Vi hälsar Soma välkommen till Stöd & Svar!

Vi är glada över att få berätta att Ersta Vändpunkten nu återigen finns i vår Stöd & Svar-panel. Den här gången är det Soma som tar plats och svarar på era frågor om medberoende. Här berättar han lite mer om sig själv och vilka frågor ni kan ställa till honom. 

Hej Soma! Du är ny expert i Stöd & svar-panelen, hjärtligt välkommen till ungdomar.se. Berätta lite, vem är du? 
– Jag är 46 år och bor i Stockholm med min fru och mina två barn. Jag har hela mitt liv spelat gitarr och musik men har samtidigt arbetat med människor, allt ifrån att jobba på förskola, fritids och inom vården. Senare i livet valde jag att utbilda mig till Socionom. Jag jobbade först inom socialtjänsten i Stockholm och senare på Barnrättsbyrån med barns rättigheter. Jag har fortsatt att utbilda mig och har nyligen avslutat min grundläggande utbildning i psykoterapi.

Sedan två år är jag på Ersta Vändpunkten och träffar massor av barn, ungdomar och vuxna som har någon i sin närhet som missbrukar. Jag älskar mitt arbete för alla fantastiska människor jag får träffa och för att jag känner att vi på Vändpunkten gör stor skillnad för de som kommer hit. När jag är ledig tänker jag på att jag borde träna eller göra något smart (typ läsa någon bok) men spelar hellre PS4 eller WiiU.

Vilka frågor kan man ställa till dig i Stöd & svar? 
– Till mig kan man ställa frågor som handlar om att ha någon i sin närhet som dricker alkohol eller drogar. Det kan handla om att man är deppig eller har ångest, är orolig eller arg och kanske lägger mycket tid på att fundera kring sin familj och undra vad man ska/kan göra.

Man brukar kalla de som lever med/nära någon med alkohol- och drogberoende för medberoende. Vad betyder det egentligen? 
– Medberoende skulle man kunna förklara med att man är påverkad negativt av någon som betyder något för oss, och att den personen har ett beroende eller missbruk. Att man tagit hand om någon annan så mycket att man glömt bort sig själv och inte längre är huvudperson i sitt eget liv. Det får ofta konsekvenser i att man bär på ilska och sorg, att man känner sig nedstämd har dålig självkänsla eller känner att man bara duger när man presterar.

Varför vill du vara med på Ungdomar.se och svara på ungas frågor om medberoende? 
– Jag vet av att möta ungdomar varje dag att missbruk får stora konsekvenser för de som lever kring missbrukaren. Ofta är situationen i familjen något man aldrig pratar öppet om. Därför kan det vara skönt att ha någon att ställa sina frågor till som inte kommer att döma en pga. av hur familjen är.


Ställ dina frågor om att leva med/nära någon med missbruks- eller beroendeproblematik till Soma här.

Lucella

Verksamhetsansvarig för Ungdomar.se

Skriv en kommentar

Your email address will not be published.