6 grymma spartips

Åka på volontärresa, ta körkort eller backpacka efter studenten. Det finns så många grymma upplevelser och grejer som väntar runt hörnet, men tyvärr kostar de ofta en hel del. Så hur gör man egentligen för att bli bäst på att spara? Voilà, spar-appen Dreams bästa spartips!


Artikeln presenteras i samarbete med Dreams


Vi vet att det är svårt att spara pengar och det är inte (bara) ditt fel att det är så, faktum är att det ofta är hjärnan som sätter käppar i hjulet för oss. Den är nämligen inte så bra på att tänka långsiktigt och välja sådana där saker vi har nytta av senare. Typ som sparpengar. Som tur är finns det tricks som hjälper! Dreams-appen täpper automatiskt igen några av hjärnans fallgropar, men det går såklart bra att använda samma knep utanför appen också.

1. Sätt ett mål

För att lyckas spara pengar behöver vi göra det enkelt för hjärnan att fatta varför den ska tacka nej till snabba kickar (som nya skor eller en bulle i kafeterian) och istället säga ja till nåt långt bort (som körkort eller backpack-resa). Genom att sätta ett mål som vi verkligen vill uppnå gör vi det lättare för hjärnan att prioritera det. Om du funderar på det är det stor skillnad att tänka - ”jag skulle vilja åka någonstans nästa sommar” jämfört med ”jag och mina kompisar vill åka på tågluff till Kroatien efter skolavslutningen”. Vill du spara till något, skriv alltid upp ett tydligt mål, gärna med en bild och ett namn eller en beskrivning, ett slutdatum och hur mycket du måste spara för att ha råd. Sätt upp bilden någonstans där du ofta ser den så känns det mer verkligt.

2. Gör en plan

Oavsett vad du drömmer om gäller det att bryta ner sparandet i mindre delar. Vill du tillexempel ta körkort och du har ett år på dig att spara ihop till 15000 behöver du spara 1200 i månaden, eller 41 kronor om dagen. Dreams hjälper dig se hur mycket du behöver spara varje dag, det gör det mycket lättare att förstå vad du behöver göra för att lyckas. Det hjälper dig också se om det finns några vanor du kan förändra för att spara pengar. Brukar du tillexempel köpa kaffe, godis eller nåt att äta varje dag i kafeterian kan du kanske fundera på om du vill spara lite av pengarna till drömmen istället? Du kan alltid ta med dig en termosmugg med kaffe hemifrån, eller baka något gott att ta med dig om du inte kan hålla dig tills du kommer hem igen. Försök räkna ut hur mycket du behöver spara varje dag, och fundera på hur du kan uppnå den summan - kan du dra in på andra utgifter eller måste du försöka tjäna mer pengar också? Gör en tydlig plan över hur du kan nå drömmen!

3. Dela drömmen med en kompis

Allt blir roligare om man är fler, eller hur? Att spara pengar också. Om ni är två, eller flera kompisar som vill göra något ihop kan ni peppa och hjälpa varandra att hålla motivationen uppe när det känns trögt. Att hålla sig från vissa saker blir också mycket roligare och lättare om ni är flera som gör det tillsammans. Att inte köpa kläder på två månader, eller fika hemma hos varandra istället för att gå på café blir inte lika svårt om ni gör det ihop. Att snacka om och planera för allt kul som kommer hända sen kommer dessutom garanterat få shoppinglusten att försvinna. I Dreams-appen kan ni lätt göra en gemensam dröm, där alla sparar för sig men hela gruppen kan se hur det går, och se till att ingen halkar efter. Annars kanske ni kan snappa motivation till varandra?

4. Tjäna mer = spara mer

Rätt så självklart, men har du mer pengar kan du förstås spara mer. Förutom det uppenbara, att skaffa ett extrajobb, finns det massa andra kreativa sätt att tjäna pengar. Du kan tillexempel sälja grejer som du, eller familjen, inte använder längre. På Blocket, Tradera, Sellpy och andra sajter kan du ganska enkelt sälja sakerna som ligger och dammar på vinden. Är du kreativt lagd kanske du kan sälja dina alster på nätet, hitrecord.org är till exempel en jättefin sajt där man kan lägga upp allt från teckningar till animationer till noveller och andra arbeten. Är du händig kan du säkert hitta någon som vill hyra in dig för ströjobb, och om du är en rackare på att baka kan du kanske sälja fika på dina föräldrars jobb? Vårda din entreprenörsanda och hitta ett sätt som just du kan tjäna pengar på!

5. Spara varje dag

Det behöver inte vara mycket, men gör det till en vana att spara varje dag. Att se hur pengarna sakta men säkert samlas kommer ge dig en kick och sporra dig att spara ännu mer. Glöm inte att allt räknas. Småpengar som en krona eller en femma gör faktiskt också skillnad i längden. Med Dreams kan du ställa in överföring som gör att en en summa du bestämmer själv dras varje dag, vecka eller månad, men det funkar såklart att göra det på egen hand också. Försök bara se till att du har dem på ett ställe som gör det svårt för dig att ”låna” av dem ;)

6. Belöna dig själv

Att spara ska inte vara ett straff, det ska vara ett sätt för dig att kunna göra någonting du verkligen vill. Om du ser till att planera in belöningar när du sparat ihop en tredjedel eller hälften av summan och så vidare blir det lite roligare. Dessutom är det alltid skönt att vara lite stolt över sig själv.


Dreams är en spar-app som funkar lite som en träningsapp, fast för ekonomi. Appen ger dig full kontroll över ditt sparande och dina pengar, och är ett roligt och lätt sätt att spara till sånt du drömmer om. Dreams är helt gratis att använda och du kan när som helst ta ut pengarna du har sparat. Vårt samarbete med Ålandsbanken betyder att dina pengar skyddas av den statliga insättningsgarantin, och att appen är helt trygg och säker att använda. För att kunna ladda ner Dreams måste du vara arton år. Dreams finns både på iOS och Android. Läs mer om Dreams här.

Lucella

Verksamhetsansvarig för Ungdomar.se

Skriv en kommentar

Your email address will not be published.