Spelet: en inträngande analys av raggningsexperternas hemliga sällskap

Spelet av Neil Strauss är en bok full av intriger, förändringar och pinsamma stunder där Neil Strauss utvecklas till Style. Killen med stil, killen med klass och killen med alla brudarna.

Under två års tid så var Neil Strauss medlem i ett hemligt sällskap med andra män som precis som honom försökte bli experter på att ragga tjejer eller så kallade PUA:s (pick-up artists).

Boken i sig är ingen allvetande guide till hur man raggar tjejer som vissa tycks tro, utan mer en berättelse om huvudpersonens transformering från tönt till player. Det är ett fascinerande ämne och boken är både välskriven och analytisk. Den innehåller psykologi, sex, revansch på samhället och ett evigt sökande efter kunskap om kvinnor. Ämnen som gör boken lämplig för en härlig stund nerbäddad i soffan. Man får sig några skratt och ibland vill man bara svära eller gråta över killarna som klär sig som påfåglar, dissar tjejer för att få ligga med dem, och som försöker utmärka sig som alfahannar.

Med denna bok i bagaget så blir man i alla fall aldrig förvånad över vad killar kan göra på krogen. Allt är noga uttänkt och en inövad rutin, även om killen i fråga inte är medveten om det. Det finns mycket i denna bok som är ”sant”, man får den ena aha-upplevelse efter den andra. Kanske till en viss del just på grund av denna bok som skapat massa små Styles som springer omkring i vårt nordiska klimat och försöker ragga brudar med den ena tekniken efter den andra.

Hela saken påminner mig helt enkelt för mycket om unga pojkar på väg till skolans show and tell, med självlysande halsband, hattar som sträcker sig till himmelen och smink som får dem att likna någon i Kiss. Det här med neggar känns väldigt mycket som pojkarna på mellanstadiet som skall knuffa och dra tjejerna de gillar i håret. Är Spelet kanske något som ligger inbäddat i varje killes undermedvetna och som aldrig kommer förstås av tjejer? Ja, Spelet verkar i alla fall mest vara en förlängning av låg- och mellanstadiet.

Männen i boken gör det inte för kärlekens skull, inte för pengarna och i vissa fall inte ens för sexet. De gör det helt enkelt för att vinna berömmelse i de andra männens (pojkarnas) ögon. Det verkar för mig mest vara en besatthet som grundar sig i en uppväxt utan tur med tjejer. Det är de traditionella könsrollerna som spökar och det faktum att män skall vara kvinnotjusare.

Hela konceptet handlar om att just du skall vara annorlunda, du skall tänka annorlunda och se annorlunda ut jämfört med alla andra på krogen. Det gamla är tråkigt medan det nya är spännande. Enkel psykologi.

Spelet av Neil Strauss är en bok för dig som vill ha en rolig lässtund, men förvänta dig inte att lära dig något du inte redan vet.