Säg JA! till organdonation

Varför det? Jo, antalet organdonationer räcker idag inte för att fylla det behov som finns. Många står på en väntelista och varje år dör människor som inte hinner få nya organ i tid. Organdonation bygger på ett frivilligt system där vi ställer upp för varandra. Utan frivilliga kan ingen få ett nytt organ. Inte du heller. Men var tredje person i Sverige vet inte hur man tar ställning till om man vill donera sina organ eller inte... Klicka här för att läsa om hur du gör fö...

Alla kan säga JA! till att donera – oavsett hur gammal du är, vad du har för levnadsvanor eller eventuella sjukdomar. Idag finns flera olika sätt att säga JA! till organdonation, och alla sätt funkar lika bra:

 Prata med dina anhöriga, berätta att du vill donera.
❤ Ladda hem ditt digitala donationskort.
❤ Dela på Facebook att du är organdonator.
❤ Skriv under ett traditionellt donationskort (finns på Apotek och sjukhus).
❤ Registrera dig hos Socialstyrelsens donationsregister.

Prata med dina anhöriga
Det enklaste är att du pratar med dina nära och kära och förklarar för dem vad du vill och vad du tycker. Du kan även skriva under ett donationskort som du har i plånboken eller på något annat bra ställe. Dessutom finns ett donationsregister som Socialstyrelsen sköter på nätet, där du enkelt kan registrera dig, så att sjukvården direkt vet vad du tycker.

Ladda ner appen
Du kan även ladda ner ditt egna digitala donationskort. Kortet fungerar på samma sätt som vanliga donationskort i papper, förutom att det ligger som en app i mobilen. Det digitala donationskortet delar du dessutom enkelt med dina vänner, som i sin tur kan ladda ner ett eget och sprida det vidare. Det digitala donationskortet finns både för iPhone och Android. Idag kan du även dela med dig av din organdonationsstatus på Facebook och berätta hur du själv vill ha det. På så sätt blir också fler människor exponerade för ämnet och kan enklare tala om det med andra.

Klicka här för att ladda ner appen!

Kan man ändra sig?
Om du någon gång känner att du vill ändra dig så kan du självklart göra det. Oavsett vilket sätt du väljer för att ta ställning, så är det alltid ditt senaste beslut som gäller. Det viktiga är bara att du delar ditt beslut med nära och kära. Om ditt ställningstagande inte finns registrerat någonstans eller om dina närstående inte vet vad du vill, blir det till sist upp till din familj att tolka vad du hade velat, och det ska inte behöva läggas på dem. Ta ditt beslut själv, och säg det högt!

Har du några frågor om organdonation? Passa på att ställa dem till Peter och Martha från MOD!1 Kommentarer

Skriv en kommentar

Your email address will not be published.