​Sissa hjälper unga entreprenörer att förverkliga sina idéer

På Young Innovation Hub i Stockholm bubblar det av kreativitet, inspiration och entreprenörskap. Bakom hubben står bland andra 22-åriga Sissa Pagels, som coachar ungdomar till att förverkliga sina egna idéer!

Sissa Pagels är uppvuxen i Bräkne-Hoby utanför Karlskrona i Blekinge. Som 17-åring drog hon tillsammans med ett gäng kompisar igång miljöföreningen Green Teens. De var frustrerade över att politikerna inte tog tag i miljöfrågan, att klimathotet målades upp på ett väldigt tråkigt och hotande sätt och kände att det behövdes en förening för ungdomar som fokuserade på möjligheterna istället för problemen.
– Vi ville visa vår omgivning att vi unga kan göra någonting och att det inte behöver vara så komplicerat som många kanske tror, säger Sissa Pagels. Att det kan vara billigt, roligt och enkelt att engagera sig och att alla kan göra en god gärning för miljön.

Green Teens växte så att det knakade. Sissa och hennes vänner anordnade klädbytardagar, stora miljökonserter och -festivaler och en picknick där politiker och ungdomar fick mötas inför valet 2010. De lyckades engagera över 250 medlemmar runt om i landet och tilldelades Karlskrona kommuns miljöpris 2011.
– Att driva Green Teens var fantastiskt, säger Sissa. Det blev min skola utanför skolan. Jag tvingades ringa de där samtalen jag inte vågade ringa, fråga de där personerna jag inte vågade fråga om hjälp samtidigt som min kunskap kring miljöfrågan växte gigantiskt mycket. Att lära sig blev så roligt när man satte det i ett sammanhang.

En plats där idéer får utvecklas

Idag har Sissa hunnit fylla 22 år. Hon har flyttat från Karlskrona till Stockholm där hon har startat upp Young Innovation Hub tillsammans med sin Green Teens-vän Louise Lindén och Fryshuset. Young Innovation Hub är en mötesplats och plattform där unga människor får möjlighet att utveckla sina drömmar och idéer och testa på livet som entreprenör.
– Vi vänder oss till alla mellan 16-26 år och vi som driver platsen har ett brett nätverk av organisationer och företag som vi kan matcha ungdomarna med, säger Sissa Pagels.

Hur väcktes idéen till Young Innovation Hub och varför behövs den?
– Vi kände att det saknades en fysisk mötesplats dit unga kunde komma och bli inspirerade, utveckla idéer tillsammans och möta människor från andra branscher. Samhället blir mer och mer uppdelat och många unga får aldrig chansen att möta människor från andra kulturer eller generationer och saknar dessutom ofta goda förebilder och tillit för dagens politiker. Hubben blir som en brygga mellan skolan och arbetslivet.

Har du mött några fördomar eller skeptiska röster för att du är en ung kvinnlig entreprenör?
– Ja, i vissa sammanhang har jag mött äldre och mer rutinerade personer från större företag som har använt sig av härskartekniker och ställt mig mot väggen. Vilket har lett till att jag flera gånger har tvivlat på att det jag gör är rätt. Det är jobbigt när det händer och ibland är det svårt att sluta tänka på det. Men då får man i stället försöka tänka på all tacksamhet från alla unga personer som vi har lyckats hjälpa och möjliggjort att deras drömmar blivit verkliga!

“Testa och se vart du hamnar”

Sedan starten i september har flera spännande projekt fötts tack vare Young Innovation Hub. Sissa berättar bland annat om 16-åriga Elif som kom dit i oktober och berättade hur arg och frustrerad hon var över att hösten och mörkret var på väg. På knappt en månad fixade Elif sedan, med stöd av Sissa och de andra på Young Innovation Hub, ett eget event där bland andra förebilder från Idol och Top Model föreläste.
– Elif gick från att vara en blyg och tystlåten tjej till att på egen hand kontakta Stockholms Stad och ordna 10 000 kronor i sponsring. Under kvällen höll hon också själv ett tal inför alla 80 deltagare i publiken!

Vad har du för tips till andra unga som vill starta egna företag eller projekt men som kanske inte vet hur de ska gå tillväga?
– Tänk inte för mycket. Utan testa och se vart du hamnar. Om du bara vågar prova så har du ALLT att vinna. Vad som än händer kommer du att lära dig något nytt på resans väg! 

Nyfiken på att veta mer om Young Innovation Hub? Följ dem på Facebook och Instagram!


Har du tips på andra unga som gör världen till en schystare plats? Eller är du rentav själv en eldsjäl? Maila oss på info@ungdomar.se!


Skriv en kommentar

Your email address will not be published.