för alltid, sedan vet man ju aldrig hur det går. Men förhållandet känns stabilt och tryggt, och jag (Linda) tycker inte att det känns orealistiskt att tro att vi skulle kunna leva tillsammans resten av livet. Och med det följer ju allt det vanliga, barn, fint hus och det köret. Jag vill resa massor, överallt! Jag vill se platser och uppleva andra kulturer, det tror jag att vi kommer göra i framtiden. För att sammanfatta det kan man säga att planen är att leva lyckliga i alla våra dagar!

Ida och Alexander – schizofrenutter och zlorgznorg

Ida och Alexander
Ida och Alexander
Det var sommaren 2008 och UM-träff i Göteborg. Bland många UM:are fanns Ida och Alexander. På UM-träffen lade de knappt märke till varandra, de hälsade bara på varande. Efter ett tag började de chatta med varandra på MSN och vid slutet av sommaren bestämde de att de skulle träffas på tu man hand. Alexander åkte till Kristianstad för att få en ”guidad tur med kramar” av Ida. Dagen gick bra att det blev till och med en puss. Därefter var det en spänd och knäpp stämning mellan dem eftersom de inte alls bodde nära varandra, men det struntade de i och de träffades dagen efter igen. ”Alexander hade inget liv så han flyttade till sina föräldrar igen på Österlen”. Ida säger i samband med det här att det är precis så knäppt, rörigt och stört som det låter. Nu bodde de närmare varandra och de bestämde sig för att bli tillsammans.

Ida tycker mycket om Alexander eftersom han är störd och smart på samma gång, inte alls så där efterbliven som killar i hans ålder oftast är. Alexander tycker bäst om Ida för att hon är jordnära, ordentlig och driftig, vilket han inte är. ”Hon är även störd på precis rätt sätt, vi har sällan tråkigt.”

Alexander och Ida har snart varit tillsammans i två och ett halvt år. De tycker att det är roligt och skönt att bo tillsammans, men de tycker även att man då blir mer beroende utav varandra. De är jobbigare att vara ifrån varandra nu än vad det innan. De har blivit mer bekväma med varandra och de pratar om barnsliga ämnen, är pinsamma och knäppa när ingen annan kan se eller höra dem.

I mars ska de åka tillsammans till London, vilket är Idas 20-årspresent, det ser de väldigt mycket fram emot.

Har ni några framtidsplaner?
Ida och Alexander: I framtiden ska vi skaffa barn, vi satt precis och diskuterade vilka egenskaper från varandra som vi vill att barnet ska ha. När vi har skaffat barn vill vi köpa en större bostad och införskaffa en större säng än den 1,20 meters vi delar nu. Men just nu njuter vi av nuet mer vårt lilla gullegryn Polly som är en söt liten kanin.

Linda och Tobias – MyStory och Tobbish

Tobias och Linda
Tobias och Linda
En varm junikväll i 2009 hade Linda en tjejkväll hemma hos sig med tre andra forummedlemmar. De spenderade en del av kvällen med att chatta med diverse medlemmar på forumet. Linda fick Tobias MSN av en forumvän och kvällen därpå började de chatta med varandra, vilket eskalerade till att de satt och chattade med varandra varje dag i flera timmar. Deras rekord är 14 timmar i sträck. De satt 50 mil ifrån varandra, chattade frenetiskt och planerade att träffas efter bara några dagar. Det hela var egentligen väldigt ogenomtänkt och impulsivt, men Tobias åkte hem till Linda. Då hade de inte chattat med varandra i många dagar men med tanke på antalet timmar som de hade lagt ner på det kändes det som mycket längre tid.

Linda var nervös dagen de skulle träffas för att hennes pappa hade åkt iväg på semester och således lämnat henne helt ensam hemma i huset med en okänd man. Linda åkte in till Göteborg och hämtade Tobias vid Centralstationen och upptäckte att personkemin som fanns över internet fungerade minst lika bra på riktigt. Lindas första intryck av Tobias var att han luktade mycket gott och att han var snyggare i verkligheten än på kort. Från Göteborg åkte de buss i en och en halv timme hem till Linda och det blev aldrig en konstig stämning. På kvällen lagade hon älgfärssoppa, eftersom det är den maträtt hon behärskar bäst och hon ville imponera på Tobias med sin matlagning. Det sägs ju att vägen till mannens hjärta går genom magen. De gick promenader i skogen i närheten av Lindas hus, de tittade på grannens kossor, matade dem med gräs, tittade på film, kramades och pratade.

Båda håller med om att det på sätt och vis var kärlek vid första ögonkastet. Det var garanterat passion, attraktion och så pass stark förälskelse att de ansåg att det var värt att satsa på det, trots avståndet. Tobias: ”Det var onekligen något speciellt som hände där på perrongen vid spår tre eller om det var fyra. Det var väl egentligen en lika galen historia som att vi 12 dagar innan i princip bara kände till varandras existens i forumet. Vår första minut tillsammans på perrongen var väl egentligen bara den ett tecken på en naivitet som närmast gå att likna vid kärlek.”

Linda spenderade majoriteten av sitt studiebidrag på tågbiljetter. Varje gång de träffades blev Linda mer och mer förtjust i Tobias. ”Jag tror att jag insåg hur jävla kär jag faktiskt var när jag satt på tåget på väg hem. Jag lyssnade på Miss Li och kunde verkligen inte sluta gråta, jag slogs av insikten ”jag älskar honom” och blev livrädd.” De hade ett ganska kravlöst och spontant förhållande som fokuserade mer på nuet än framtiden och Linda kände mer och mer att hon ville planera och skapa en framtid tillsammans. Det tog längre tid för Tobias att komma till ”kär”-stadiet och under en period för ungefär ett år sedan var det svajigt mellan dem. De hade ingen möjlighet att träffas på två och en halv månad och deras kontakt utöver det minskade för att Tobias fick ett jobb och deras tider krockade med varandra. Tack vare bra kommunikation löste det sig och Linda åkte upp till Gävle och besökte Tobias.

Vilka egenskaper tycker ni bäst om hos er partner?
Linda: Det jag uppskattar mest hos Tobias är hans otroliga generositet. Han kan hjälpa till med något utan krav på att få något tillbaka. Han är otroligt godhjärtad och genuint snäll. Det är en perfekt balans mot min cyniska sida, vi kompletterar varandra bra där.
Tobias: Jag gillar hennes tokighet. Att vi kan vara avslappnade och barnsliga. Jag tycker det är väldigt viktigt att få känna så, då livet ändå bjuder på tillräckligt mycket allvar ändå. Det gäller att göra det bästa av tiden och det tycker jag vi gör.

Tobias och Linda har varit tillsammans i ungefär ett år och åtta månader. De har bott tillsammans i ett halvår och de tycker väldigt mycket om att göra det. Det känns fortfarande lika bra och harmoniskt som det gjorde i början. De har inga bråk om vem som ska göra vad av hushållssysslorna och de har en bra fördelning. Den enda diskussionen som de har haft är om bokhyllan och hur böckerna skulle sorteras. Linda gillar organiserat kaos som bygger på hennes relation till boken i fråga och Tobias vill att det skulle se stilfullt ut. Linda fick dock fria händer till slut och Tobias tyckte att resultatet blev väldigt bra. ”Det är helt underbart att somna bredvid människan man älskar. Det är nästan den bästa stunden på hela dagen, att få krypa ner i sängen, lägga sig i skedställning och somna med benen slingrade runt varandra.”

På deras ettårsdag såg de på Victorias och Daniels bröllop och på deras tvåårsdag ska de åka hem till Lindas familj på västkusten vilket betyder att de inte kommer att fira på något speciellt sätt, men de kommer att vara på samma ställe där de spenderade sin första helg ihop, vilket är lite speciellt.

Vad har ni för planer inför framtiden?
Linda och Tobias: Vi har inga direkta planer för framtiden ännu, vi är ju unga och nykära fortfarande. Linda har två och ett halvt år kvar av sin utbildning och under den tiden kommer livet nog att se ut ungefär som det gör nu. Vad framtiden sen kommer med återstår att se! Vi vill resa någonstans och göra i ordning köket och lite annat i lägenheten. Vi är inte intresserad av att gifta oss, skaffa barn eller flytta till en annan stad de närmsta åren utan vi trivs väldigt bra med hur det är just nu.