Siavosh samlar ungdomar mot rasism

Från en strulig uppväxt med ofullständiga skolbetyg till Raoul Wallenberg-priset och ett personligt möte med president Obama. Med sin förening Unga mot Antisemitism & Främlingsfientlighet har 23-åriga Siavosh Derakhti äntligen hittat rätt i livet!

Allt började som ett projektarbete på gymnasiet. Istället för att skriva en uppsats eller något annat trist bestämde sig Siavosh Derakhti från Malmö för att släpa med sig hela klassen på en resa till Auschwitz.
– Jag märkte hur judehatet växte sig allt starkare i Malmö, säger Siavosh Derakhti. Jag hörde om judar som kände sig så pass otrygga att de flyttade härifrån och jag tyckte inte att politikerna gjorde tillräckligt mycket för att bygga broar mellan stadens invånare. Och mina klasskompisar hade knappt någon kunskap om Förintelsen. Med resan såg jag en möjlighehet att göra något bra för en gångs skull, en möjlighet att sluta vara det svarta fåret i familjen.

Sivavosh Derakhti, eller Sia som han kallas, hade fram till dess levt ett ganska stökigt liv och aldrig känt sig inkluderad i samhället. Hans föräldrar flydde från krigets Iran till Sverige på 80-talet och trots att de var högutbildade akademiker – hans pappa mikrobiolog, mamma civilekonom – lyckades de inte få något jobb. Uppväxten i Malmö blev tuff och Sia utvecklade tidigt ett hat mot samhället.
– Jag saknade en identitet, visste inte vem jag var, säger Sia. Jag var en främling i mitt land och en främling i mina föräldras hemland. Varför skulle jag studera i flera år när mina föräldrar som var högutbildade inte kunde få något jobb? Jag tog inte studierna på allvar och gick ut grundskolan med nästan bara IG:n.

Startade en ideell förening

Projektarbetet kom att bli en vändpunkt för Sia. På egen hand lyckades han samla in 70 000 kronor för att genomföra resan, han kammade hem ett MVG och fick pris för “Årets skolarbete”. Men framförallt gav resan både Sia själv och hans klasskompisar nya insikter och perspektiv:
– Alla blev väldigt berörda av upplevelsen och för första gången i mitt liv kände jag att jag kunde göra skillnad. Jag hade hittat något jag verkligen brann för och bestämde mig för att börja föreläsa om resan och fick hjälp av skolledningen att starta en ideell förening.

Tillsammans med sina kollegor och vänner i föreningen Unga mot Antisemitism & Främlingsfientlighet (UMAF) åker Sia nu land och rike runt och föreläser för skolor, företag och myndigheter om alla människors lika värde. De har även startat ett program för ungdomsambassadörer, ordnar resor till koncentrationsläger och arrangerar regelbundet utbildningsdagar med bland annat samarbets- och värderingsövningar.
– Vi försöker rekrytera ungdomarna innan gängen gör det. Det finns så många unga människor som vill göra skillnad men som inte vem de ska vända sig till och hur de ska göra. Efter våra föreläsningar är det många som kommer fram och vill engagera sig. Det är sjukt kul!

“Det är tillsammans som vi verkligen kan göra skillnad”

När det första Raoul Wallenberg-priset delades ut 2013, till “en person som arbetar med kunskapshöjande insatser för barn och ungdomar om främlingsfientlighet, intolerans och alla människors lika värde”, var det Siavosh Derakhti som tog emot prissumman på 100 000 kronor för sitt arbete med UMAF. Som en följd av priset fick Sia dessutom träffa President Obama när han var på besök i Sverige förra året.
– Obama sa han stöttade mitt arbete och att det var en ära för honom som president att få träffa en ung man som bygger broar mellan minoriteter, säger Sia. Det var hur stort som helst att få höra det och att få representera mitt land – Sverige – i det sammanhanget!

Vad har du för mål med din förening?
– Att utbilda tusentals ungdomar till att bli unga förebilder och ledare, som kan arbeta mot främlingsfientlighet och för alla människors lika värde. Vid sidan av föreningen jobbar jag bland annat som socialarbetare och fritidsledare men prispengarna och all uppmärksamhet har gjort att jag nu kan satsat ännu mer på UMAF det kommande året.

Nu när främlingsfientliga krafter växer sig allt starkare i samhället, känns det aldrig svårt eller hopplöst?
– Klart det känns hopplöst ibland. Det finns dagar då jag vaknar upp och känner att allt bara går åt helvete. Men kraften i kärleken är mycket starkare. Jag är omringad av så många fina människor, fantastiska vänner och kollegor. Jag har märkt att jag kan kan påverka och förändra mycket men det är tillsammans som vi verkligen kan göra skillnad!

Vill du veta mer om Unga mot Antisemitism & Främlingsfientlighet? Kolla in deras Facebooksida!


Har du tips på andra unga som gör världen till en schystare plats? Eller är du rentav själv en eldsjäl? Maila oss på info@ungdomar.se!


1 Kommentarer

Skriv en kommentar

Your email address will not be published.