Rasism från en annan synvinkel

För ett par år sedan så skämdes jag för att jag var svensk. Jag sade att jag har ursprung från Belgien, vilket i och för sig är sant men jag var extra noga med att betona det för att visa att jag inte på något sätt är fiendefientlig. Jag hatade svenska patrioter och rasism trodde jag var något som bara förekom mot svarta. Jag tog det inte som att en svart kunde vara rasist mot mig som vit. Sade någon ” jävla svenne” eller ”Vilket jävla skit land du kommer ifrån” eller ...

För ett par år sedan så skämdes jag för att jag var svensk. Jag sade att jag har ursprung från Belgien, vilket i och för sig är sant men jag var extra noga med att betona det för att visa att jag inte på något sätt är fiendefientlig. Jag hatade svenska patrioter och rasism trodde jag var något som bara förekom mot svarta. Jag tog det inte som att en svart kunde vara rasist mot mig som vit. Sade någon ” jävla svenne” eller ”Vilket jävla skit land du kommer ifrån” eller ”Jävla viting” till mig så brydde jag mig inte. Jag tog inte åt mig och jag såg det inte som rasism. Om det var någon patriot från ett annat land så brydde jag mig inte, bara om det var svenska patrioter. För svenska patrioter ansåg jag var rasister, även om det enda de gjorde var att älska Sverige. Idag så förstår jag inte hur jag kunde trycka ner mig själv på det där sättet.Vi svenskar är så rädda för att bli kallade rasister att vi inte vågar säga emot när någon säger att de hatar Sverige. Det är inte fint att älska Sverige, vi kan ju räknas som fiendefientliga då? En svensk patriot klassas som rasistisk och de får kuratorn och hela köret på sig, medans en patriot som kommer från ett annat land är helt okej. De kan ha sina lunarsidor fulla med sina flaggor och sedan kallar de svenskarna som gör likadant för rasister? Det är skillnad på att älska sitt land och på att se de som inte är svenskar som fiender. Jag tycker själv att det är okej med patriotism men däremot så tycker jag det är hemskt med de som inte accepterar människor från andra länder. ”Hallå?! vi bor faktiskt på samma jord här?” Inte på skilda planeter…

Jag blir så trött på en del människor. Sverige ställer upp och släpper in flyktingar från alla möjliga delar av världen men ändå är ingen tacksam. Alla klagar på att Sverige är ett så dåligt land och att allt här är skit. Men bo inte här då? Flytta hem igen då? Svaret blir alltid det samma: ”nej jag kan inte”. Nej just det tjata inte om hur dåligt Sverige är, var tacksam istället för att du får bo här.

Det fanns en artikel där det stod om hur kalla alla svenskar är. Den artikeln räknas som okej men skulle jag däremot skriva en artikel om hur mycket de på Sri Lanka skvallrar och kallar flickorna med kjol för horor så skulle det bli ett jävla liv rent ut sagt. För då har jag uttryckt mig rasistiskt, och det är inte alls så att alla på Sri Lanka skvallrar. Men vet ni vad? Det är inte alls så att alla i Sverige är tystlåtna och kalla för den delen heller. Varför ska vi hålla på att generalisera alla människor på jorden? När jag åker utomland får jag alltid frågan ”Varför är du inte blond och blåögd?”. Då brukar jag svara att ”svenskar har för det mesta råttfärgat hår och färgar det om de inte solar så att det bleks”. Det är fördomar från dem, men även en fördom från mig som anser att svenskar ska ha råttfärgat hår och blondera det. Vi människor är fulla av fördomar. Alla människor bär på fördomar det är inget som går att förneka.

Förbjuder en svensk pappa sitt barn att gifta sig med en utländsk då är det rasism. Förbjuder en utländsk pappa sina barn att gifta sig med svenskar då är det kultur. Säg mig vad är skillnaden egentligen? Det är stor skillnad på rasism och kultur, men det är ingen som helst skillnad på om en pappa från Pluto eller en pappa från Kina säger att det inte är okej.

En kille som är muslim pratade skit om Sverige och om den kristna religionen. Jag blev så arg. Jag är visserligen inte religiös av mig men jag är döpt och jag firar jul. Skulle jag ha sagt något om hans religion så hade jag inte suttit här idag. Alla i hans närhet hade frusit ut mig och jag hade antagligen fått förklara mig rejält för flera personer i min närhet.

Vi svenskar firar inte nationaldagen, varför inte? Pappa förklarade för mig att det var så längesedan det var något krig i Sverige att vi inte känner att vi behöver fira det längre. Men jag känner att jag ska börja fira nationaldagen för jag är svensk och jag måste lära mig att bli en stolt sådan. Vi är allt för många som måste börja inse att rasismen inte bara kommer från våra munnar utan även från de runt om oss i världen.

Nu i somras då det gick så bra för Tyskland i VM så sade en dam som de intervjuade: ”Det är så skönt att se att ungdomarna vågar vara stolta över sitt land. På min tid efter andra världskriget så vågade man inte det”. Det är så sant så… Jag har en tysk vän och även släktingar som är därifrån och de kan få höra kommentarer om Hitler osv. Men varför ska en flicka som föddes 60 år efter andra världskriget straffas för vad Hitler gjorde? Ska jag mobba ryssarna för att Stalin var en lika stor bov som Hitler då eller? Stalin var kommunist och därför så tas han inte som lika elak även om han dödade lika många människor som Hitler. Stalin var också rasist eftersom att folk inte fick uttrycka vad de tyckte och kände. De som inte var som han gick direkt i en säker grav. Jag skulle vilja beskriva politiken som en rund cirkel. Längst upp åt högersidan så finns den extrema högern och åt det vänstra hållet längst upp så finns den extrema kommunismen. Alltså möts de båda där uppe och de är lika illa båda två, anser jag. Men den extrema vänstern har ett annat namn (dvs kommunism) och det gör att deras ”grundtanke” är att alla ska ha det jämlikt, och då betraktas de som mindre dåliga.

Det var på Oprah för ett tag sedan ett inslag ifrån USA där det var en massa vita som trakasserade de svarta. Det är hemskt att de slår ihjäl dem för att de har en annan hudfärg men något som störde mig så innerligt var att hon tog inte upp det minsta om rasismen som försiggår mot de vita. The Fuggees är ett band som har rasistiska åsikter mot oss vita men inte är de speciellt omtalade för sina åsikter utan mer för sin musik. Det finns många rappare som är rasister mot vita men inte blir de omtalade för det, utan för sin musik. Däremot de som sjunger om sin rasism mot de svarta, de kan inte ens spelas på lokalradion. Varför är alla människor så töntiga för? Varför ska rasismen finnas över huvudtaget? Vad gör en religion, en hudfärg, en kultur egentligen i längden? I grunden så är vi bara människor fast vi växte upp på olika platser. Det var de geografiska skillnaderna som skapade rasismen. De geografiska skillnaderna skapade olika hudfärger, normer och regler.

På TV pratas det om nollrasism, och TV4 har till och med en vecka då det bara handlar om det. Men hur ska vi få nollrasism när vi bara tar itu med den rasism som de vita uttrycker mot de svarta? Varför börjar man inte ta itu med den som försiggår från det andra hållet? Något som är säkert är att det kommer aldrig bli nollrasism om man inte börjar se det hela från det andra perspektivet också. Just nu ser Sverige och stora delar av världen rasismen med bara ett öga, jag tycker det är dags att man börjar öppna det andra ögat också.