7 tips till dig som är ung och vill starta företag

Vill du starta eget företag men vet inte hur du ska gå tillväga? Då har du klickat dig in på helt rätt text. Tillsammans med Jonathan Lundberg, som startat bloggen Entreprenörssommar, guidar vi dig här genom den snåriga företagsdjungeln!

I drygt tre år har Jonathan Lundberg på egen hand, och genom projekt likt Ung Företagsamhet och Sommarföretagarna, utforskat möjligheter för ungdomar att tjäna pengar utan sommarjobb. Nu vill han genom 

sin nystartade blogg Entreprenörssommar dela med sig av sina erfarenheter och affärsidéer så att andra ungdomar ska våga göra samma sak; starta eget och tjäna pengar på det!

För Ungdomar.se delar han här med sig av några tips för hur du kan starta företag som ett proffs! 

1. Syssla med många små projekt!

– På min blogg skriver jag bland annat om hur man kan tjäna pengar på att importera egna produkter, köpa och sälja begagnade prylar, sälja läsk på stranden ,anordna fester, skriva texter och erbjuda privatlektioner i något du är bra på. Varje litet projekt ger några tusenlappar i månaden, men de stora pengarna når man genom att kombinera dem och syssla med flera projekt samtidigt!

2. Var inte rädd för förluster!

Du ska inte vara rädd för att förlora pengar. Jag har testat massvis av affärsidéer, och investerat drygt 2­-3000 kronor i taget i varje affärsidé; det mesta jag sammanlagt förlorat på ett projekt är 11 kronor. På riktigt. Om du tänker igenom en affärsidé innan du testar den så är du nästan alltid garanterat att i alla fall sälja tillräckligt mycket för att täcka dina egna utgifter. Det värsta som kan hända är oftast att du inte går med vinst.

3. Men passa dig för bluffmakare!

– Det finns många därute som gärna tar chansen att blåsa en oerfaren ung företagare. Jag har förlorat några tusenlappar på Ebay­ och Blocketförsäljare som inte skickat produkterna, oseriösa logistikföretag och på oseriösa kinesiska leverantörer. Jag brukar dock inte brusa upp mig, utan jag ser det som en bra läxa inför framtiden. Varje gång man blir blåst så blir man påmind om att man alltid måste vara på sin vakt; det är en hård värld därute och det är bättre att lära sig det med småsummor nu än med stora summor som riktig företagare senare i livet. Det viktigaste för att aldrig bli blåst: Använd Paypal!

4. Kunden har mer än rätt!

– Som ung företagare måste du, mer än etablerade företag, visa att du går att lita på och skaffa dig ett gott rykte. Jag brukar köra efter policyn att jag gör ALLT för att kunden ska vara så nöjd som möjligt, även om det skulle innebära att jag förlorar pengar. Rykte är i slutändan värt mer än pengar. Om en kund klagar det minsta på din produkt så är det alltid bättre att ge henom en ny produkt fraktfritt eller pengarna tillbaks än att inte vara tillmötesgående!

5. Var alltid glad!

– Det här är kanske den viktigaste av alla punkter. Tänk på att det är dina kunder som gör det möjligt för dig att hålla på med det du gör, tänk på att det är dina leverantörer som ser till att du har produkter att sälja. Var alltid glad i kontakten med människor! Det ger bara fördelar; folk tycker om att göra affär med dig, du gör din egen och andras dag bättre och det är mindre troligt att någon vill blåsa dig! Win­-win!

6. Ha koll på ALLA kostnader!

– Det är lätt att se en produkt från USA och tänka: "Fränt, bra pris! Den här kan jag importera och sälja!". Men det är viktigt att ha koll på alla kostnader. Vad kostar frakten till Sverige? Vad tar tullen för avgifter? Vad kostar produkten att sälja (försäljningsavgift) på till exempel Tradera/Blocket om du ska sälja därigenom? Vad kommer köparen få betala för frakt? När du har koll på alla kostnader och fortfarande är övertygad om att både du och dina kunder kommer bli nöjda; då är det dags att köpa in en produkt!

7. Ha kul!

– Det är lätt att gräva ner sig i vad man kommer tjäna mest pengar på och bla bla bla. I slutändan går det att tjäna pengar på nästan allt, speciellt som ung företagare utan alltför stora krav på miljonvinster. Det viktigaste är att du har kul och att du lär dig mycket, tänk på att det här är erfarenheter som du kommer ha ENORM nytta av när det kanske är dags att starta riktigt företag senare i livet!


När du hittat din affärsidé

Om en affärsidé fungerar bra för dig så kan det vara dags att registrera ett riktigt företag hos skatteverket. 

Här finns en lättläst guide för dig som vill titta närmare på det!


Jonathans blogg: EntreprenörsSommar

Följ bloggen på Facebook: Facebook.com/entreprenorssommar

Maila Jonathan: lundjonathanberg@gmail.com – "Berätta gärna om din affärsidé, det vore jättekul att få snacka med er!", hälsar han. 


Skriv en kommentar

Your email address will not be published.