Recension: Grand Theft Auto IV – Xbox 360

Niko Bellic är en bitter krigsveteran från Balkan som lockas till möjligheternas stad (Liberty City) på andra sidan Atlanten av sin kusin Roman. Lovord om brudar, bilar och en fullsmockad börs visar sig vara lögn och han kastas snabbt in i stadens rövhål i hopp om att få bort sin kusins spelskulder och till slut leva den amerikanska drömmen. På vägen dit utspelas en av de bästa berättelserna i något spel på marknaden och de flummiga karaktärerna växlas på ett underbart sätt m...

Niko Bellic är en bitter krigsveteran från Balkan som lockas till möjligheternas stad (Liberty City) på andra sidan Atlanten av sin kusin Roman. Lovord om brudar, bilar och en fullsmockad börs visar sig vara lögn och han kastas snabbt in i stadens rövhål i hopp om att få bort sin kusins spelskulder och till slut leva den amerikanska drömmen. På vägen dit utspelas en av de bästa berättelserna i något spel på marknaden och de flummiga karaktärerna växlas på ett underbart sätt med de dödsseriösa, så som bara Rockstar kan. Att Rockstar dessutom har fingret på popkulturens puls visas här precis lika väl som tidigare med referenser till olika filmer och serier. Vi hittar exempelvis ett uppdrag baserat på filmen Heat och radioreklamer för Americas Next Top Hooker. Satiren är oftast klockren och ger en skön kontrast till den annars så seriösa handlingen i spelet. Musiken är dessutom helt rätt och oavsett vilken genre du gillar kan du räkna med att något kommer att göra dig glad. Äntligen kan vi exempelvis höra rysk hiphop! Gud hör bön.

GTA IV bjuder på härlig, explosiv action.


Konceptet i sig har inte förändrats speciellt mycket. Det är mer en evolution än en revolution. Staden ligger precis som tidigare vid dina fötter och den är öppen för dig att utforska som du vill, om detta innebär att utföra ett av spelets många uppdrag, sno en av spelets många bilar eller skapa kaos med ett av spelets många vapen är upp till dig. Niko följer din minsta vink och tackar inte nej till lite blod. Du kan även välja att gå på date, supa dig kaxig på olika barer eller koppla av på komediklubben, som förövrigt har geniet Ricky Gervais på scen då. Vill du vara lite mer aktiv med dina fritidsnöjen finns bowling, biljard och dart på schemat. Det går även att besöka den lokala strippklubben som har grymma kycklingvingar.

Det är i staden som mest omsorg har lagts och det märks direkt. Detaljerna i Liberty City är i brist på ett bättre ord, fantastiska, och ingen annan utvecklare har lyckats skapa en så realistisk och levande stad. Stressade affärsmän slänger i sig morgonkaffet, ungdomar hänger vid fontänen i spelets motsvarighet till Central Park och folk babblar i mobiltelefoner. Fotgängarna är mycket mer levande nu och fysikmotorn gör att de på ett väldigt imponerande sätt försöker hålla balansen om du knuffar dem och lägger sig över motorhuven om du råkar stöta till dem med bilen. Detta följs oftast av ett bitskt ”fuck you, buddy”, något du kommer att höra ofta på stadens gator. Varje område, från smutsiga industriområden till glittrande centrum, ser ut att vara planerade in i minsta detalj och bara att få uppleva det här är nog för att skaffa spelet. Då är det tur att det också är väldigt kul att spela.

Det nya cover-systemet låter dig ta skydd mot väggar och bilar.
Det nya cover-systemet låter dig ta skydd mot väggar och bilar.


Den största nyheten i spelets strider är det nya cover-systemet som alla och deras hundar anammat sedan Gears of War. Det var egentligen bara en tidsfråga när det skulle komma med även här och trots en del brister, som att Niko inte alltid trycker sig upp mot rätt vägg, är det sällan som det kommer att kosta dig livet. Pressas halva avtryckaren ned på kontrollen kan du sikta fritt medan en helt intryckt låter dig låsa på fiender och låter dig sikta fritt på dennes kropp. Som sig bör med GTA fungerar inget av dessa perfekt men till skillnad från tidigare spel i serien görs inget i spelets kontroll eller strider riktigt dåligt. Det är svårt att skylla på kass kontroll om det visar sig att hospitalet blir nästa stopp och när allt kommer omkring är kontrollen bra. Bra men inte perfekt.

För veteraner av serien kommer uppdragsstrukturen att kännas igen, medan nyfrälsta kommer att finna den simpel och lättillgänglig. Med sig har Niko alltid sin mobiltelefon som nu hjälper dig att hålla kontakten med arbetsgivare och vänner. Det surrar ständigt i fickan och den blir snabbt Nikos bästa vän. Folk som vill ha din hjälp visas på spelets karta och väljer du att aktivera ett av uppdragen är upplägget oftast det samma: ta dig till punkt A, utför uppdraget som oftast handlar om att döda någon eller sno något, ta dig sedan till punkt B för din belöning. En simpel beskrivning kan tyckas, men det är strukturen i ett nötskal. Lyckligtvis är uppdragen varierade nog för att hålla intresset uppe och det är ett rent nöje att se vad som kan komma härnäst. Tidigare nämnda Heat står exempelvis som inspiration för det roligaste och häftigaste uppdraget i seriens historia vilket säger en del. Kvalitén på uppdragen går helt enkelt inte att gnälla på.

Regn i spel har aldrig varit mer stämningsfullt.
Regn i spel har aldrig varit mer stämningsfullt.


Grand Theft Auto 4 är kort och gott det mest kompletta spelet i serien med en djup handling, mängder med uppdrag och kontroller som inte längre får mig att slita mitt hår. Spelet har den del brister men att ignorera att spelets kvalitéer väger upp dessa brister och ge det något annat än ett högt betyg känns bara så fel. När spelet dessutom har ett riktigt underhållande onlineläge med väl utförda spellägen och möjligheten att med 16 spelare gå lös och härja i staden så kan jag inte vara kärringen mot strömmen, hur mycket jag än vill. Köp det här och var beredd på att bli av med många timmar World of Warcraft-spelande, för GTA 4 är bland det bästa du kan köpa just nu.

+ PLUS
Väl utförd handling, bra action och en fantastiskt levande stad.

- MINUS
Kontrollen är inte perfekt, tar inte många risker.

Betyg: 9 av 10
Toppkandidaten för årets spel är redan här.

Texten kommer från Gameplayer.se - din dagliga dos av tv-spel.