Känner du dig stressad?

"Jag är så stressad att jag dör" hör man ibland människor säga men kan man verkligen stressa ihjäl sig och hur vet man om man är föööör stressad? Läs om stress här. 

Nu när skolan dragit igång igen är det lätt att hamna i ekorrhjulet där allt bara spinner på och plötsligt står man där superstressad och kan knappt säga vad man heter. Att uppleva stress i korta perioder, som t.ex. inför ett prov, är inte farligt. Då hinner nämligen kroppens återhämtningssystem kickas igång mellan de stressigare perioderna. Men om du ständigt känner dig stressad och pressad kan det få negativa effekter på kropp och sinne. 

Stress är något helt naturligt som alla människor upplever – det är en del av livet. När man känner sig stressad aktiveras något som kallas för kamp-flyktreaktionen. Det betyder att din hjärna bestämmer sig för om den ska kämpa eller fly från det som den uppfattar som ett hot. Det som händer under en sån här reaktion är att massa ämnen och hormoner skickas ut i blodet, bland annat kortisol. Det är det här som kan bli skadligt om man utsätts för långvarig stress och aldrig får tid till återhämtning. Men kortvarig stress som till exempel inför ett prov är ofta positiv och gör att man presterar bättre. 

Många känner sig stressade på grund av alla krav de känner att de måste leva upp till, det kan vara krav som man sätter på sig själv men också som man upplever att andra ställer på en. Många stressar helt enkelt över att de känner att de inte riktigt räcker till eller duger som de är. Att värdera sig själv utifrån det man gör, sina prestationer, leder ofta till stress och är inte speciellt bra. Kom ihåg att du duger precis som du är! 

Men hur vet man om det är stress man upplever? Ofta leder långvarig och för mycket stress till fysiska symptom som t.ex. huvudvärk. Vi har gjort ett kort ovetenskapligt test där du kan få en hum om din stress har gjort dig sjuk. Testet hittar du längst ner i artikeln. 

5 tips för att motverka stress:

Varva ner

Ja, det är ju lätt sagt och svårare gjort. Men tänk efter ordentligt, vad är det som får dig att må bra? I vilka stunder känner du dig avslappnad och lugn? Kanske är det när du kollar på film eller serier, när du är ute och går med hunden, när du tränar eller fikar med kompis? Har du kommit på vad din grej är? Bra! Gör mer av det.

Energitjuvar

Precis som att du har saker som ger dig energi så har du aktiviteter som stjäl din energi. Tänk igenom det noga och skriv ner det som tar massa energi från dig och gör dig trött. Försök att göra dem sakerna så sällan som möjligt och planera in vila och sånt som ger dig energi för att ladda batterierna.

Motionera

Att ta en joggingtur, promenad eller vända på gymmet är för de allra flesta den bästa medicinen mot stress.

Boosta kroppen

Var schysst mot din kropp genom att köra lite mindfulnessövningar. Det finns massvis med bra appar som du kan ladda ner med vägledd meditation och andningsövningar. Boosta din kropp med 10 minuters lugn och medvetenhet. Kanske är det precis det som behövs för att du ska memorera allt det där till provet imorgon som du stressar över!

Ta hjälp

Ibland är det svårt att lyckas stressa ner på egen hand. I dessa lägen kan det vara bra att få stöd och hjälp utifrån. Om du känner att du behöver hjälp kan du besöka din skolsköterska eller kurator eller boka in en tid på din vårdcentral. Var inte rädd för att be om hjälp! 

[quiz id="14"/]

Lucella

Verksamhetsansvarig för Ungdomar.se

Skriv en kommentar

Your email address will not be published.